Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

na co warto zwrocic uwage kupujac e39

adam-bmw

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie mam zamiar zakupic e39 530d touring. jest to najbogatsza wersja wiec duzo elektroniki i bajerow. po pierwszych ogledzinach wszystko wyglada na sprawne ale zwracam sie do urzytkownikow tego modelu i posiadaczy silnika 3.0 diesel bo pewnie powiecie mi na co jeszcze zwrocic uwage

• 4 miesiące temu...

Jesli chodzi o ten silnik to tutaj slyszalem zle opinie,zwlaszcza z tych pierwszych modeli.Nie wszysctkie oczywiscie byly zle ale np. z jednego forum byly trzy auta z tym silnikiem i wszystkie mialy problemy.Osobiscie kiedys sie za takim rozgladalem poniewaz moc i ekonomia musza byc super.Tak padlo ze mam to co mam.

panowie, widze, ze potrzeba pewnego sporstowania...

z tego co wiem to 3.0d (montowany w E39, E38, w 2000 zmieniony nieco, zastosowany takze w E46 i X5 chyba) i 2.5d (montowany od 2000 w E39, potem po zmianach w E60) to te same silniki o oznaczeniu M57. jedna z najlepszych jednostek diesla bmw, zreszta jedna z najlepszych konstrukcji w tych latach na swiecie czego dowodem ma byc trzykrotne zwycieztwo International Engine of the Year od 1999.

silnik na ktory sie z reguly narzeka to M51 (25td oraz 25tds) stosowany w E36, E39, chyba tez E38 a wywodzacy sie jeszcze z E34 montowany do 2000. Dosc leciwa konstrukcja z samego poczatku lat 90, ktorej glowna bolaczka jest uklad wtryskowy i turbina. Wydaje mi sie, ze glownym grzechem tego silnika jest wlasnie to, ze to turbodiesel, a o taki silnik trzeba dbac i potrafic go uzytkowac, a nie tylko lac, co w polaczeniu z nabitymi kilometrami moze dawac powody do narzekan.

panowie, widze, ze potrzeba pewnego sporstowania...

z tego co wiem to 3.0d (montowany w E39, E38, w 2000 zmieniony nieco, zastosowany takze w E46 i X5 chyba) i 2.5d (montowany od 2000 w E39, potem po zmianach w E60) to te same silniki o oznaczeniu M57. jedna z najlepszych jednostek diesla bmw, zreszta jedna z najlepszych konstrukcji w tych latach na swiecie czego dowodem ma byc trzykrotne zwycieztwo International Engine of the Year od 1999.

silnik na ktory sie z reguly narzeka to M51 (25td oraz 25tds) stosowany w E36, E39, chyba tez E38 a wywodzacy sie jeszcze z E34 montowany do 2000. Dosc leciwa konstrukcja z samego poczatku lat 90, ktorej glowna bolaczka jest uklad wtryskowy i turbina. Wydaje mi sie, ze glownym grzechem tego silnika jest wlasnie to, ze to turbodiesel, a o taki silnik trzeba dbac i potrafic go uzytkowac, a nie tylko lac, co w polaczeniu z nabitymi kilometrami moze dawac powody do narzekan.

Podobno... (nie wiem bo sam nie oglądałem) silnik 25tds montowany był też w omegach B... W tych autach głównymi problemami były pękające głowice :?

tak, byly montowane w omedze i land roverach. a czemu pekaly? przeciez nie same z siebie, tylko z przegrzania. a przegrzewaly sie z czego? no z zaniedban uzytkownika, chociaz nie da sie ukryc, ze sa na to ponic podatne.

da sie znalezc auta z tymi silnikami w swietnym stanie, ale wiekszosc w zwiazku z duzymi przebiegami i wieloma uzytkownikami moga dac po kieszeni nowemu wlascicielowi. w kazdym razie nie da sie ukryc, ze raczej nie jest to mistrzostwo konstruktorow, ale tragedii chyba tez nie ma.

edit: dzieki Tomski za dobre slowo. po prostu lubie zglebic dokladnie temat jak cos kupuje (w tym wypadku pomagalem w zakupach). bmw_beer

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie ja jezdze 530 turing z 99r. z przebiegiem 220tys. mam to cacko jakis rok i sprawuje sie bez zarzutow jedyne co naprawialem to licznik piksele poznikaly spalanie w miescie oscyluje w granicach 11-11.5l przy automatycznej skrzyni to naprawde fajny woz i daje niesamowita frajde z jazdy

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...