pitrak Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Witam serdecznie !!!!!!!!!!!! Jestem użytkownikiem samochodu BMW 318d E-46 i mój problem dotyczy wymiany klocków hamulcowych w BMW 318d E-46 , a dokładniej rzecz biorąc , to w odgłosach jakie występuja podczas hamowania. Po przeglądzie tarcz hamulcowych i klocków jestem w stanie domyśleć się ,że wina tych powstających dźwięków podczas hamowania tkwi w zbytnim zużyciu w/w klocków. Jest to moje drugie auto tej marki ale po raz pierwszy mam taki objaw. Kontrolka sygnalizacyjna nie informuje mnie o zbytnim zużyciu klocków a sprawdzałem czujnik , jest dobry (tzn. działa prawidłowo). Prosze o poradę , gdyż najbliższy serwis auta mam u Smorawińskiego w Poznaniu lub w Sopocie. Tak czy inaczej wszędzie mam kawałek drogi a czasu jak każdy , nie za wiele. Moja prośba dotyczy pomocy (schematu , kolejności , części )przy demontażu i montażu szczęk hamulcowych wszystkich kół. Proszę o odpowiedź w mojej sprawie. Z poszanowaniem pitrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 a jakie to odgłosy? jeśli piszczą to czujnik nie musi nic pokazywać bo klocki mogą być słabej jakości i przy hamowaniu hałasują :wink: jeśli mają odpowiednią grubość to po prostu jeżdzij a jak będziesz w pobliżu to podjedz na ten serwis.poza tym klocki zmienią ci w każdym warsztacie bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Tak jak pisze łazik - piszczenie nie zawsze jest oznaką zużucia klocków - szczególnie - jeśli zmieniałeś niedawno. Nawet markowe klocki potrafią "popiszczec" na początku. Natomiast jeśli przejechałeś już na tych klockach 20 - 30 tys. km to pewnie ich pora nadejszła :wink: Zmienic klocki potrafi chyba każdy mechanik - jeśli jest w Twojej okolicy sklep z częściami typu klocki - warto zapytac u nich gdzie mozna klocki zmienic. Nie musi to byc ASO BMW. Pozdr. bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Piszczenie klocków to nic innego jak wibracja lub zły materiał. Przy docieraniu nowych klocków do starych tarcz równiez moze wystąpić piszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitrak Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Dzięki Panowie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mam nadzieję ,że to tylko to. Byłem dzisiaj na DOL-u i próbowałem hamować przy różnych prędkościach , i nic , hamuje dobrze . W kabinie nie słychać tego dźwięku( jak szorowanie ) i nie ściąga w żadną stronę. Zostawię na tą chwilę tak jak jest . Dziękuję za poradę. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi