Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

który lepszy????

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie jeśli masz tylko zalożyć filtr stożkowy i brak czasu by dokłanie go ulokować /podłączyć rurami / wymyśleć wymaganą opcję odizolowania go od ciepłego powietrza to najlepszym rozwiązaniem jest wymiana zuzytego standardowego filtra na nowy też standardowy wtedy masz 100% pewności ,że odzyskujesz może nawet 2 KM a nieumiejętnie i "po łebkach " założony stożek gwarantuje tylko pogorszenie pracy silnika pod kątem KM i Nm.

Ja mam oryginał ale znajomy założył stożek i tak jak Dziki napisał,nie zajął się stworzeniem mu odpowiednich warunków. Samochód poza bardziej basowym pomrukiem silnika nic nie zyskał,mało tego przy ostrym ruszaniu czy też gwałtownej redukcji pojawiła się dziura w gazie w pierwszej sekundzie i dopiero auto wpada na obroty. Tak więc ja nie polecam <bmw_3>

w mojej buni zbliża się czas wymiany oleju przy tej okazji chcę sprawić aby łatwiej się jej oddychało.Proszę o podpowiedz czy założyć jej filtr stożkowy czy lepiej wymienić wkład na sportowy?

Dedykowany dolot powierza (rura, stożek i jakieś tam inne dupersznity) przykładowo do mojego modelu kosztują ok. 1500 zł (K&N), za to dają też gwarancję potwierdzoną wynikiem z hamowni przyrostu mocy od kilku do kilkunastu koni i przyrost momentu obrotowego.

Teraz pozostaje pytanie czy warto tyle kasy wywalać ? :) Jak nie masz co z nią robić, to tak.

Jeśli chcesz się bawić w stożki z allegro za 49.99 (podpowiem, że sam stożek markowy i porządny to wydatek rzędu 200 zł, że o reszcie nie wspomnę), chcesz zdławić auto, zepsuć mu moment obrotowy, dodać stylową dziurę w gazie i pogorszyć osiągi i zwiększyć spalanie... to jak najbardziej zakładaj :D

Co do sportowej wkładki - nigdy nie posiadałem więc się nie wypowiem jakoś specjalnie :) Wiem za to, że porządna wkładka np. K&N podobnie jak stożki ma ok. 200 tys km gwarancji i nadaje się do prania przy pomocy odpowiednich środków. Oczywiście żadnego odczuwalnego przytu mocy się nie spodziewaj bo pewnie skoczy o 1-2 konie o ile w ogóle skoczy :) Ale ze względów praktycznych jest to dobre rozwiązanie, pod warunkiem, że pamiętasz o praniu takiej wkładki i dbasz o nią należycie.

A na koniec powiem tylko tyle, że bmw palcem nie robili, tylko mądre ludki go konstruowały (nie pierwsze auto które posiadam) i ..... najbardziej pomaga mu regularne serwisowanie i wymiana standardowego filtra powietrza, któremu nic nie brakuje jak jest czysty.

I ja dolącze sie do kolegow.Jak juz chcesz udziwniac to tylko orginalny wklad sportowy firmy np.MANN!!!

Wiele dobrego o tej firmie slyszalem,a tak po za tym to jak mowil juz moj przedmowca to bmw wybajerowali ludzie mający naprawde tegie glowy wiec kazda proba poleprzenia moze skonczyc sie tylko pogorszeniem osiągow wiec uwazaj !

Osobiscie doradzam wymienic wklad.Stozek odpada