Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

luzy zaworów w e21 niech ktoś doradzi jak ustawić!

Rekomendowane odpowiedzi

w silniku m20b25 i m20b20 luz ustawiałem na 0.25 ciasno i było ok w m30b30 i m30b35 według katalogu 0.35 i tez kiedys ustawiałem tak i tez bylo super! mysle ze na 0.25 powinienes ustawic! za cisne nie moga byc bo gniazda zaworowe wypala sie i bedzie szrpał na niskich obrotach! wiec lepiej jak troche graja wtedy im nic nie szkodzi!

lepiej za luźno niż za ciasno -jak już ktoś pisał, powinno byc je lekko słychać,

ustawanie luzu nie jest trudne ale uciążliwe i wymaga sporo cierpliwości i trochę doświadczenia, za pierwszym razem bawiłem się z pół dnia a i tak źle zrobiłem ... :|

i najważniejsze, silnik MUSI być zimny jak "trup" czyli powinien stać co najmniej noc

silnik jest zimny wszystko gra ale dziwi mnie jedno.mianowicie 3 lata temu ustawiałem zawory i byly cichutko,z biegiem czasu zaczynały troche grać a teraz grają całkiem nieżle.niby to jest skutkiem luzów ale jeśli 0.20 nie mogę wsadzić tzn ze są ciasno.mogły sie "pociaśnić"z biegiem czasu?to raczej działa chyba w druga strone i robi sie luz :|

witam.ustawiłem wg katalogu na maxbimmerze 0.25 na ssacy 0.30 na wydechowy chodzi teraz jak zyleta ale jednak jeszcze niedomaga :( jest jeszcze jedno co ja bardzo boli a mianowicie wtrysk badz nawet 2 sa do wymiany :? jutro to sprawdze.auto pali bardzo duzo i nie moge niskich obrotow ustawic bo ja zalewa.napewno ktorys sie leje caly czas i wtedy żre i osłabia silnik bo nie jest w stanie tego spreżyc,w efekcie moze nie wytrzymać korbowod badz głowica :x opisałem się wiedzą co nie :wink: ale tak na serio to czy ktoś wie skąd mogą być takie zachowania? pytanie_bmw

[ Dodano: 5 Luty 08, 22:57 ]

dodam że na gazie chodzi bez problemu i nawet na niskich obrotach silnik pracuje rowno.moc także jest wieksza :wink: myśle że to musza byc te wtryski bo co może byc wiecej.jesli już to czy od e30 badz od e34 np.pasowałyby?chodzi mi o te końcowki co je się wkłada do kolektora sssącego <bmw_1>

• 7 miesięcy temu...