Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM. Mam drobny problem. Dzisiaj moje cudo wyjechalo pierwszy raz od czterech miesiecy na ulice i powstal problem.Chodzi o to ze do auta zamontowalem alusy z M6 18 cali ale bez wywazania i bez ustawienia zbieznosci i przy predkosci 70km/h zaczelo mi rzucac autem potwornie. Czy myslicie ze po wywazeniu i zbieznosci problem zniknie? uklon_bmw

oj,18tki z M6 to cudo,szczerze zazdroszcze bucikow lecz jednoczesnie wspolczuje. Ja mam 17tki 255/40/17 i jest lipa gdyz latwo felge uszkodzic.

Sluchaj ale jak zuca autkiem?? opisz dokladnie,jak to sie stalo i wogule. Sluchaj tej wielkosci koleczka pewnie są tez okazale szerokie o wiąze sie z tym to ze byle jakie koleiny i bedziesz tanczyl po calej drodze. Powiem Ci na swoim przykladzie.Np. jak wpadne nawet w nieduze rowki po tirach lub inne nawet niewielkie wyzlobienia to tez autkiem potrafi niezle po drodze chulac.Wiec przykro mi ale sama zbierznosc i wywazanie nic tu nie da. Kola piekne i kleją droge (jesli jest prosta) jednakze jak zlapiez nierownosci masz przegwizdane bo kola same trakcji szukają.Jak cie to pocieszy to znam ten bol :P O trasach zapomnij z naszymi pieknymi drogami :)

Witam i dzieki za te porady. Kaspir jesli chodzi o to "miotanie" to dzieje sie tak na idealnie rownej nawierzchni w momencie kiedy auto osiaga 70km/h poprostu buja nim na boki ale tak dosc powaznie. Ja te felgi kupilem od znajomego ktory je mial na siudemce i ja jezdzilem jego autem i bylo bajkowo-zadnych historii. Zapomnialem dodac ze na przodzie musialem dotoczyc 7-mio milimetrowe dystanse.Prawdopodobnie dotoczone idealnie na super skomuteryzowanej tokarce.

[ Dodano: 15 Luty 08, 17:36 ]

Witam i dzieki za te porady. Kaspir jesli chodzi o to "miotanie" to dzieje sie tak na idealnie rownej nawierzchni w momencie kiedy auto osiaga 70km/h poprostu buja nim na boki ale tak dosc powaznie. Ja te felgi kupilem od znajomego ktory je mial na siudemce i ja jezdzilem jego autem i bylo bajkowo-zadnych historii. Zapomnialem dodac ze na przodzie musialem dotoczyc 7-mio milimetrowe dystanse.Prawdopodobnie dotoczone idealnie na super skomuteryzowanej tokarce.

[ Dodano: 15 Luty 08, 17:36 ]

Przypuszczam, ze zbieznosc malo pomoze o ile pomoze, gdyz rozchodzi sie o profil opony; duza szeroka felga i opona o niskim profilu :idea: Taka opona nie odksztalca sie tak jak np. r15/185/60. To jest powodem fruwania auta po drodze. Jak pierwszy raz zalozylem szesnastki na profilu 45 i 40 to tez bylem w szoku :shock: Kwestia przyzwyczajenia i niestety cos za cos, albo wyglad albo komfort :wink: <bmw_1>

Witam Sowa. Wymiary tych opon to 245/45/18. Ja nie bardzo rozumiem dlaczego autem kolegi na tych wlasnie felgach i z tymi oponami jezdzilem duzo szybciej i nic sie nie dzialo. Natomiast do momentu podmiany felg jezdzilem na 16' o wymiaze opony 185/50/16. Sprobuje jeszcze ustawic ta zbieznosc i wywazenie a jak to nie pomoze to bede poprostu wyl z bolu rozstania sie z tymi 18-tkami. Troche bedzie mi zal poniewaz ostatnio ponosla mnie "fantazja ulanska" zwiazana z pewna modyfikacja mojego autka i poza tymi felgami wlozylem w to auto okolo 8.000zl na tzw. designe. Strasznie chcialem zrobic kilka zdjec i pokazac wszystkim czy warto bylo inwestowac.Obiecuje ze jak ogarne te niuanse to zrobie to.POZDRAWIAM <bmw_1>

Kurcze,dziwne te zachowanie autka skoro na serii7 bylo ok. Ja zająl bym sie tymi dystansami czy aby napewno z nimi wszystko jest ok.Sprzet jaki by niebyl to jednak bledy moze popelnic. sluchaj a w jakim stanie masz przod zwieche???

Sprawdz drązki,koncowki,wachacze,kolumne kierowniczą,nawet amorki. Mimo wszystko dalej przystawalbym przy tym iz kolka probują szukac wlasnej trakcji ,a mimo pozornie idealnej drogi niezapominajmy ze to polska :) Wiesz,ja na naszej A4 potrafilem odczuwac niestabilnosc autka.Chetnie bym sie z toba przejechal bo twoj problem zaciekawil mnie :)

Np.na zime zalozylem ciensze zimowki i u mnie problem znikl calkowicie.Przyjdzie sezon i bede mial znowu szukanie drogi :P

Praktycznie KASPIR zanim wjechalem na warsztat 4-ry m-ce temu bylem na rutynowym przegladzie i diagnosta kazal mi wymienic tylko gumy na stabilizatorze tylnej belki co tez uczynilem.Praktycznie auto nie bylo ruszane {chodzi o jazde}przez 4-ry m-ce. Sluchaj jak zrobie porzadek to mozemy sie spotkac u Ciebie we Wroclawiu poniewaz mam na ulicy bodajze Kasprowicza do zalatwienia wgranie mapy do GPS-a. Podam Ci moj telefon i posc mi strzala a ja oddzwonie.POZDROWKA happy_bmw . To moj numer 792 29 10 66

WITAM. Mam drobny problem. Dzisiaj moje cudo wyjechalo pierwszy raz od czterech miesiecy na ulice i powstal problem.Chodzi o to ze do auta zamontowalem alusy z M6 18 cali ale bez wywazania i bez ustawienia zbieznosci i przy predkosci 70km/h zaczelo mi rzucac autem potwornie. Czy myslicie ze po wywazeniu i zbieznosci problem zniknie? uklon_bmw

Ja już nauczony doświadczeniem młodzieńczej głupoty (czytaj jakieś 2 lata temu :D) założyłem do lanosa 16" na profilu 40... opony były na tyle szerokie, że trzeba było poszerzyć nadkola...

Auto było po tuningu, więc pałera mu nie brakowało, ale co do komfortu.... no powiem tak, niskie utwardzone zawieszenie + tak duże koła jak na tamto auto (seryjnie 13") to był nie lada szok na początku.

czuć było idealnie

- koleinę, przy tych większych autem rzucało na prawo i lewe

- każdą dziurę

- każde grubsze linie na drodze ;)

fele były pancerne i naprawdę było ciężko je uszkodzić... ale opony to już insza inszość, fajna zabawa, ale nie na nasze drogi

W bumie mam 16".... z seryjnych 15" i powiem, że komfort w porównaniu do lanosa jest nieporównywalnie większy ;) Myślałem o większych felach, ale jest jeszcze jeden minus... zawias w lanosie wytrzymywał po kilka lat, z 16" remont raz w roku gwarantowany ;)