Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Turbo... Da rade czy raczej nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcialbym sie dowiedziec od was pewnej ciekawej rzeczy a mianowicie, czy mozna do E-36 318 tds wstawic turbine z 2.5 litrowego silnika, oczywiscie przy wymianie korbowodow etc. Wiem ze da sie to zrobic w samochodach Volks Wagena, a fajnie by bylo jak i BMW bylo by podatne na ta modyfikacje :) pytanie_bmw

Ale co chcesz uzyskać? Moze lepiej wrzucic motor 2.5?

Motor 1.8 to 4 gary a 2.5 to juz 6 wiec na siedzeniu pasazera sobie dwoch nie poloze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A chcial bym osiagnac to o co w tym wszystkim chodzi czyli poprawe mocy, bo ta 318-stka w dieslu to porazka pod tym wzgledem( mam nadzieje ze sie to zmieni w mojej) <bmw_1> <bmw_1>

A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora :)

A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora :)

No wlasnie stary trafiles w dyche z ta kasa aktualnie jestem mozna powiedziec ze bez funduszy, a turbinke od 2,5l moge miec praktycznie za grosze dlatego wlasnie pytam czy to wypali, ale w sumie rozmawialem o tym z moim mechanikiem i twierdzi ze to sie uda chyba ze komputer bedzie wariowal i tu sie pojawia problem... W sumie turbina u mnie i tak do wymiany wiec zarzucimy ta od 2.5 i opisze dokladnie wszystko tutaj dla potomnosci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kaspri84 napisał/a:

A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora

No wlasnie stary trafiles w dyche z ta kasa aktualnie jestem mozna powiedziec ze bez funduszy, a turbinke od 2,5l moge miec praktycznie za grosze dlatego wlasnie pytam czy to wypali, ale w sumie rozmawialem o tym z moim mechanikiem i twierdzi ze to sie uda chyba ze komputer bedzie wariowal i tu sie pojawia problem... W sumie turbina u mnie i tak do wymiany wiec zarzucimy ta od 2.5 i opisze dokladnie wszystko tutaj dla potomnosci

Popieram tu kaspiego84, nie znam sie na trubniach ale tak starająć sie to zrozumieć co da wymiana turbiny z 2,5 jeżeli soft nie bedzie przystosowany do tego i turbina z 2,5 bedzie sterowana oprogramowaniem z 1.8 ??

Samo wrzucenie turbiny z wiekszym dmuchaniem raczej nie rozwiaze Ci problemu.

Tak czy siak skonczy sie na strojeniu i wydaniu pieniedzy.

Niestety ze zmiana parametrow sprezania turbiny wiaze sie cala reszta, czyli zmiana

parametrow mieszanki, czyli nowe strojenie kompa, czyli kasiora.

Tak wiec moze najpierw dowiedz sie ile mozesz wyciagnac ze swojej turbiny.

Tak czy siak czeka Cie strojenie i nowa mapa paliwowa.

Pozdro.

BTW a dac wszystko sie da kwestia tylko odpowiednich nakladow finansowych :D