Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Oświetlenie deski roz.

Lagos

Rekomendowane odpowiedzi

Witka wam wszystkim!!! Jestem tu pierwszy raz ale na bank nie raz sie po milenijnym zetknelismy... Mam pytanie: Mam E34 po 95 roku, Sedan no i jest problem bo nie swieci mi zegarek analogowy ( czas, temperatura pow., data) i 3 pokretla nawiewu, cieple zimne, stopien dmuchania no i cieple zimne. co do zegarka to dziala ale tylko pod swiatlo widac co kolwiek ale nie swieci tak jak powinno! No i teraz pytanie czy macie kogos kto by no naprawil =D // czekam na jakies odp. Pozdro od klubu Degeneracja!!!

co do oświetlenia pokręteł to kilka dni temu przerabiałem ten temat:

niestety ale jest trochę odkręcania(i to dziwne bardzo że w takim samochodzie by wymienić żarówkę 1,2 W trzeba rozkręcić pół samochodu:-)

1. Wyciągnij radio razem z kieszenią tak byś mógł tam włożyć rękę.(odepnij kostki elektryczne)

2. Wkładając rękę przez otwór radia szukaj w prawym górnym rogu(na wyczucie) małej dzwigni którą musisz pchnąć palcem w kierunku jazdy do przodu(stwarzać będzie opór ale po jej przesunięciu zegarek analogowy wyskakuje z kokpitu

Tam znajdziesz pierwszą z żarówek w obudowie zegarka od wewnętrznej strony.

3.Nie zakładaj zegarka dopóki nie skończysz wszystkiego przy rozkręcaniu/zakręcaniu kokpitu.

4.Zdejmij plasikową maskownicę pod schowkiem(lub pod kratkami nawiewu) w tylnej części obudowy tunelu środkowego dla pasażerów tylnej kanapy(dwa wkręty).

5.W schowku obok ręcznego odkręć wkręt znajdujący się wewnątrz na przedniej ściance.

6.Zdejmij tylną część obudowy tunelu wyciągając w kierunku tylnej kanapy.

7 Odkręć jeden wkręt między fotelami przednimi który pojawi się po kroku nr 6 mocujący przednią część obudowy tunelu.

8.Odkręć od strony kierowcy i pasażera małe kawałki tapicerki od tunelu środkowego(montowane na jeden wkręt).

9.Po zdjęciu tych kawałków tapicerki pojawią się wkręty mocujące przednią część obudowy tunelu środkowego(po jednym krzyżakowym na stronę(nie odkręcaj śrób 10ek które też będziesz tam widział)

10.Odkręć jeden wkręt znajdujący sie po prawej stronie kierownicy(tuż pod licznikiem)

11.zdejmij schowek pasażera(dwa klipsy od tyłu i dwa sznurki z zawleczkami widoczne po obu stronach)

12 Odkręć plastikową obudowę po lewej stronie schowka (dwa wkręty) i wysun z niej wtyczkę od oryginalnej latarki BMW

13.Podważ nożem/śrubokrętem dwie plastikowe maskownice znajdujące się na rogach po obu stronach kokpitu środkowego.(po lewej stronie wnęki na radio i po prawej stronie wnęki na zegarek)

14.Odkręc znajdujące się tam wkręty(są po dwa na stronę)

15.Po odkęceniu wrzuć 2 bieg,podważ osłonę wokół dzwigni zmiany biegów i przesuń przednią obudowę tunelu środkowego tak na 10cm w kierunku tylnej kanapy(nie zdejmuj jej całkowicie).

16.Przez wnękę od radia włóż rękę i wypchnij przycisk od ogrzewania tylnej szyby(rozłącz kostkę elektryczną.

17.Włóż palec przez wnękę po w/w przycisku i popchij plastikową dzwignie która tam jest wtedy wyskoczy lewa strona panelu z suwakami i pokrętłami(nie szarp nie ciągnij na chama a lekko byś zobaczył tylko mocowania trzech linek suwaków)

18.Przesun suwaki w prawo i odepnij wszystkie linki

19.Przesuń pokrętło nawiewu na pozycję 4(max) i odepnij linkę

20.Wysuń panel na którym znajdują się suwaki i pokrętła nie odpinająć od niego zadnych kostek elektrycznych na jakieś 10cm.

21.Zsuń wszystkie pokrętła ale z suwaków nie i obróć go tylną stroną do góry.

Odkręć trzy wkręty (tylko te po tylnej stronie pokręteł)

22. Wreszcie ukaże się żarówka(1,2 W wsuwana)

23.Nie wciskaj jeszcze panelu do kokpitu.

23. Wysuń popielniczkę tak jak normalnie się to robi /wyciągnij zapalniczkę z gniazda.Po lewej stronie gniezda zapalniczki w obudowie plastikowej również znajduje się zaróweczka 1,2W wsuwana(zobaczyć ją i wymienić można przez wnękę po panelu suwaków i pokręteł Warto ją też wymienić jak już się tam jest)

Po wymianie żarówek sprawdz czy działają również ze ściemnianiem.

Jeśli wszystko jest ok to montaż w odwrotnej kolejności.

Czas wymiany ok 1,5 godziny

Wszystkie wkręty są krzyżakowe a alementy nimi skręcane w miejscach skręcania posiadają nasuwane blaszki by prawidłowe i mocne skręcenie miało sens(po odkręceniu wkrętów lubią się przesuwać co sprawia podczas skręcania dużo kłopotu)

Wymianę tych żarówek robiłem już drugi raz i za tym drugim postanowiłem ,że wymienię ją bez rozkrecania całeej obudowy tunelu środkowego ale niestety jak przez wnękę po radiu po omacku odpiołem linki sówaków tak założenie ich również korzystająćc tylko z wnęki po radiu i mając tak malo miejsca + zero widoczności ,było nie możliwe.

Więc odkręcałem wszystko jak wyżej opisałem.

Niestety nie robilem foto-dokumentacji co poglądowo było by pomocne przy odnajdywaniu wkrętów wiec tylko opis króków(mam nadzieje ,że nie zgmatwany)

[ Dodano: 24 Styczeń 08, 08:14 ]

co do zegarka to masz cyfrowy-analogowy to wskazóweczki ale wyciąga się go tak samo jak opisałem i być może jeśli chodzi o zegarek to piksele mogły już umrzeć i dlatego taki problem z nim

• 1 rok później...

trochę odświeżę temat, bo dzisiaj sam się bawiłem i mam dobre informacje: w przypadku gdy pada oświetlenie nawiewu i przyczyną tego jest przepalona żaróweczka, nie potrzeba wcale 1,5h i rozbierać auta do płyty podłogowej, tylko 2 minuty srubokręt krzyżak i jakis płaski i w miarę wąski do podważania...

1) wyciągamy pokrętła (pociągamy za nie)

2) odkręcamy krzyżakiem 2 śrubki co są pod prawym i lewym pokrętłem

3) Z WYCZUCIEM podważamy czarny panel i naszym oczom ukazuję się biały panel z 3 wystającymi lampkami

4) tak od podświetlenie 1,2W, która nas interesuje da się wyciągnąć palcami albo delikatnie jakaś pęseta...

5) składamy wszystko do kupy w kolejności odwrotnej

i cieszymy się pięknym bursztynowym podświetleniem <bmw_3>