Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Problem - wał czy most?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panstwa,

Otoz stalo sie ... auto nie jezdzi ... mianowicie wczoraj pojechalem kilkoma delikatnymi boczkami ... cos zaczelo lekko stukac z tylu auta przy zdejmowaniu nogi z gazu ... stukalo coraz mocniej, az w kocu walnelo konkretnie i jakby cos sie zablokowalo (przy okazji wydalo z siebie okrutny metaliczny dzwiek) - przy jezdzie na luzie tez stuka ale nie blokuje kół. co to może być? wał czy most? ile przecietnie moze trwac naprawa czegos takiego?

bede wdzieczny za odpowiedzi ;)

lozysko raczej wykluczam - bo na luzie auto przepchalem bez problemu, natomiast na biegu ani w przod ani w tyl nie chce jechac - tzn. jedzie ale jest duzy opor, pozniej jakis przeskok i jedzie znow z wielkim oporem. wal podejrzewam, poniewaz ze wcisnietym sprzeglem tez mniej stukalo. i bardzo bym chcial zeby to bylo to, bo dyfer mam ze szpera i nie chcialbym tego zmieniac, a na allegro widze ze chodza takie po 1000 pln :|

lozysko raczej wykluczam - bo na luzie auto przepchalem bez problemu, natomiast na biegu ani w przod ani w tyl nie chce jechac - tzn. jedzie ale jest duzy opor, pozniej jakis przeskok i jedzie znow z wielkim oporem. wal podejrzewam, poniewaz ze wcisnietym sprzeglem tez mniej stukalo. i bardzo bym chcial zeby to bylo to, bo dyfer mam ze szpera i nie chcialbym tego zmieniac, a na allegro widze ze chodza takie po 1000 pln :|

może po prostu gdzieś wał na łączniku elastycznym pierdyknął ? patrzyłeś ?

i w tym rzecz ze w sumie czulem lekkie stukanie... teraz osluchalem autko bo niestety za wiele widac nie bylo.. stuka na srodku na wysokosci klamki od drzwi... w aucie czuc i slychac to bardziej niz na zewnatrz... tak wiec zakladam (z ulga) ze to cos z walem... jutro stawiam auto na warsztat lawetą (jak sie uda). dzieki za pomoc i jak juz bede po serwisie napisze co to bylo (dla potomnych) ;)

przylącze sie panowie ;) w moim aucie od kiedy je kupilem sa drgania i buczenie w zakresie predkosci 60-75km/h jezdzilem z tym bo bylem pewien ze to opony jednak po zmianie na zimowki nadal drga. Auto bylo u mechanika i stwierdzil ze wal trzeba dac do wywazenia co raczej mysle jest bledem. Czy jest mozliwosc ze wal bije?? udezony nie jest luzów niema. Co to moze ewentualnie byc ?? Pozdrawiam

ale czy moze to byc tez podpora jakas - ktora sie np. zerwala i wal zmienil swoje polozenie?

Moze sie pourywaly sruby trzymajace podpore i stad ten opór :|

w moim aucie od kiedy je kupilem sa drgania i buczenie w zakresie predkosci 60-75km/h jezdzilem z tym bo bylem pewien ze to opony jednak po zmianie na zimowki nadal drga. Auto bylo u mechanika i stwierdzil ze wal trzeba dac do wywazenia co raczej mysle jest bledem. Czy jest mozliwosc ze wal bije?? udezony nie jest luzów niema. Co to moze ewentualnie byc ?? Pozdrawiam

Tu masz wszystko:

http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=27762

<bmw_1>

Witam .

Mam problem. Mam Compact e36 316i. Kiedyś podczas jazdy z prędkością około 120 km/h nagle rozległo sie dziwne buczenie dochodzące z tyłu auta... podejrzewałem łożysko tylnego koła. Pojechałem na serwis aby się upewnić. Mechanik stwierdził że to łożysko tylnego prawego koła. Pojechałem więc do sklepu i od razu dla pewności kupiłem dwa łożyska, na obie strony. Niestety po wymianie buczenie nadal jest. To nawet nie jest buczenie co raczej takie metaliczne tarcie zaczynające się już przy samym ruszaniu. Najlepiej słychać przy prędkości tak około 30-40 km/h. Dźwięk wyrażnie dobiega z tyłu samochodu. Sprawdzałem olej w moście i jest ok. Skrzynia też jest zalana do poziomu.Wykluczam też tarcie hamulców. Nie wiem co to może być?? Czy mogą to być jakieś łożyska w moście albo na wale?? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź. Jestem raczej świeżak w lokalizowaniu przyczyn.... z resztą jest to moja pierwsza Bumcia...Pozdrawiam

Witam .

Mam problem. Mam Compact e36 316i. Kiedyś podczas jazdy z prędkością około 120 km/h nagle rozległo sie dziwne buczenie dochodzące z tyłu auta... podejrzewałem łożysko tylnego koła. Pojechałem na serwis aby się upewnić. Mechanik stwierdził że to łożysko tylnego prawego koła. Pojechałem więc do sklepu i od razu dla pewności kupiłem dwa łożyska, na obie strony. Niestety po wymianie buczenie nadal jest. To nawet nie jest buczenie co raczej takie metaliczne tarcie zaczynające się już przy samym ruszaniu. Najlepiej słychać przy prędkości tak około 30-40 km/h. Dźwięk wyrażnie dobiega z tyłu samochodu. Sprawdzałem olej w moście i jest ok. Skrzynia też jest zalana do poziomu.Wykluczam też tarcie hamulców. Nie wiem co to może być?? Czy mogą to być jakieś łożyska w moście albo na wale?? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź. Jestem raczej świeżak w lokalizowaniu przyczyn.... z resztą jest to moja pierwsza Bumcia...Pozdrawiam

u ciebie raczej poszło łozysko w podporze wału! ale mostu tez nie wykluczam! ps.nie dawaj tematu w temacie rozpocznij nowy!