Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Czy ktos zna sie na szyberdachach?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio rozebralem szyberdach nie chcial sie otwierac. Musze wymic korbke wraz z mechanizmem (nie ma nigdzie nawet na allegro). Teraz jak jest zamkniety to nie przylega idealnie do uszczelek i jest zapadniety ok 1cm w stosunku do poziomu dachu. Jeżeli ktoś posiada schematy budowy mechanizmu szyberdachu lub poprostu zna sie na rzeczy to proszę o pomoc. W mojej okolicy nie ma żadnego serwisu zajmującego sie tego typu rzeczami :/

Jak dobrze poszukam to znajdę mechanizm - korbki sam szukam :wink:

Wymieniałem mechanizm - jeszcze do zrobienia mam prowadnice w dachu. Z czym masz problem ?? Z wykręceniem mechanizmu ?? Do wszystkiego używałem dwóch torx'ów. Może ta największa zębatka w mechanizmie jest już wytarta i zęby są zjechane... pytanie_bmw U mnie to właśnie było powodem ślizgania się zębatek.

Mechanizm odkręca się bardzo prosto - 2 śruby torx i schodzi :roll: Poszukam mechanizmu i dam Ci znac czy znalazłem <bmw_2>

Pozdr.

A mój sie otwiera cacy,a nie zamyka :| Mam elektryczny,ale mechanizm chyba ten sam... J

O ile wiem to niestety są inne :? Może przynajmniej zębatki można "adoptowac" :wink:

Jak chce zamknąć to robi trrrr i stoi... (szyberdach :wink: ).

buehehehe :mrgreen:

:lol: :D <bmw_1>

Mam ściągnięty fotoreportaż ze stronki "DIY" :wink: z wymiany silniczka i prowadnic elektrycznego w E36. Nie wiem jak jest w E34 - wiem za to na pewno, że E30 i E36 mają identyczne <bmw_2> Oczywiście odpowiednio - elektryki i ręczne.

Mam też książkę "Sam naprawiam" i tam też jest co nieco o szyberdachach... :wink:

Jakby co to można nawet znaleźc "part number" danej części i zamówic w inchcape...

Pozdr. <bmw_1>

Dwie wiadomości - dobra i zła...

Dobra:Znalazłem mechanizm do E30, ręczny oczywiście :wink:

Zła:Niestety to są różne mechanizmy :oops: :oops: :cry:

Pamiętałem, że dostałem od kogoś mechanizm od E30-stki ale na śmierć zapomniałem, żę po prostu przełożyłem zębatki, bo mechanizm ma troszkę inny kształt... :oops:

Za wprowadzenie w błąd bardzo przepraszam, ale kurna zapomniałem <bmw_4>

W każdym razie jeśli macie zjechane zębatki w mechanizmie z E36 to na pewno można je zamienić z dobrymi z E30-stki <bmw_2>

Szyberach rozbierać będe chyba dopiero we wrześniu - wtedy postaram się szczegółowo to opisać.

Pozdr. bmw_beer

[ Dodano: 24 Sierpień 07, 10:52 ]

update:

http://moto.allegro.pl/item227388144_silniczek_silnik_szyberdachu_bmw_e36_e_36.html

elektryczne silniczki są tanie :wink:

czy te mechanizmy są tak wadliwe ?? kilka dni temu w mojej też odmówił posłuszeństwa silnik kręci a szyberdach troszkę w jedną strone i troche w drugą ani do góry ani w dół

słychać po silniku żę prubóje ciągnąć ale coś blokuje w obydwie strony !

bardzo pilnie potrzebuje schemat budowy szyberdachu w e36 bo mam w tej chwili rozkręcony a wieczorem bede musial jechac :(

[ Dodano: 29 Sierpień 07, 13:19 ]

moge go tylko podnieść korbką ale nie chce sie chować do dachu, jak jest podniesiony to trzyma tylko prawa strona druga jest opadnieta

• 11 miesięcy temu...