Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

wywala płyn...

Rekomendowane odpowiedzi

witam i ponownie problem z chłodzeniem :-/ a mianowicie jak trochę pojeżdze to wywali mi płyn ze zbiorniczka wyrównawczego..nie cały ale zawsze coś wywala i ja dolewam a ona wywala ja dolewam itd...teraz moje pytanie czy powodem tej sytuacji może być powietrze w obiegu?auto grzeje się dobrze i szybko nawet na mrozie ale ten płyn mnie martwi...

dzięki za pomoc

może być kilka przyczyn:

- prozaiczna - za dużo płyny w zbiorniczku

- częsta korek nie trzyma ciśnienia, korek zbiorniczka do wymiany

- peknięta głowica, wali ciśnienie w ukł. chłodzenia, sprawdzić czy nie ma wody w oleju, oleju w wodzie, miałem przypadek że głowica pękła akurat na płaszczu wodnym i wywalało płyn i innych objawów nie było,

- zapowietrzenie ukł. chłodzenia

- uszkodzony termostat - nie otwiera dużego obiegu i w końcu korek puszcza przy zbyt dużym ciśnieniu, chociaż wtedy powinien sie grzać

oleju w wodzie nie ma i w drugą stronę też nie...termostat ma 2 tygodnie wymieniłem bo według mnie auto zbyt szybko się nagrzewało ale temperatura nie wychodzi poza połowe zresztą teraz też tak mam...dolewam do górnej kreski na zbiorniczku, a czy korek walnięty nie wiem jak to sprawdzić ale jak chwile pojeżdze i odkręce korek to tylko syknie i zaraz podnosi się poziom płynu w zbiorniczku,co teraz sprawdzić?

Przeciez napisal:

...dolewam do górnej kreski na zbiorniczku
:wink:
ostatnio miałem wielką plame pod autem

Odczytuje to jako plama z plynu... ...a zwróciles uwage skad ten plyn uciekl :?: Moze ktoras obejma na wezu jest za luzno skrecona i bedzie powietrze zasysal pytanie_bmw

znalazłem przyczynę:) pęknięty dolny króciec w zbiorniczku...jakiś partacz zamiast go wymienić jak pękł to wsadził kawałek miedzianej rurki było ok a mi pękła za rurką i nie dość ze uciekał płyn to układ się zapowietrzał ale już szukam nowego zbiorniczka!wielkie dzięki za pomoc <bmw_2>