Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Prosze o pomoc. Cieknie z pompy wspomagania. Pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zrobil mi sie maly problem. Cieknie mi olej z pompy wspomagania. W srode mam do przejechania 1000km. Z Norwegi do Polski. Wiec jakies 9 godzin trasa i wczesniej jeszcze 20 godzinek promem. :(

Wiec moje pytanko , co radzicie?? Czy kupic olej i dolewac w trasie... Jechac do mechanika i niech naprawia....Czy nic sie nie stanie jak bedzie bez oleju...?? Autko mam od kilku miesiecy i to pierwszy moj taki przypadek i niewiem co robic. :oops:

Przyznam ze nie szukalem nic jeszcze na forach.Wezme sie za to za chwile.Z ojcem ogladalismy i cieknie z drugiej srubyktora idzie juz do ukladu kierowniczego(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi- podejzewamy ze to uszczelka. Silnik jest M43 1.8. co wy sadzicie. Prosze o jak najszybsza pomoc, z gory dziekuje!! <bmw_3> <bmw_2>

Tak było u mnie. Poprzedni właściciel mojej B mówił mi że cieknie silniczek od wspomagania dlatego pasek jest zdjęty. Ostatnio podczas wymiany rozrządu mechanicy podłączyli wspomaganie (założyli owy pasek), po 3 dniach zaczęło charczeć i przeciekać...nie mogłem zdjąć paska więc go przeciąłem..i jeżdzę bez wspomagania i jest mi z tym b. dobrze :)

no na chlopski rozum, wiedzac ciutke o samochodach to mozna samemu wykabinowac :P ale potwierdenie zawsze sie przyda 8) THX <bmw_2>

a dodam jeszcze ze plyn jest czarny, ciemny lub grafitowy.Gdzies czytalem ze powinien byc koloru czerwonego lub cos takiego...przynajmniej dextron II ...a jak jest z dextron I ?? bo jak tez rozowy to moj trzeba zmienic...

ja miałem zmieniany i siebie w listopadzie, napewno zalany był dextron II(ten czerwony) a jak dolewałem i sprawdzałęm chusteczką jaki tego kolor to jak dla mnie to biały był.

Po dolaniu nic się nie dzieje poza lekkim wyciekiem, bardzo lekkim.

A jak mocno wogóle Ci wylata ten olej??

to dziwne że tak nagle zaczęło Ci tak lecieć

u mnie lekko się sączy ale to prawdopodobnie łączenie węża gumowego ze stalową końcówką ma nieszczelność.

czasami i kropka spadnie pod auto ale generalnie bardzo mało płynu mi ubywa

może gdzieś zahaczyłeś i gdzieś Ci się ten wąż naderwał??

ewentualnie to uszczelnienie, o którym piszesz poszło

dzisiaj zawracalem i cofalem na drodze, dosc waskiej... Spadlem z asfaltu... jakies do 10 cm... Tylko ze spadlem tylnym prawym kolem ( strona pasazera) a pompa jest po lewej... Napewno to sie stalo przez to tylko ... w jaki sposob. --- nie mam obnizonego zawieszenia wiec nie powinno go tak zdusic az do gleby i to z przodu no ale moze...

weź go dobrze obejrzyj, bo może po wężu gdzieś Ci cieknie

znajoma przejeżdżając nad krawężnikiem przerwała zupełnieprzewód wspomagania, tyle że tam miała o tyle lepszą sprawę że olej poprostu wylatał, ale pompa jakoś sie uratowała bo chwilę z tym jeździła

jak nic nie wyszukasz albo wyszukasz a nie dasz rady tam zrobić to takjak nibiru radzi, zdejmij pasek o pompy a w Polsce wymienisz i przewód i nowym płynem zalejesz