fun_tha_mental Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Cześć Po kilkuletniej bezproblemowej eksploatacji pojawił się taki oto dziwny objaw w mojej E46, co do którego chciałbym się Was poradzić. Po kolei: Silnik N42B20, bez gazu, skrzynia automatyczna (GM). Problem jest widoczny na filmiku: a dokładnie wygląda tak: 1. Na zimnym silniku na każdym przełożeniu obroty są stabilne, ale po odpaleniu silnika zmiana z P na R lub D powoduje lekkie obniżenie obrotów 2. W czasie jazdy, kiedy samochód jest na D lub R obroty są stabilne i generalnie skrzynia zachowuje się normalnie. Zarówno w czasie jazdy jak i na postoju 3. Kiedy silnik jest rozgrzany wrzucenie P powoduje najpierw podrzucenie obrotów do około 1100, a po kilku sekundach obroty zaczynają rosnąć do około 1600-1700, po czym szybko spadają do 1100 i tak oscylują w tym zakresie 4. Włączenie klimatyzacji powoduje podrzucenie obrotów do około 1800 i oscylację do około 2100, ale znacznie szybszą i regularną. 5. Wrzucenie znowu D lub R powoduje gwałtowny powrót do nominalnych obrotów Wiem że przyczyn może być pewnie co najmniej z kilka (na szybko przychodzi mi na myśl lewe powietrze, sondy, awaria samej skrzyni), ale pogoda nie sprzyja diagnozowaniu, więc wrzucam temat licząc że może ktoś miał dokładnie takie same objawy i znalazł przyczynę. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fun_tha_mental Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Nikt nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Że względu na tymczasową nie dostępność szklanej kuli polecam podłączyć kompa aby dalsze wróżby były możliwe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi