Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Cieknący płyn hamulcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio wycieka mi płyn hamulcowy w nadmiernych ilościach... zszedłem do kanału a tu niespodzianka... myślałem że to przewód albo tłoczek puszcza, a tu płyn cieknie ze sprzęgła (pomiędzy skrzynią; wspomagane hydraulicznie sprzęgła - silnik M42) czy ktoś miał podobny problem? ile w przyblizeniu mnie wyniesie naprawa i gdzie mi to dobrze (i za rozsądną cenę) zrobią we Wrocku??? Zrobiłbym te "oringi" sam ale nie mam garażu żeby wyjąć skrzynie :(

Pozdr..

<bmw_1>

• 2 tygodnie później...

witam są komplety naprawcze szukaj u zatoki sama zmiana uszczelnienia tłoczka to pryszcz

wymontowanie siłownika bynajmniej u mnie to dwie nakrętki 10 tki tylko musisz pamiętać o tym by tak samo założyć tłoczek i po sprawie a zapomniał bym musisz jeszcze odpowietrzyć układ ale zrub to zanim zamontujesz siłownik odkręć odpowietrznik i pozwól aby płyn swobodnie spływał zakręć odpowietrznik potem zamontuj siłownik jak pedał sprzęgła nie wpadnie to jest git a jak wpadnie to wtedy odpowietrz już na zamontowanym siłowniku i to by było na tyle .

Kolego taki zestaw naprawczy kosztuje 8 zeta . A jesli chodzi o odpowietrzenie sprzegla (to tez do wiadomosci kolegi ) robi sie to w druga strone czyli wciskasz plyn przez odpowietrznik do zbiorniczka np za pomoca strzykawki. Pilnuj by pedal nie byl wcisniety. Takie odpowietrzanie ze odkrecisz odpowietrznik nic nie da powietrze zawsze idzie do gory ( prawa fizyki :lol: ) tak wiec wszystko zajmie ci jakies 30 min max. Powodzenia. A i rob to na zaloozonym silowniku. Pozdro <bmw_3>

Kolego prawo fizyki zbiornik jest umieszczony wyżej jak otwożysz zawór umieszczony po niżej to cięcz wypłunie zgadza sie jak tak to tu diała siła grawitacji kolego . A tak w sumie to osobiście to przerabiałem i doszedłem do tego metodą prób i błędw i umnie się sprawdziło. Jak sobie wyobrażasz napełnienie zbiorniczka o pojemności około 0,5 litra strzykawką o pojemności 20 mli w jaki sposób ponownie ją napełnisz przecież wedłuk twojego "prawa fizyki " jak tylko wyjmiesz strzykawkę z węzyka to powinno w to miejsce dostać sie powietrze

Witam zostawmy temat strzykawek bo i tak kolega musi ściągnąć siłownik aby wymienić uszczelnienie tłoka. Po naprawie siłownika i podłączeniu do układu powinien go odpowietrzyć. W jaki sposób to zrobi to jest jego sprawa . Ale fizyka jest jedna dla wszystkich więc proponował bym skożystać z grawitacji a nie ze strzykawek :mrgreen:

<bmw_1>

elo ;)

kolejnosc odpowietrznaia: cylinderek rozpieracza/ zacisk w prawym tylnym kole: cylinderek rozpieracza/ zacisk w lewym tylnym kole: zacisk hamulca w prawym przednim kole: zacisk w lewym przednim kole...

1: zdjac kapturek z cylinderka i zalozyc przezroczysta rurke drugo koniec zamoczyc w naczyniu z plynem umieszczonego con. 30cm powyzej zaworu odpowietrzjacego...

2: druga osoba nagina pedalem hamulca az do uzyskania wiekszego oporu i wyjda babelki

3: jak jesy opor to wciska sie pedal na maxai zostawia w takim polozeniu

4: odkreca sie zawor odpowietrzajacy ok pol obrotu.. pocieknie troche plynu

5: puscic pedali powciskac go ok 12 razy... nie powinien miec oporu... plyn teraz wycieka... podstaw miske ;)

6: wcisnac do oporu i zakrecic zawor odpowietrzania

7; powtarzac pkt 1-6 do tad az w rurce nie zobaczymy zadnych babelkow\\

przy takim kilkukrotnym odpowietrzaniu idzie duzo plynu i jest czasochlonne ale zalatwia na cacy caly uklad wiec i hamulce zyskuja i sprzeglo... ;)

:) meczace ale skuteczne...

POzdr