smarowanie Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) Cześć, Wyczerpały mi się już pomysły, co może być nie tak. Gdy auto stoi i dodam gaz, wraz z opadnięciem obrotów zaczyna wskazówka skakać między 700, a 500 obrotów. Gdy jadę autem i wrzucę luz, wskazówka dostaje bzika i obroty zaczynają falowac od 1000 do 500, a czasem i potrafi zgasnąć silnik. Co już robiłem: - regeneracja Vanos'ów mimo, że nic nie wstazywało na ich zużycie - czyszczenie przepustnicy - gumowe węże dolotu sprawdzone - krokowy wyczyszczony i sprawny, sprzęgiełko działa - po odpieciu przepływomierza auto działa tak samo ( czy powinno się coś zmienić?) - dane z przepływomierza, na postoju 13kg/h, na 3 biegu powyżej 5 tyś obr. ok. 600 kg/h - czujniki położenia wałka niby sprawne, żadnych błędów w Inpa - wymieniona Disa na nową - mapa lpg dobra - odma wymieniona pół roku temu, wszystkie przewody i odma drożna, sprawdzone - nie dławi się przy gazowaniu - układ chłodzenia niezapowietrzony - brak wycieków - sprzęgło z dociskiem nowe - ładowanie akumulatora 13,8V - nowe świece - cewki sprawne, podmiana nic nie dała Auto wyposażone w LPG. Obroty szaleją na benzynie i gazie. Najgorzej jest z dojazdem do świateł lub jazda w korku, bo wskazówka szaleje na niskich obrotach. Załączam trzy filmy. 2 filmy na postoju, jest spory skok za pierwszy razem, drugi raz już skok jest mniejszy. Na następny nagraniu problem już nie występuje. Na postoju raz on jest raz go nie ma.. 3 film podczas jazdy. Co się wrzuca w oczy. Wraz z skokami obrotów wskazówka spalania tymczasowego jest podniesiona, często buja się w zakresie 10-14 l/100km wraz z skaczącymi obrotami.. Za każdym razem obroty falują około 4-6 razy i spadają na tyle, że silnik gaśnie lub się normuje na 700obr Silnik nie faluje na zimnym. Jakieś pomysły? MOV_0530.mp4 MOV_0529.mp4 MOV_0528.mp4 Edytowane 26 Lipca 2019 przez smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Zupełnie niedawno dowiedziałem się co mnie bardzo zaskoczyło, że falowanie obrotów może być przyczyną niedomagań układów ABS/DSC w silnikach M54 a konkretnie miało to miejsce właśnie w E46. Sam tego nie mogę potwierdzić ale coś w tym może być, o ile w aucie jest DSC lub ASC. Wypięcie z auta sterownika ABS/DSC 002 spowoduje brak ABS, brak wskazań licznika i może jeszcze parę innych objawów ale o ile to on jest winien, powinny ustąpić falowania - czyli wniosek, że sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, pidey napisał: Zupełnie niedawno dowiedziałem się co mnie bardzo zaskoczyło, że falowanie obrotów może być przyczyną niedomagań układów ABS/DSC w silnikach M54 a konkretnie miało to miejsce właśnie w E46. Sam tego nie mogę potwierdzić ale coś w tym może być, o ile w aucie jest DSC lub ASC. Wypięcie z auta sterownika ABS/DSC 002 spowoduje brak ABS, brak wskazań licznika i może jeszcze parę innych objawów ale o ile to on jest winien, powinny ustąpić falowania - czyli wniosek, że sterownik. Myślisz, że to bardziej sterownik, czy sama pompa? W tym może coś być, bo w ostatnie upalne dni zaczęło coś piszczeć w aucie. Po wciśnięciu hamulca, piszczenie ustępuje. Myślałem, że z płynu hamulcowego wytrąciła się woda i zaczęła się gotować, więc wymieniłem płyn, ale dalej jest pisk. Całkiem możliwe, że to pompa ABS pada, tylko czy ona miała by wpływ na falowanie? Edytowane 26 Lipca 2019 przez smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Na zimnym bez zająknięcia.. Na postoju i w ruchu. Na ciepłym falowanie.. EDIT: prawdopodobnie problem z ładowanie, dzisiaj naładuje maksymalnie akumulator mimo, że został kupiony nowy 4 miesiące temu, jak się nie poprawi to alternator na przegląd MOV_0531.mp4 MOV_0532.mp4 Edytowane 27 Lipca 2019 przez smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 U mnie wymiana pasków i rolek pomogła na takie falowanie w m54b25 bo był problem ze przygasaly światła np. długie podczas jazdy w nocy. Ale nie wiem jak na dłuższą metę bo auto sprzedane.Swoją drogą gość na YouTube garażowe hobby, tam rozprawia się z e46 i też miał podobny problem z obrotami a tam coś z komputererem chyba było, warto sobie to przejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Godzinę temu, kepa416 napisał: U mnie wymiana pasków i rolek pomogła na takie falowanie w m54b25 bo był problem ze przygasaly światła np. długie podczas jazdy w nocy. Ale nie wiem jak na dłuższą metę bo auto sprzedane. Swoją drogą gość na YouTube garażowe hobby, tam rozprawia się z e46 i też miał podobny problem z obrotami a tam coś z komputererem chyba było, warto sobie to przejrzeć. Jemu falowało o 50obr, czyli pedantycznie. Jego usterka polegała na źle zaprogramowanej disie w sofcie. Tam więcej zrobionego zamieszania niż wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 @smarowanie udało się rozwiązać problem ? U mnie jest to samo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 21 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Alternator był uszkodzony, zmęczył na tyle akumulator, że ładował do max 12,2V. Zregenerowałem alternator i kupiłem nowy akumulator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 @smarowanie Dzięki wielkie. Ile kosztowała Cie regeneracja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 21 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 18 minut temu, sloma82 napisał: @smarowanie Dzięki wielkie. Ile kosztowała Cie regeneracja ? 250zł kompletna na podzespołach Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 No i dałem do regeneracji alternator, też dałem 250 zł, dali tylko regulator jakiś zamiennik bo ori sam to 350 zł, miał być dobrze, a wyszło jak zawsze. Mam wrazenie ze jeszcze gorzej faluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 sprawdź: - ładowanie akumulatora - szczelność układu dolotowego - czystość przepustnicy - odma Bez diagnostyki to wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 (edytowane) U mnie w M52B28 właśnie odma powodowała falowanie a w M50B25 z kolei krokowy Edytowane 4 Listopada 2019 przez mariusz13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Cześć. Sprawdziłem ładowanie. Akumulator ma kilka miesięcy. I tak. Po mniej niż 10 minutach od wyłączenia silnika prad spada powoli do 12.5, rano jest 12.2-12.3 To chyba coś nie tak dla nowego praktycznie aku ? Fakt, że ostatnio same krotkie odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 @sloma82 ładowanie sprawdza się na włączonym silniku, Ty sprawdziles napięcie spoczynkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Jeśli alternator był padnięty to mógł zniszczyć akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Ręce Opadają. Oddałem do mechanika, speca od bmw. Wymienili silnik krokowy, podnieśli obroty i przy dojezdzie do skrzyzowań zdarzy sie bardzo delikatnie (wydaje mi sie ze to bardziej kwestia podniesionych obrotów niz krokowca), natomiast teraz na parkingu, przy operowaniu gazem, sprzęgłem i kierownicą jest chyba jeszcze gorzej, bo potrafi zgasnąć. Co ciekawe odpinając przeplywomierz wydaje się być lepiej. Wydaje sie być bardziej stabilny. Pokasowałem wszystkie adaptacje, pojezdze na benzynie, zobaczymy co dalej. Ps. Takim mechanikiem to ja mogę być. Wymienie wszystko co się da przepływke, krokokowiec, przepustnice, odme, alternator i bede patrzył co sie dzieje. Ponoć miałem głupi pomysł z podniesieniem obrotów a sam podniósł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarowanie Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Zaoszczędziłbyś pieniądze jakbyś zrobił na początku porządną diagnostykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 @smarowanie zobacz sam, ile rzeczy zrobiłeś, zanim doszedłeś co to powoduje. Co to znaczy porządna diagnostyka ? Jak ją zrobić ? Jeżeli oddaje do speców od bmw, to miałem nadzieje że się przyłożą. Kompletnie utraciłem zaufanie do mechaników. Wszystko na odpierd....l, a kasować duże pieniądze chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Na forach często mówią, żeby odpiąć przepływomierz i sprawdzić czy jest zmiana. Ja odpinam i faktycznie jest zmiana. Jest stabilnej. Natomiast nie wyjaśniają co to oznacza, przepływka do wymiany ? Sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrii Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Na forach często mówią, żeby odpiąć przepływomierz i sprawdzić czy jest zmiana. Ja odpinam i faktycznie jest zmiana. Jest stabilnej. Natomiast nie wyjaśniają co to oznacza, przepływka do wymiany ? Sam już nie wiem.Też tak miałem, że przy dojezdzaniu do świateł, obroty falowaly, czasem nawet gasl silnik, dodatkowo błąd wypadajacych zaplonow I lambdy -mieszanka za uboga czy za bogata. Po odpieciu przeplywki czuć było, że silnik pracuje rowniej I nie falowal przy dojezdzaniu do świateł. Wpadłem na pomysł ze wyczyszcze swoją przeplywke. Skończyło się tym, że całkiem ją ubilem. Po podpięciu jej silnik nie chciał odpalać. Założyłem nowy zamiennik z 2 letnią gwarancją i faktycznie wytrzymała 2 lata. Tylko chyba nie podawała tak jak ori, bo na hamowni brakowało 20KM. Chyba że to coś innego jeszcze kulalo. No ale ori 1200zl a zamiennik 200zl, więc uznałem że przeżyje tą różnicę Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloma82 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Kupiłem jakiś zamiennik za 90 zł. Zobaczymy. Zdaje sobie sprawę, że to szajs, ale ma to na celu pokazanie, czy coś się zmieni. Może obroty sie ustabilizują, coś innego sie zacznie dziać, wytrzyma 3 dni - nieważne. Pokaże mi to, że to przepływka. Wtedy kupię coś lepszego albo nawet ori za 800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lizak21 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 4 minuty temu, lizak21 napisał: @sloma82 mam podobne objawy i co było przyczyną, przepływka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrP Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi