Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, pomocy...

Kupiłem dwa tygodnie temu E30 320i (niestety z lpg), i przy ostatnim mokrym weekendzie zawziął się i nie chce zapalić.

Sprawdzałem:

-iskra jest

-silnik kręci

-benzyna jest - sciągnałem węzyk i chlustnęło do butelki

nie chce zapalić..

Najgorsze jest to że w samochodzie nie było wkręcanego haka (ucha holowniczego), a że on akurat dojechał do jordanowa śląskiego to nie mogę go ściągnąć i sobie tam stoi. Na allegro kupiłem już hak z tydzień temu ale to idzie i idze a ja muszę ruszyć w niedzielę do stolicy.

A. Czy ktoś może poradzić co to jest?

B. Czy ktoś może pożyczyć wkręcany hak np do niedzieli (z Wrocławia) - mieszkam na Pomorskiej

Pozdrawiam,

Wojtek 728 340 920

Dodam jeszcze że instalacja powinna odpalać na benzynie.

Iskrę sprawdzałeś na świecach? paliwo idzie jak kręcisz rozrusznikiem, czy tylko chlusnęło jak ściągnąłeś wężyk - układ paliwowy jest pod ciśnieniem, jednak nie znaczy to że w całym układzie jest paliwo. Kiedyś miałem podobną sytuację, a przyczyna banalna - brak paliwa :!: Bak w e30 jest powyginany nad wałem napędowym i mimo że coś tam było, to jednak było za mało. Proponuję pojechać po auto z kanistrem benzyny :wink:

Okazało się.. że rozbita jest kopułka na rozdzielaczu, i co jakiś czas przebija 2 i piąty garnek stąd problem z zapaleniem.

Pompa podawała benzynkę, ale dwie świece nie dawały ognia bo w sumie skąd.

Paliwo się nie spalało i sie chlopak topił.

Rozwiązaniem banalnym aby odpalić (nawet na czterech garkach) jest zagiąć wężyk paliwowy i zakręcić aby się dalej nie topił i resztki wypaliły. I wtedy spróbować jeszcze raz.