Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

JAKI OLEJ ? skrzynia manualna e-36

Rekomendowane odpowiedzi

Hehehe, to będziesz miał problem ;)

W serwisie powiedzieli mi że ma to być jakiś specjalny olej do skrzyń, w AUTO CHIPie że ATF 220, w książce "sam naprawiam" stoi że ma być ATF i prawdę mówiąc mi się to wszystko pop.....ło.

Na realoem.com wyczytałem i to chyba ma sens, że e36 po 97 roku muszą mieć w skrzyni jakiś olej "long life coś tam" a te przed 97 rokiem są zalewane właśnie ATF 220.

Auto mam z 95 roku i niedługo zalewam swojego ATFem 220.

Pozdrawiam

Najlepiej zerknąć na nalepkę zaraz koło korka wlewowego na skrzyni i wszystko powinno być jasne. U mnie była pomarańczowa "ATF oil only" i zalałem Castrol ATF TQ Dextron III i jeździ :-D (chociaż na nalepce pod maską miałem zalecany ATF TQ-D Dextron II - ale nie da sie tego praktycznie dostać).

Z tego co kiedyś wyczytałem - żółta nalepka

"long life coś tam"
- oleju sie nie wymienia.

P.S.

W AutoChipie chcieli mi zalać Mobila ATF220, ale ciezkie pieniądze za wymianę i za olej chcieli.

W AutoChipie chcieli mi zalać Mobila ATF220, ale ciezkie pieniądze za wymianę i za olej chcieli.

Właśnie w AUTO CHIPie zawołali mi za wymianę 200zł z olejem, z tym że litr oleju 36zł - ja kupiłem za 21zł no i wymiana niby z płukaniem skrzyni, ale to nawet na płukanie wlewając nowiutkiego ATFa wymiana powinna zmieścić się w maks 100zł, ale tak to czasami bywa z tymi cenami w AUTOCHIPie....

Pozdrawiam

Hehehe, to widze ze ceny zmieniaja im sie jak w kalejdoskopie. Mi spiewali tam 120PLN, niby ze wymiana 60 plus olej tez ok. 60.

A wymienilem w Norauto 40 pln wymiana + 37 olej (ze sklepu Norauto).

Ostatnio w tylnym moscie wymienialem sam i w skrzyni tez juz bede wymienial sam <bmw_1> . Zadna filozofia, tylko strzykawa potrzebna - ja dziabnalem mamie taka kuchenna, do szpikowania miesa (100ml takze pare razy trzeba napelnic) :mrgreen:

Jako ciekawostka: wymiana w ASO BMW = 350PLN!!!

Ja póki co wymieniłem olej w moście, bo mi huczało i myslałem że od tego. Okazało się że zupełnie niepotrzbnie bo huczało łożysko a olej w moście wyglądał na całkiem zdrowy.

Wczoraj odebrałem auto od mechanika i wszelkimi mozliwymi sposobami odradzał mi wymianę oleju w skrzyni biegów a juz na pewno płukanie skrzyni jak to doradzają w CHIPie.

Powód, że często gęsto po wymianie skrzynia zaczynała huczeć.

W książce niby jest żeby olej w skrzyni wymieniać chyba co 80kkm, albo nawet co 40kkm a w moście co 80kkm.

Po zmianie oleju skrzyni, zaczęła komuś skrzynia robić cyrki akustyczne??

Pozdrawiam