Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

kupiłem e34 525 co na wstepie??

Rekomendowane odpowiedzi

witam calkiem niedawno kupilem sobie bmw e34 525 24v 192km rok 1991/92 . wiadomo ze przy zakupie tak starego auta o pewne rzeczy trzeba zadbac lub sprawdzic;] i tu moje pytanko od czegop zaczac?? czy wymieniac kable swiece czy olej i filtry czy moze to i to i cos jeszcze;]?? gdzie zajrzec co sprawdzic??

KableWN(fajki) narazie nie ma potrzeby ich wymieniać skoro nie ma z nimi problemów pozatym nie są drogie i w każdej chwili możesz zrobić to sam wiec dopiero wtedy jak przyjdzie na nie czas.

rozrząd?-ja bym zostawił-jeśli silnik nie pracuje jak maszyna do szycia to jest ok pozatym w tym silniku nie ma paska tylko łańcuch więc tu tez nie ma takiego pośpiechu bo on praktycznie sie nie urywa a przebiegi około 300 000 km to okresy przeglądu(nie wymiany)

-skontrolowałbym sobie układ zawieszenia przód i tył + geometria kół i zajął sie wymianą uszkodzonych części jeśli takie są by wyeliminować usterki które w pózniejszym czasie w wyniku naszego niedbalstwa znacznie zwiększyłyby koszty naprawy zawieszenia

Do wymiany:

-olej silnik/wklad filtra oleju

-olej skrzynia biegów

-olej most napędowy

-olej do układu wspomagania kierownicy+płukanie układu

-płyn hamulcowy

-płyn chłodniczy-pamietać o dokładnym odpowietrzeniu ukladu

-pasek wieloklinowy (prewencyjnie)

-filtr powietrza

-filtr paliwa

wtedy wiesz na 100% na czym i od kiedy jeżdzisz.

objawy o których piszesz to może uszkodzony lub brudny wewnątrz nastawnik biegu jałowego tzw.silnik krokowy lub nieszczelności w dolocie i lewe powietrze zaciąga

[ Dodano: 19 Luty 08, 14:26 ]

"pszczółka to może łożyska na alternatorze lub słabo/mocno napięty pasek wieloklinowy.

Czasem lożysko oporowe w sprzęgle tak bzyczy-sprubuj wciskać pedał sprzęgła w czasie tego "bzyczenia"

e34 525 24v 192km rok 1991/92 . wiadomo ze przy zakupie tak starego auta

emilcb, przecież Twoja bumka nawet nie jest pełnoletnia-rzekłbym ,że to jeszcze :lol: gówniara :lol:

Osobiście wydaje mi się ,że wiek bumek powinno się wyliczać z zależności :arrow:

3 lata używania = 1 rok(jako wiek) :mrgreen:

e34 525 24v 192km rok 1991/92 . wiadomo ze przy zakupie tak starego auta

emilcb, przecież Twoja bumka nawet nie jest pełnoletnia-rzekłbym ,że to jeszcze :lol: gówniara :lol:

Osobiście wydaje mi się ,że wiek bumek powinno się wyliczać z zależności :arrow:

3 lata używania = 1 rok(jako wiek) :mrgreen:

no i święte słowa <bmw_1>

hehe dzieki chlopaki powoli powoli bede sobie robil to co tam mi naszkrobaliscie;] a apropo czy dziewica to mam nadzieje ze tak bo nie sprawia wrazenia zeby byla katowana :roll: wstepnie sprawdze hamulce i tarcze a pozniej płyny ustrojowe do wymiany <bmw_1> . a jak byscie mi jeszcze napisali gdzie znajduje sie silnik krokowy w silniku 2.5l 192km bym bym wdzieczny :P czyscilem juz takie cudo w vektrze tak ze podejrzewam ze nie bedzie problemu w BMW 8) pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczyska na spocie w skarbimierzu w przyszla niedzielke bmw_beer

hmm no dostep to do niego jest marny i to bardzo

znajduje sie pod kolektorem ssacym

zobaczysz go jek spojrzysz w szczeliny kolektora ssacego(a przy plastikowym kolektorze to i szczeliny sa male) i do tego jeszcze znajduje sie mniej wiecej na srodku ,ze ani go z jednej ani z drugiej lajtowo sie nie wyciagnie.

najlepiej miec mega dlugi srubokret 30-40cm i przelozyc go przez odpowiednia szczeline w kolektorze od gory a lewa reke wlozyc pod kolektor od lewej strony przeciskajac ja obok obudowy wkladu filtra oleju,wypiac kostke elektryczna i przytrzymac go wczesniej namierzyc srybokretem srubke na opasce i z policzkiem na kolektorze w takiej pozycji poluzniamy opaski.

Przerabialem temat-i rob to tylko na zimnym silniku zeby sie nie poparzyc o nic tam