Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Czy ktos mi moze napisac cos na temat silnika 2.8 w e39

PawełWilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sprzedalem swoja obecna Bunie ( e34 2.0 24V ) i przymiezam sie do e39 z motorem 2.8 z manualna skrzynia. Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z tym silnikiem i ogolnie z tym autem?? Z gory dziekuje za podzielenie sie nimi ze mna.

Witam. Sprzedalem swoja obecna Bunie ( e34 2.0 24V ) i przymiezam sie do e39 z motorem 2.8 z manualna skrzynia. Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z tym silnikiem i ogolnie z tym autem?? Z gory dziekuje za podzielenie sie nimi ze mna.

silnikor nie ten sam co w e36 ? ;) Jeśli tak.. to powiem krótko i na temat... 328i na vanosie zap**** jak dzikie, trzeba uważać dodając gazu bo można się obudzić jak na budziku zupełnie przypadkowo szybko pojawia się 160 czy 200 ;) nie pali mało ale też nie siorbie jak dziki muł... i generalnie much nie siada :) bardzo jestem zadowolony z tego silnika, choć w miarę jedzenia apetyt rośnie i zachciewa mi się 3.2 w wersji M3 <bmw_1>

silnik ten sam do w e36 (328i 193KM)... też mam go niedługo i wad za bardzo nie znam.

Trzeba uważaj na paski alternatora, klimy jak i na łańcuszek rozrządu (M52)

A poza tym fakt to fakt... nie wiadomo kiedy 160-180KM pojawia się na liczniku :D

eeeee... przesadzasz z tymi paskami :D ja wymieniłem u siebie tłumik drgań paska klimy i jakieś tam jedno łożysko... i tyli... na łańcuszek to w każdym jednym trzeba uważać ;) na ogół to pada najpierw vanos, potem łańcuszek... wymiana 1400 :D ale co tam...... :P się będzie jadło zupy chińskie.... :P a tak generalnie to nie jest źle ;)

no ja napisałem na co uważać. A paski chyba tak jak w każdym aucie, co jakiś czas trzeba wymieniać :) (mnie to czeka ale jadę do stando :P )

to powiedz ile skasowali po robocie... bo mnie w auto-chipie za pasek + wymiana :) w sumie wyszło 170 zł za pasek do alternatora, ale continentala taki ładny nowy cacy ;)

albo zrób lepiej... zapytaj ile skasują w chipie, tak telefonicznie ;) bo jak ja dowiedziałem się ile mnie chcą skasować za abs w stando... tak normalnie usiadłem i zacząłem zgrzytać zębami, po czym humor mi się poprawił po wizycie w chipie ;)

no to w sumie mi pomogłeś bo ja mam do zmiany pasek alternatora + klimy (a pewnie i rolki 3x100pn) w sumie mi wyszło ok 450 same części.

a co do Stando to brodzę bardzo :

Za 2 paski do alternatora i klimy (a ma być jeden :D ) + rolki i robocizna = 800pln

coś jeszcze :D:D:D

ps. to co do chipa jechać na zmianę paska alternatora i klimy + rolki (i jak sprawdzić czy rolki też do wymiany ? )

ps2. a wiesz może gdzie tanio i fachowo zrobić łożyska kierownicy

z góry thx

no to w sumie mi pomogłeś bo ja mam do zmiany pasek alternatora + klimy (a pewnie i rolki 3x100pn) w sumie mi wyszło ok 450 same części.

a co do Stando to brodzę bardzo :

Za 2 paski do alternatora i klimy (a ma być jeden :D ) + rolki i robocizna = 800pln

coś jeszcze :D:D:D

ps. to co do chipa jechać na zmianę paska alternatora i klimy + rolki (i jak sprawdzić czy rolki też do wymiany ? )

ps2. a wiesz może gdzie tanio i fachowo zrobić łożyska kierownicy

z góry thx

1- wszystkie naprawy mechaniczne robię w Auto-Chipie

2- części czasami kupuję u gościa wysyłkowo - 516-103-307 (czasami ma na prawdę rewelacyjne ceny)

3- rolki pewnie sprawdzą ci na miejscu, jeśli szumią i mają luzy, to są do wymiany

co do stando.... to tylko potwierdzasz moją opinię... ja w każdym bądź razie nie mam zamiaru u nich auta naprawiać a potem do końca miesiąca zupek chińskich wpi*** bo na chleb nie starczy ;)

Co do części - za pasek continentala dałem chyba 150 zł (są tańsze - alternator), pasek klimy ok, ale kosztuje już co najmniej 2x mniej, rolki po około 40-60 zł x2 więc wychodzi taniej jakoś ;) Części kupowałem w Chipie, jedynie tłumik drgań paska klimatyzacji (ten olejowy) kupowałem wysyłkowo bo był jednak taniej sporo (a jak się okazało sprężarka była cała i zdrowa a skrzypiało właśnie przez ten tłumik i rolkę- wymieniłem komplet)

oki więc ja tam się wybiorę :D

ale rolki to z katalogu (z hurtowni) widziałem po 100 pln jedna...

a co do STANDO to nie wymieniajmy tej nazwy na forum :P będzie milej :D

ja absolutnie nie podważam ich kompetencji czy umiejętności ;) twierdzę tylko, że ceny mają... khem... powiedzmy, że nie na kieszeń np. moją ;)