witek6 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Witam,Mam problem z piskiem który wydobywa się z tyłu auta podczas cofania. Jest on identyczny jak ten przedstawiony na filmiku poniżej. Sęk w tym że u autora filmu występował tylko przy cofaniu. Jednak u mnie jest on także w momencie gdy jadę do przodu na niskim biegu tj 1,2 lub 3 i puszcze gaz. Wtedy im niższe obroty tym coraz bardziej piszczy. Jak chociaż lekko wcisnę gaz lub nacisnę sprzęgło to odgłos ustaje. Autor filmu rozwiązał problem wymieniając tarcze klocki i szczeki. Ja też pomyślałem o szczękach tylko nie dawało mi spokoju że również przy jeździe w przód ten problem jest i przy wciśnięciu gazu ustępuje. Dlatego wszedłem do kanału, kolega cofał i okazało się że pisk dochodzi z okolic dyfra ewidentnie. No i teraz pytanie do was. Czy to możliwe aby ten pisk z koła przenosił się na dyfer? Czy jednak powinienem szukać przyczyny w dyfrze albo może krzyżaku? Tylko nie spotkałem się aby dyfer tak piszczał. On raczej wyje bądź szumi.Link do filmu https://youtu.be/CpgjOogqcB0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrii Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Czasem mechanizm od ręcznego wewnątrz tarczo-bębna lubi się rozsypać - sprężynki trzymające szczęki wypadają z przerdzewiałych tarcz kotwicznych i to wszystko ociera albo się mieli wewnątrz. Może warto zajrzeć tam, to nie tak dużo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asidus Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 U mnie podobna historia skończyła się wymianą krzyżaka, podpory wału i centrowaniem wału, czy jak to się tam nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi