Piotrek20Tg Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam co ile w w/w modelu BMW wymnienia sie łanucesz rorzadu autko dopiero co kupiłem i witam wszystkich na forum jako nowy forumowicz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Łańcucha sie wg producenta nie wymienia , no chyba ze nakreciłes 250-300tys km to czasem warto sprawdzic jego stan oraz czy łańcuch nie jest "luźny" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 30 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 ok dzięki wielkie za odp;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarku Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Albo masz swap'a albo nie masz vanosa...... W 91' vanos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 No hihi ale w Briefie też jest ten silnik wpisany [ Dodano: 2 Luty 08, 19:30 ] na swapa to nie wyglada;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avacs Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 panowie , a czy to prawda że VANOS lubi sobie ,,brzęczeć"??? kupiłem 92 rok silnik chodzi ładnie,równo, ale słychać łańcuch!!! gadałem z różnymi ludzmi i część twierdzi że grający rozrząd to przy vanosie normalka. co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 A jeszcze mam jedno pytanko co do tego łancuszka;) jak już sie zbliza koniec jego zywwota to jak go słychac na zimno ciepło i jaki to jest mniejwiecej dzwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 panowie , a czy to prawda że VANOS lubi sobie ,,brzęczeć"??? kupiłem 92 rok silnik chodzi ładnie,równo, ale słychać łańcuch!!! gadałem z różnymi ludzmi i część twierdzi że grający rozrząd to przy vanosie normalka. co o tym sądzicie? .....wiesz, ja też mam vanosa, ale nic minie brzęczy do cholery, owszem, czasami vanos zaczyna huczeć, i tak sobie huczy czasami po kilka lat zanim padnie, ale brzęczenie to już nic dobrego nie oznacza na ogół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Panowie apropo brzęczącego vanosa. On moze sobie tak brzęczeć aż silnik bedzie pracował jak dizel tzn wydawany przez niego dzwięk bedzie podobny do dizlowskiej jednostki ... mam Pytanie czy ktoś remontował vanosa? w necie znalazlem tylko filmiki na youtub'ie z tymi usterkami , jak csilnik chodzil przed i po naprawie podane byly linki tez do strony dr. vanos . czy ktoś to naprawiał? Jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avacs Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 prawde mówiąc to orientowałem sie ile będzie kosztować naprawa i czesci nie licząc już nawet robocizny i wychodzi na to że taniej wychodzi silnik zmienic na dobry. ja sam zmieniałem i zajęło mi to trzy dni. a mam koleszke co angliki sprowadza i za silnik w naprawde dobrym stanie po wiedział mi 1000 zł. a same czesci do zrobienia vanosa no i odrazu rozrządu około 1500. także jeżdże aż sie ten rozleci i zmieniam cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 od ostatniego posta troche wyszperałem w sieci i tak naprawde to w tym całym vanosie traci szczelność tłok (wymiana 2 oringów) no i oczywiscie uszczelki pod pokrywą zaworową musowo trzeba wymienic:| nie wiem za co te 1500zl . Faktem jest , ze nie orientowałem sie jak z dostępnościątych tych oringów w naszym kraju ale w najgorszym przypadku sprowadzenie takich uszczelnien to napewno nie wydatek 1500 zl ani 1000 nawet wliczając koła zębate tylko no moze 300zl to max. chociaz wydaje mi sie ze mogą kosztować jakies 60-100 zl. wymiana rozrządu w tym silniku wg mnie jest zbedna, no chyba ze masz pół miliona najechane;) albo faktycznie jest już moooocno wyeksploatowany. Jeśli się zdecydujesz na wymianę rozrządu to czeka cię wydatek zblizony do tego o jakim pisałeś Tutaj jest strona jak to naprawić coprawda silnik z podwójnym vanosem(wiecej roboty). w naszych autach jest pojedyńczy:) Zasada działania vanoza w BMW we wszystkich silnikach jest taka sama, u nas inaczej się go troche demontuje ale reszta tak samo wyglada http://www.beisansystems.com/procedures/vanos_procedure.htm . eh ja i tak bede to u siebie naprawiał, mysle ze wyniesie mnie to mniej, duuzo mniej niz kupno innego silnika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi