BMWE Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 zaczal zdzierac mi przednie opony od wewnatrz! wykryto tylko luz na sworzniu wahacza tym przy kole! czy sworzen wahacza ma tak ogromny wplyw na zbierznosc (zawsze sadzilem ze to kwestia koncowek) I najwazniejsze pytanie! Czy do zbierznosci musze sciagac dystanse z przednich kół? na tylnich nie musiałem ich zakładac gdyz felgi sie zmiescily... A moze to problem tych dystansów choc zime smigałem no i 4 miesiace juz na letnich alusach i nic sie nie działo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Sworzeń wachacza ma wpływ na kąt pochylenia koła a kiedy ten kąt jest zły to również zdziera opony. To czy musisz zciągać dystanse do ustawiania zbieżności to nie wiem ale na 100% musisz obciążyć (dokładnie odpowiednio)auto workami w kabinie i w bagażniku przed przystąpieniem do ustawiania. Według mnie nie powinno się zciągać dystansów bo właśnie tak z tymi dystansami chcesz jezdzić więc zbieżność należałoby ustawiić razem z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 witam tak dziki masz racje co do dystansów powinny być założone ale nie kumam odciążania bryki ? w jakim celu przecież przy ustawianiu zbieżności ważne jest ustawienie konta koła , równoległość i osiowość kół . Ja osobiście nie spotkałem sie z dociążaniem bryki przu ustawianiu zbieżności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Całkiem niedawno prewencyjnie chciałem sobie sprawdzić wszystko i na stacji diagnostycznej obciążali autko odpowiednimi workami wagowo(mieli nawet specjalną książkę od ustawiania geometrii w samochodach marki BMW). Mówili ,że innych samochodów nie ma potrzeby obciążać i niewielu producentów innych marek podaje instrukcję w tym temacie do tych czynności a BMW tak Różne jest obciążanie np E30 E34 E36 E32 itd cabrio, sedan itp (miałem tą książkę w rękach) Też sie dziwiłem ,że tak trzeba obciążać auto bo przy zadnym innym aucie wcześniej mi tego nikt nie robił przy ustawieniach geometrii. Być może w rejonie Oławy i Jelcza-Laskowic tak sie tylko do tej kwestii diagności przykładają. Na czasie z tym tematem jest teraz MAXIMUS-kilka dni temy wymieniał całą przednią zawiechę i auto równiez obciążane było specjalnymi workami w odowiednich miejscach pomijając fakt,ze problem w jego przypadku to zderzaki z M pakietu które trochę utrudniały diagnostom robotę:-) [ Dodano: 20 Czerwiec 07, 00:19 ] Worki imitują wagę pasażerów na siedzeniach i bagażu w bagażniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 witam oki skoro tak mówisz to widocznie tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWE Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 dzięki za odpowiedź! <bmw_2> Masz rację trzeba ją dociąrzyć a wygląda to tak: kierowca 70 kg pasażer 70 kg osoba na tylnej kanapie 70 kg siedząca po środku! do tego pełen zbiornik paliwa + 30 kg w bagażniku! Faktycznie nie trzeba sciągac dystansów:) co do wagi osób w samochodzie to tak było w systemie BMW ale pewnie moga być jakieś odstępstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 witam tak dziki masz racje co do dystansów powinny być założone ale nie kumam odciążania bryki ? w jakim celu przecież przy ustawianiu zbieżności ważne jest ustawienie konta koła , równoległość i osiowość kół . Ja osobiście nie spotkałem sie z dociążaniem bryki przu ustawianiu zbieżności . moze nie zauwazyles albo tacy fachowcy [ Dodano: 21 Czerwiec 07, 22:00 ] i to wcale nie chodzi o marke pojazdu tylko uczciwosc i rzetelnosc wykonywanej pracy to ze w innych nie trzeba smiechu warte :mrgreen: uklon_bmw mam 3 pojazdy i kazde bylo dociazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi