Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

jak wymontowac zegary z e36 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zauwazylem dzis ze salila mi sie zarowka od strzalki/ kierunkowskazu w zegarach. Wykrecilem te 2 srobki od gory i zegary wychodza ale jest jakis opor, niechcialem cianac na hama zeby cos sie nieodlaczylo bo niema jak wsadzic tam reki zeby potem podlaczyc.

Jak je wyciagnac ? Czy jak je wyciagne to bezproblemu potem podlacze bez wkladania tam lapek?

wyciągałem licznik kilka razy.mam mniejszą kierownice więc nie musiałem jej odkręcać.nie miałem żadnych oporów przy wyjmowaniu. tam raczej nic nie urwiesz bo są tam wtyczki zabezpieczone przed wysunięciem. u mnie odkręcam srubke od plastku przy kierwnicy-osłania stacyjkę( jedna odkręca sie od góry) a później wyciągam.używam troche siły.ale to ze względu na ten plastik przy stacyjce.pozdr.

wyciągałem licznik kilka razy.mam mniejszą kierownice więc nie musiałem jej odkręcać.nie miałem żadnych oporów przy wyjmowaniu. tam raczej nic nie urwiesz bo są tam wtyczki zabezpieczone przed wysunięciem. u mnie odkręcam srubke od plastku przy kierwnicy-osłania stacyjkę( jedna odkręca sie od góry) a później wyciągam.używam troche siły.ale to ze względu na ten plastik przy stacyjce.pozdr.

ale jak i wychodza cale zegary z wtyczkami?? kable sa dlugie i co linka od predkosciomierza... tam niema miejsca zeby rece za licznik/zegary wsadzic to jak to poodlaczaci na odwrot?

ja wykrecilem te dwie srobki od gory ci sa wkrecone w deske i zaczelem wyciagac to poszlo lekusko z 2-3 cm i potem jakies opory...

http://bmwe32.masscom.net...lusterBulbs.htm ja wyjmowałem zegary w e30 i ta mała instrukcja sie przydała...wiec i może Tobie też sie przyda:) powodzenia

[ Dodano: 3 Marzec 08, 19:45 ]

http://bmwe32.masscom.net/sean750/dash_bulbs/changingClusterBulbs.htm miało być tak:)

E 36 linki nie ma , to licznik elektroniczny , są 3 wiązki podpięte

321579941_1

Ale musisz wpier licznik o pól obrotu obrucić by mieć do nich dostęp .

Jak widzisz na zdjęciu , wtyczki są na takich zatrzaskach - które jak przesuniesz to same sie wysuwają ( wtyczki ) osobiście nigdy nie miałem problemów z wyciągnięciem licznika bez ściągania kierownicy , zarówno bez jak i z Airbag-iem , ale są mechaniorzy którzy twierdzą że to niemożliwe :lol: , faktem jest że z kierownicą licznik wychodzi w jednym tylko położeniu i ciężko to poprzez klawiature przekazać , jak nie dasz rady to ściągnij kiere , jeśli masz airbag to odłącz akumulator - z tyłu kierownicy masz małe imbusy , albo torxy - poduszka wyjdzie po ich odkręceniu , bez Airbagu sprawa jest chyba oczywista :)

Licznik dość ciasno leży , ale nie bój sie troche ponaginać dechy jest stosunkowo miekka , oczywiście bez przesady <bmw_1>

Pozdrawiam Tommasso

[ Dodano: 3 Marzec 08, 19:52 ]

Aaaaaaa <bmw_1>

Jak odkręciłeś górne śrubki to przechylasz licznik w dół , później bedziesz mógł nim manewrować na boki aby odłączyć wiązki , jak powiekszysz zdjęcie tylu to sa w czarnym , niebieskim , i białym łączu podlaczone - pasuje tylko w jedno miejsce wiec przy ponownym podlaczaniu nic nie pomylisz .

Pozdrawiam Tommasso <bmw_1>