bmw316i Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Ostatnio rozebralem szyberdach nie chcial sie otwierac. Musze wymic korbke wraz z mechanizmem (nie ma nigdzie nawet na allegro). Teraz jak jest zamkniety to nie przylega idealnie do uszczelek i jest zapadniety ok 1cm w stosunku do poziomu dachu. Jeżeli ktoś posiada schematy budowy mechanizmu szyberdachu lub poprostu zna sie na rzeczy to proszę o pomoc. W mojej okolicy nie ma żadnego serwisu zajmującego sie tego typu rzeczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Jak dobrze poszukam to znajdę mechanizm - korbki sam szukam :wink: Wymieniałem mechanizm - jeszcze do zrobienia mam prowadnice w dachu. Z czym masz problem ?? Z wykręceniem mechanizmu ?? Do wszystkiego używałem dwóch torx'ów. Może ta największa zębatka w mechanizmie jest już wytarta i zęby są zjechane... pytanie_bmw U mnie to właśnie było powodem ślizgania się zębatek. Mechanizm odkręca się bardzo prosto - 2 śruby torx i schodzi :roll: Poszukam mechanizmu i dam Ci znac czy znalazłem <bmw_2> Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 u mnie jest tak że jak kręce korbką to szyberdach sie opuśći w dół (ok 2 cm) i dalej coś blokuje już nie da sie opuscic go nizej a tymbardziej schowac do srodka dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 A mój sie otwiera cacy,a nie zamyka Mam elektryczny,ale mechanizm chyba ten sam... Jak chce zamknąć to robi trrrr i stoi... (szyberdach :wink: ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 A mój sie otwiera cacy,a nie zamyka Mam elektryczny,ale mechanizm chyba ten sam... J O ile wiem to niestety są inne :? Może przynajmniej zębatki można "adoptowac" :wink: Jak chce zamknąć to robi trrrr i stoi... (szyberdach :wink: ). buehehehe :mrgreen: :lol: <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Nie śmiej się bo potrzebuje dwóch osób do zamknięcia,więc zazwyczaj nie otwieram :mrgreen: Myślałem że taki sam,a tu gebelsy zmieniły też mechanizm,no,no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Mam ściągnięty fotoreportaż ze stronki "DIY" :wink: z wymiany silniczka i prowadnic elektrycznego w E36. Nie wiem jak jest w E34 - wiem za to na pewno, że E30 i E36 mają identyczne <bmw_2> Oczywiście odpowiednio - elektryki i ręczne. Mam też książkę "Sam naprawiam" i tam też jest co nieco o szyberdachach... :wink: Jakby co to można nawet znaleźc "part number" danej części i zamówic w inchcape... Pozdr. <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Bazyl ale mi chodzi właśnie o E36. Kupiłem 3 tygodnie temu i mam taki problem z tym dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dwie wiadomości - dobra i zła... Dobra:Znalazłem mechanizm do E30, ręczny oczywiście :wink: Zła:Niestety to są różne mechanizmy :oops: :oops: :cry: Pamiętałem, że dostałem od kogoś mechanizm od E30-stki ale na śmierć zapomniałem, żę po prostu przełożyłem zębatki, bo mechanizm ma troszkę inny kształt... :oops: Za wprowadzenie w błąd bardzo przepraszam, ale kurna zapomniałem <bmw_4> W każdym razie jeśli macie zjechane zębatki w mechanizmie z E36 to na pewno można je zamienić z dobrymi z E30-stki <bmw_2> Szyberach rozbierać będe chyba dopiero we wrześniu - wtedy postaram się szczegółowo to opisać. Pozdr. bmw_beer [ Dodano: 24 Sierpień 07, 10:52 ] update: http://moto.allegro.pl/item227388144_silniczek_silnik_szyberdachu_bmw_e36_e_36.html elektryczne silniczki są tanie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 czy te mechanizmy są tak wadliwe ?? kilka dni temu w mojej też odmówił posłuszeństwa silnik kręci a szyberdach troszkę w jedną strone i troche w drugą ani do góry ani w dół słychać po silniku żę prubóje ciągnąć ale coś blokuje w obydwie strony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Nie sądzę, że są wadliwe - po prostu mają ileś tam lat i wymagają konserwacji... Zębatki się wyrabiają, prowadnice zabrudzają... Samo życie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OpTo Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 u mnie chodzi ciezko i pewnie tez bedzie mnie czekala wymiana a na pewno konserwacja poki co nie ruszam zakonserwuje i wiosna zaloze nowy bo mam pomalowany funkiel nowka z uszczelkami wiec wiosna zaloze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 bardzo pilnie potrzebuje schemat budowy szyberdachu w e36 bo mam w tej chwili rozkręcony a wieczorem bede musial jechac [ Dodano: 29 Sierpień 07, 13:19 ] moge go tylko podnieść korbką ale nie chce sie chować do dachu, jak jest podniesiony to trzyma tylko prawa strona druga jest opadnieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=CA11&mospid=47434&hg=54&fg=05 schemat szyberdachu na realoem <bmw_2> Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 siemka. bo ja mam taki problem z szyberdacham ze nie chce mi sie otworzyc?? przyciski mi sie podswietlaja lecz gdy nacisne je zeby otworzyc to wraz z chwila nacisniecia gasnie podswietlanie. pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi