Kenzie Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Tak jak w temacie - mam zamiar na sezon letni skołować sobie jakieś 18", ale nie mam pojęcia jakie felgi z jakimi oponami będą najlepiej wyglądać. Nie chodzi mi oczywiście o sam styling, bo to kwestia gustu, a ten jest jak d***a Chciałbym poradę na temat jaka szerokość, et, jaki rozmiar opon do tego, czy zakładać dystanse itp. Byłbym bardzo wdzięczny za przykładowe zdjęcia Waszych e9x z proponowanymi felgami, żeby orientacyjnie wiedzieć chociaż jak to leży. W chwili obecnej moje felgi, pomimo, że sam styling jest spoko, to nie wyglądają dobrze: Jeżdżę 50:50 trasa/miasto - zdaję sobie sprawę, że wygodniej byłoby zostać przy 17", ale 18" dużo lepiej wygląda i nie jest przesadzona. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rzeczowe odpowiedzi, najlepiej z krótkim wyjaśnieniem, dlaczego tak, a nie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 To ja może napiszę tylko na temat 17 a 18 różnica w jeździe niewyczówalna w spalaniu też (zależy jaki silnik i opony), a w wyglądzie znaczna osobiście latam na 245/40/18 tył i chyba 235/40 przód miasto trasy często także dziurawy Wrocław nie ma tragedii, wiem że Niższa opona lepiej by wyglądała ale to już bym musiał lawirować między garbami i dziurami. Dystans też u mnie jest 20mm i nie ma problemu. A styl to już sobie musisz wybrać sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Tak z ciekawości, @BASTARS masz dwie szerokości felg czy jedną? @Kenzie bierz moje bbsy, dam upust Edytowane 20 Marca 2018 przez r4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 12 minut temu, r4ll napisał: Tak z ciekawości, @BASTARS masz dwie szerokości felg czy jedną? @Kenzie bierz moje bbsy, dam upust 1. Też jestem ciekaw jakie szerokości felg masz @BASTARS - 8j i 8,5j ? Jakie ET? 2. @r4ll mam już 17" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Ale nie masz BBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 8 minut temu, r4ll napisał: Ale nie masz BBS Z moich informacji wynika, że e39 ma większy otwór i potrzebowałbym pierścieni centrujących, żeby to zamocować, a chcę tego tak czy siak uniknąć Poza tym Twoje BBS fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Pierścienie centrujące niczemu nie szkodzą. Nawet jeśli miałbyś teraz je u siebie to byś wiedział dopiero jakbyś tam zajrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Tak 2 szer 8 i 8,5 et nie pamiętam muszę rzucić okiem na kartony. I pamiętaj, że szerokość nie robi się oponą, tylko odsadzeniem felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 UP! Ktoś jeszcze podpowie coś w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Też uważam, że lepiej 18. Różnicy w komforcie nie czuć (mówiąc o tym samym rozmiarze opon, np 235/40) a wizualnie dużo lepiej to wygląda. Szerokość 8.5 i w razie potrzeby dokladasz dystans. Tomek mial ladna e90, może coś Tobie doradzi. @tomasz325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 A powiedzcie mi jeszcze coś na temat ET, bo gdzieś wyczytałem, że dla e91 najlepsze będzie w przedziale 40-47 żeby nic nie obcierało. Ewentualnie, w jakich przedziałach mogę się poruszać i jak skorygować, bo ciężko znaleźć fajną felgę w tak wąskim przedziale parametrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Wyczytales, że 40-47 ale dla jakiej szerokości? Korygować można dystansem. Powiedzmy, że znalazles te dane (40-47) i są one dla 8j, więc masz: Felga 8 cali i np et 45 A jeśli do tej feli dasz dystans 20 mm to będzie identycznie gdybyś założył felunek o parametrach 8j i et 25. Załóż felge i dobieraj dystanse, gdy dojdzie do obcierki to juz będziesz wiedział jakie et możesz mieć przy danej szerokości. Kwestia prostych wyliczeń. Możesz oczywiście jeszcze zrobić rolowanko nadkoli, kąty, szerokości opon Edytowane 21 Marca 2018 przez Francuz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 32 minuty temu, Francuz napisał: Wyczytales, że 40-47 ale dla jakiej szerokości? Korygować można dystansem. Powiedzmy, że znalazles te dane (40-47) i są one dla 8j, więc masz: Felga 8 cali i np et 45 A jeśli do tej feli dasz dystans 20 mm to będzie identycznie gdybyś założył felunek o parametrach 8j i et 25. Załóż felge i dobieraj dystanse, gdy dojdzie do obcierki to juz będziesz wiedział jakie et możesz założyć do danej szerokości. Kwestia prostych wyliczeń. Możesz oczywiście jeszcze zrobić rolowanko nadkoli, kąty, szerokości opon Myślałem o 8j albo 8,5j, albo jedne na przód, drugie na tył. I faktycznie te dane dla tych rozmiarów znalazłem. To już mniej więcej wiem czego należy szukać jeśli chodzi o felgę. Pozostaje kwestia opon - myślę o dobraniu 235/40 jak znajdę fajne felgi 8j. Dzięki za rzeczową wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Na pewno coś ustrzelisz. Zrób sobie przymiarki z jakimiś dystansami na tych kolach które masz i wtedy będziesz wiedział na jakie et możesz sobie pozwolić przy ewentualnej zmianie szerokości. ET jest wyrażane w milimetrach, także pamiętaj, ze jeśli masz na tyle 8j a chcesz dać 8.5j to ET automatycznie juz zmniejsza się o ok. 12 mm czyli właśnie o te pół cala szerokości feli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz325 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Ja jeździłem na 17 styling 194 później kupiłem 18 styling 193 i jakieś wielkiej różnicy nie odczułem. Unikalem tylko żeby nie było opon run-flut bo wtedy robi się twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek776 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Podłącze się do tematu. Z jakim ET mieszczą się felgi do e91? Chce kupic 17" z oponą 225. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Pewnie coś koło 47 +- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek776 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Mi chodzi o to jakie moze miec maksymalne ET i jakie minimalne np zakres 47-20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Wszystko zależy też od szerokość felgi standard fabryczny dla e9x to 8 cali to ET34,8,5 cala to ET37 Średnica felgi nie gra roli Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez BASTARS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dixx37 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 A jeśli chodzi felgi i opony to do 18 cali polecali mi tak: 8 + 8.5 - 225/40 + 235/408 + 9 - 225/40 + 255/358.5 + 9.5 - 235/40 + 265/35 Sam posiadam: wszędzie taki sam rozmiar felgi i opony i jest ok 8 - 235/35 - 19 cali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek776 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 to kazde ET wejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 podałem Ci fabryczne et do danej szer felgi , jak nie znajdziesz odpowiedniego Et , zawsze możesz dołożyć dystans Masz temat , powpisuj sobie Aktualne rozmiary, i takie jak chcesz, zobaczysz co Ci podejdzie https://www.willtheyfit.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek776 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 No dobra tylko mi nie chodzi o to czy opona naciagnie sie na felge. W tym temacie to akurat chce standardowo 225 na 7,5 lub 8. Bardziej chodzi mi o przesunięcie srodka mocowania czyli ET. Jak bedzie ET np 50 to czy koło nie bedzie uderzać gdzies tam w srodku o cos. ET 50 to felga prawie płaska od frontu i całość od mocowania chowa się wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Jesli nie pomyslisz chwilę i nie wykorzystasz strony podanej przez @BASTARS nie licz ze ktos ci powie że wejdzie to i to bo tak by było zbyt prosto na podstawie tej strony możesz zobaczyć co i ile daje et w porównaniu do ori et I będziesz miec podane wymiary wystarczy wówczas minimum chęci aby sobie zmierzyć na aucie czy takie przesunięcie wejdzie I nie będzie wadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopcio Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ja mam przód 8,5j 17' 225/45 a tył 9j 17' 255/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi