Gość Mordulec Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Jak w temacie chodzi mi o tą jedna srubke która trzyma tarcze na piascie , co to za rodzaj klucza / nasadki ? i czy ewentualnie ktos ma takie cudo i mogłby pozyczyc ? jesli nie to chociaz bym nazwe poprosił to jutro jakos sobie kupie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pershing Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 z tego co pamiętam jest tam zwykły imbus :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 masz jakiś schemacik / rysunek / fotke ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur7655 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 kolego tam jest zwykly imbusik niewiem czy dobrze pamietam ale chyba 5 :gril: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 no sure ze imbus potwierdzam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 heh no wlanie ze nie do konca sruba ma rzeczywiscie zewnetrzny kształ otworu jak w imbusie natomiast w srodku jest forma jeszcze takiego słoneczka cos na kształt gniazda pod wkretak krzyzowy ale na 6 ramion , troche mnie to zdzwiło i dlatego pytam , na upartego chyba by sie dało wbic tam imbusa :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pershing Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 To torx , pewnie juz tam ktoś kiedyś grzebał i wkręcił co mu pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 mam chyba cos takiego gwiazdka 6-ramienna cos jak TORX, czy SPLINE nie pamietam dokladnie rano sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 To torx , pewnie juz tam ktoś kiedyś grzebał i wkręcił co mu pasowało No własnie tez nie jest to Torx , pierwszy raz widze taka srube. Sprawdziłem wiekszosc nasadek z kompletu gdzie bylo ich tak na oko 40-50 rodzajów i nic z tego nie pasuje , stad moje pytanie co to za wynalazek i czy ktos sie z takim czyms spotkał , ostatecznie na upartego zapakuje tam imbusa :wink: tylko sie zastanawiałem czy ktos mial taka fantazje czy moze sruba juz jest tak zmasakrowana ze przypomina cos innego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 zmasakrowana na bank, najlepiej przyspawać coś i odkręcić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 zmasakrowana na bank,najlepiej przyspawać coś i odkręcić :wink: Czasem dwa płaskie wkrętaki jak włożysz to też chycą 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 miałem to samo mordulec! jak masz dobre torxy,gwiazdki to dobierz odpowiednią do otworu tak żeby była minimalnie większa,weż młotek nabij a potem odkręć :wink: jak nie to mogę na spota wziąść swoje klucze to coś wymyślimy bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 miałem to samo mordulec! jak masz dobre torxy,gwiazdki to dobierz odpowiednią do otworu tak żeby była minimalnie większa,weż młotek nabij a potem odkręć :wink: jak nie to mogę na spota wziąść swoje klucze to coś wymyślimy bmw_beer No to widze ze nie jestem pierwszy ktory to przerabia :lol: jakosc torxów w odniesieniu do tego zapieczonego gwintu moze byc niewystarczajaca wiec albo uda mi sie znalezc jakas mocniejsza nasadke albo smigne do jakiegos warsztatu bo nie bede ryzykował jazdy do Osówki z krzywą tarcza bo jak sie nagrzeje to niezle stuka. Dzieki Łazik <bmw_2> bmw_beer [ Dodano: 15 Czerwiec 07, 00:02 ] Wlasnie skonczyłem wymieniac tarcze w buni i sie przejechalem pare km zeby powoli tarcze z klockami zaczeły sie układac ... rezultat - > przestało pukac od strony pasazera ewidentnie krzywa tarcza Jesli chodzi o tą nieszczesna śrubke co trzyma tarcze do piasty to dzisiaj dostałem od znajomego mechanika krótką wypowiedz na ten temat "wiertarka w dłoń rozwiercic i załozyc nowa śrube" i tak tez zrobiłem. Jakby kto sie chciał zabrac za wymiane tarcz to tak : -sciagamy koło -odkrecamy zacisk najelpiej nasadowym kluczem (13) a prowadniczke trzeba przytrzymac płaska (15) zacisk najlepiej załozyc za wahacz zeby nie przeszkadzał -wyjmujemy klocki -odkrecanie tej "ramki" do ktorej przykrecony jest zacisk (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) najlepiej zacząc od skrecenia sobie kołami na maksa po to zeby był lepszy dostep do śrub (troche trzeba sie nameczyc zeby to pusciło ale wystarczy dobra dzwignia i dobre klucze nasadowe (19) sruby są dwie dolna i górna -ostatni etap fazy demontazowej to walka z tą nieszczesna srubka , od razu jesli nie posiadamy takiego klucza to nie ma sensu rzezbic srubokretem wbijac jakichs dziwnych nasadek bo efekt bedzie raczej mizerny , najlepiej cienkim wiertlem (3) przewiercic cała srube na wylot a nastepnie wiertlem 10-11 zebrac górna czesc sruby ktora utrzymuje tarcze , nastepnie młotkiem zbic tarcze z piasty i poszukac innej srubki zeby wkrecic w to samo miejsce istotna sprawa ze srubka musi byc dosc krótka około 15mm najlepiej z płaskim łebkiem i z jakims rozsądnym rozwiazaniem wkrecania. Ja przerobiłem srubke na szlifierce z takiej na klucz na wersje na wkretak i sie udało to wszystko poskładac w sumie robota na maks godzinke czasu jednak najwieksze przeboje to z tą nieszczesna srubka cała reszte idzie szybko odkrecic i poskładac bmw_beer <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi