Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Zamiana katalizatora na tlumik

Rekomendowane odpowiedzi

Ogolnie to zawsze slyszalem ze kata zastepuje sie rorą lub strumienicą.Sam tak zastąpilem i jestem bardzo zadowolony.autko odetkane, mily dzwiek. Tak sobie mysle i stwierdzam iz jak pojedziesz do kumatych tlumikarzy to niepowinno byc zadnych problemow z wymianą.Najwazniejsze to zeby gabarytowo mniej wiecej pasowalo,chyba :)

sprawdź czy nie masz lambdy za katem, jesli tak to nie radze wywalac kata,

jesli lambda jes blisko kata to mogą wystąpić problemy związane ze złą pracą lambdy czyli także silnika - zła mieszanka,

to tak ogólnie,

Ty masz albo M40 albo M43 czyli wydech zbudowany jest podobnie,

ze spalaniem nie powinno byc żadnych problemów , lambda jest w kolektorze wydechowym, należy pamiętac o jednym, że kat jest w jednej puszcze z tłumikiem środkowym czyli po jego wywaleniu należy wstawić tłumik środkowy bo inaczej może być WRC czyli Warcy Rycy Cescy czyli głośno , oczywiście zależy jeszcze jaki końcowy tłumik,

bez kata przegląd powinien przejść no chyba że jakiś skrupulatny diagnosta się trafi i zobaczy że nie ma kata, ale spaliny powinny byc w normie,

to tak ogólnie... :mrgreen:

je nie jestem za wstawianiem ani rurki ani strumienicy, ukł. wydechowy to skomplikowany rezultat obliczeń i zmiany jego pojemności czy przekroju najczęściej robią gorzej niż było mimo że wielu osobom wydaje się inaczej, tak naprawdę kat to wynik nacisków ekologów nie ma nic wspólnego z prawidłową pracą silnika chociaż oczywiście obliczenie ukł. wydechowego są opracowywane razem z katem,

tylko specjaliści robią zmiany w ukł. wydechowych a jak to jest skomplikowane to widać po cenach dedykowanych ukł. sportowych,

jestem za wstawieniem narmalnego tłumika środkowego zamiast kata, a jak chcemy mieć głośniej to zmianę końcowego, im mniej zmian blisko silnika tym lepiej

To chlopaki poradzcie mi co wstawic. Chodzi mi o caly wydech tzn zamiennik kata, tlumik srodkowy i koncowy. Gdzie kupie takie cos tanie i dobre. Moze nie najtansze, raczej niech to bedzie dobre... Z gory dziekuje. A silnik mam M40

[ Dodano: 24 Luty 08, 10:27 ]

Co myslicie o tym: http://moto.allegro.pl/sh...2+wys%C5%82any.

Moje auto ma inny silnik ale nadwozie takie samo. Bedzie to pasowac? Moje auto to dokladnie bmw518i E-34 z silnikiem M40 83kw 113KM z 91roku

[ Dodano: 27 Luty 08, 18:28 ]

Panowie szybka porada. Mam tlumik koncowy i strumienice ale jest ona za mala i musze dospawac kawalek rurki. Pytanie.: lepiej dac strumienice blizej sondy czy lepiej dac ją dalej. Stawiam browca za szybka i trafna odpowiedz bmw_beer