Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

[E46] drgania silnika, spadek mocy , V-max na 5 biegu 190

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam nastepujace problemy z moja 325i E46 2001 rok. Co jakis czas jak stoje np na swiatlach odczuwam drgania calego samochodu, ktore to przenoszone sa od silnika. Dodam gazu i one znikaja, chociaz nie zawsze. Sytuacja taka rowniez pojawia sie gdy np przytrzymam samochod na dluzsza chwile np na 3000 obr. Po chwili drzy caly samochod. Czy ktos spotkal sie z czyms takim, z czego moze to wynikac?

i 2 problem.

Samochod po rozgrzaniu i ponownym uruchomieniu traci moc. Wrazenie jest takie jakby moment obrotowy przesunal sie na 4 500obr, bo dopiero od takich obrotow czuc ze w ogole cos przyspiesza. Spadek mocy wystepuje wtedy, jesli przy rozgrzanym silniku auto nie odpali na dotyk, tylko bede musial go przytrzymac dluzej na rozruszniku. Czy ktos sie z czyms takim spotkal i mialby dla mnie wskazowki co z tym fantem zrobic?

Czy zna ktos jakiegos dobrego mechanika od BMW z Wroclawia i okolic?

No i jeszcze jedno pytanie. Moje BMW na autostradzie przy wlaczonym trybie manualnym na 5 biegu osiaga zaledwie 190km/h. Wskaznik zuzycia paliwa pokazuje wtedy okolo 16l. Auto nie chce bardziej przyspieszyc na tym 5 biegu, mam wrazenie jakby byl blokowany wiekszy doplyw paliwa. Dopiero po kick downie przyspiesza do licznikowych 228km/h ale wtedy obrotomierz na 4 biegu jest na czerwonym polu. Na piaty bieg jednak nie przerzuci. Czy ktos widzial lub slyszal o podbnym zjawisku w steptronicu?

Dzieki wielkie za wszystkie uwagi i wszelka pomoc.

Objawy rzeczywiście ciekawe - coś jakby sonda lambda przekłamywała ?? Ale z nowym autem (za takie uznaję 6-letnie :wink: ) nie ma co samemu zgadywac - trzeba podpiąc pod kompa i tyle.

Tak jak pisze Piotr - stando, inchcape, autochip - tam szukaj <bmw_2>

Pozdr. bmw_beer

Witam, musisz podpiac do kompa, ja mialem problemy bo dlawilo mi i wcale nie chciala jechac przy czym swiecila mi sie kontrolka pomaranczowa "kontrola trakcji" pojechalem do servisu i zostawilem prawie 2tys, podobno bylo to sterowanie pedalem przyspieszenia, pozdrawia pyk <bmw_2>