Pipin Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Siemka. Zastanawiam się nad wycięciem dpf, niestety sporo jeżdze po mieście cykl mieszany wychodzi ok 60% miasto i 40% trasa. Coraz więcej jest głosów przeciw wycinaniu bo podobno większe kary mają być, z drugiej strony niby jak mają to sprawdzic jesli puszka z katalizatorem zostaje. Pytanie do was czy decydowaliście sie w ostatnim czasie? Macie problem z zadymieniem czy spełnieniem normy na badaniu? Może ktoś jeździ na czyszczenie filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mp240 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) 18 minut temu, Pipin napisał: Siemka. Zastanawiam się nad wycięciem dpf, niestety sporo jeżdze po mieście cykl mieszany wychodzi ok 60% miasto i 40% trasa. Coraz więcej jest głosów przeciw wycinaniu bo podobno większe kary mają być, z drugiej strony niby jak mają to sprawdzic jesli puszka z katalizatorem zostaje. Pytanie do was czy decydowaliście sie w ostatnim czasie? Macie problem z zadymieniem czy spełnieniem normy na badaniu? Może ktoś jeździ na czyszczenie filtra? Bardzo prosto to sprawdzą i już to robią wyrywkowo Wystarczy że wsadza ci takie dwie rurki do wydechu i wiedzą czy jesteś be czy cacy PS. gdzieś ktoś się ogłaszał w sprawie czyszczenia DPF i regeneracji ... pokukaj na OLX Jest też stary sposób który czasem działa ... idziesz na autostradę dajesz obroty powyżej 3 tyś i tak katujesz silnik przez pare kilometrów po takim zabiegu DPF jest "wypalony" wiec pewnie nie będzie się palić, czynność ja osobiście powtarzam raz na kwartał tylko że w Skodzie nie BM pozdro M Edytowane 22 Listopada 2018 przez mp240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dixx37 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 @Pipin Wydaje mi się, że obecnie nie opłaca się wycinać. Nagonka jest coraz większa, a ceny usług czyszczenia bardzo mocno spadły przez to, że firm jest coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipin Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Okej, auto jest prosto z niemiec istnieje prawdopodobieństwo, że sporo w trasie jeździło więc dajmy na to, że jeszcze troche mi pożyje dpf ( łudze się). Czyszczeniu nie jestem przeciwny, tylko pytanie na ile to czyszczenie np chemiczne wystarcza czy koszta nie okażą się bardzo duże bo średnio 2x w roku będe musiał czyścić dpf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Gdzieś przeczytałem ze w dieslach bmw automatyczne wypalanie filtra jest na tyle dobre , ze nie trzeba czyścić? No chyba ze auto zamulane po mieście a wypalanie nie jest przeprowadzone do końca bo w sumie nie ma kontrolki która o tym mówi.... Dis-em też się da wymusić wypalanie więc można sobie wypalic co jakiś czas? Tylko pytam, ktoś ma doświadczenie z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipin Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) @starsky może się mylę ale obecnie, to bardzo mało benzyn ma gpf wciąż ( od 2019 wchodzi obowiązek) więc znakomita większość problemów z dpf, które opisują ludzi tyczy się jak sama nazwa mówi diesli. Dla mnie osobiście jesli czyszczenie chemiczne przywraca ok 90% sprawności dpf (tak się reklamują) i pojade raz w miesiącu w trasę ok 200km i wypali mi to co powstaje to nie widzę w sumie problemu, byleby furacz się przez ten cud techniki mimo wszystko nie psuł nawet jak "sprawny".... Inna sprawa też palenie się kontrolki filtra, a inna faktyczny wpływ na silnik Edytowane 22 Listopada 2018 przez Pipin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.owies Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ale nawet jak w benzynie będzie GPF to przecież on będzie bezobługowy. Dlatego ze DPF zapycha się sadzą, a w benzynie skąd sadza? Także moim zdaniem jak czegoś nie skopią to nikt nawet nie bedzie pamiętał ze ma coś takiego jak GPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ludzie kupują diesle bo mało palo a później używają 100% w mieście i się zastanawiają czy dpf wycinać. Kij środowisko, rakotwórcze gazy, zaoszczędzę 2zł hehe. Jak robisz 40% tras to w czym problem? Na trasie się wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Godzinę temu, r4ll napisał: Ludzie kupują diesle bo mało palo "DIESEL WYCHODZI TANIO, WIEM BO MAM" XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 9 godzin temu, Pawel4freak napisał: "DIESEL WYCHODZI TANIO, WIEM BO MAM" XD Diesel jest dobry w trasy, w mieście aż tak mało nie pali. A jak coś klinknie np. Dwumasa, turbo, wtryski to całe te oszczędności idą w p****u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beton Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 A ja mam pytanie z innej beczki. Skąd diagnosta ma wiedzieć czy w moim aucie ma być dpf czy też nie? Skoro nawet po rozkodowaniu vin tego nie ma. A w danym roczniku wychodziły wersję tego samego silnika z i bez dpf?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 33 minuty temu, Rudix-R1 napisał: A jak coś klinknie np. Dwumasa, turbo, wtryski to całe te oszczędności idą w p****u. W nowych benzynach też tego nasrane, że jak coś pierd....lnie to się zastanawiasz, który bank obrobić 14 minut temu, Beton napisał: Skąd diagnosta ma wiedzieć czy w moim aucie ma być dpf czy też nie? z DPF nie jest inna norma euro spełniona (która już wychodzi w vinie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beton Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) 12 godzin temu, Pawel4freak napisał: W nowych benzynach też tego nasrane, że jak coś pierd....lnie to się zastanawiasz, który bank obrobić z DPF nie jest inna norma euro spełniona (która już wychodzi w vinie)? Poza naklejkąna szybie która mam nigdzie się nie spotkałem z informacją o normie spalin ? Jedynie po czym można rozróżnić to końcówki tłumika ? z dpf są na wprost, a wersje bez dpf mają skierowane w dół ? Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 2 godziny temu, Beton napisał: Poza naklejkąna szybie która mam nigdzie się nie spotkałem z informacją o normie spalin ? Raz spotkałem vin dekoder co pokazał normę spalin i inne pierd....ły łącznie z wizualizacją wnętrza. Myślę, że po wpisaniu dokładnego rocznika w ich systemie wyjdzie, który pojazd powinien mieć DPF, a który nie. Jeżeli nie mają takiego systemu to w zasadzie eldorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie do końca na tabliczce jest napisane czy jest wyposażony w dpf Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek71 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Podepne sie Czy ktos ma lub zna dobry zaklad od czyszczenia dpf nie chodzi mi.o whpalanie tylko czyszczenie z syfu i popiolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zapytaj w http://vagserwis.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 13 godzin temu, maniek71 napisał: Podepne sie Czy ktos ma lub zna dobry zaklad od czyszczenia dpf nie chodzi mi.o whpalanie tylko czyszczenie z syfu i popiolu. Jak miałem Alfę 159 to DPF'a czyścili mi w miejscowości Biadaszki (pod Kępnem) - zakład p. Andrzeja Schmidt'a. Fachowo, konkretnie i bez zdzierania z klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi