Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E36 SEDAN ROZBIÓRKA DRZWI

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zabrać sie za rozbieranie drzwi w sedanie e36? tłuką sie tak niemiłosiernie że jadąc po kamieniach niemożna pogadać z pasażerem. Niewiem czemu szczegolnie jak szyby są spuszczone latają w środku i robią hałas. Plastikowe obicia są przyczepione do metalowej części drzwi jakimis spinkami gdzie mozna takie dostac? bo wydaje mi sie ze troche ich brakuje

Ten temat przerabiałem wielokrotnie :))

1. Szybę spuszczasz tak na 1/3 wysokości

2. Pod "rączką" (uchwyt tapicerki) masz 2 zaślepki - pod nimi śruby torx

3. Wkrętakiem podważasz (delikatnie) sterownik od lusterek (ten joystick) Odpinasz kable od niego.

4.Najbardziej delikatnie jak potrafisz płaskim wkrętakiem owiniętym szmatką podważasz (mniej więcej co 10 cm) tapicerkę (jak poszukasz na allegro są - takie spinki do tapicerki coś po 1 zeta)

5. Ściągasz tapicerkę (delikatnie żeby się nie podarła albo nie pękła)

6. Jeśli szyba Ci "telepie" to pewnikiem masz złamaną spinkę ślizgacza od prowadnicy szyby - też znajdziesz na allegro... Przy wymienie ślizgacza pamiętaj - im więcej smaru do prowadnic tym lepiej :)

Składanie spowrotem dokładnie tak samo od pkt 5. do 1.

Pozdr. bmw_beer

(jak poszukasz na allegro są - takie spinki do tapicerki coś po 1 zeta)

a jak poszukasz w aso to znajdziesz za jakies 0.56. do tego warto kupic takie metalowe blaszki naprawcze, ktore przychodza na rant boczka od drzwi u gory (na rysunku 17, nr czesci 51 41 8 122 408) oraz moze brakowac tych przy uszczelkach jak auto bylo lakierowane lub cos (na rysunku 11, nr czesci 51 21 1 977 747)

pozdrawiam

no jak chcesz zeby bylo jak nalezy to warto wymienic tez te spinki "naprawcze" przy uszczelce, (chociaz te do dostania raczej tylko w ASO), u mnie od kiedy wymienilem te spinki i wkrecilem jedna srube w schowsku to jest cisza... no moze jeszcze fotele troche, ale tym tez sie bede musial zajac...

jedynie moze byc problem przy wymianie tych "slizgaczy", ale tego nie robilem to i sie wypowiadal nie bede...

a tak to robota prosta i przyjemna ;) ja tam w kazdym razie lubie sobie soczyscie pobluzgac przy takich pierdolach ;) dobry odstresowywacz

a tak to robota prosta i przyjemna ;) ja tam w kazdym razie lubie sobie soczyscie pobluzgac przy takich pierdolach ;) dobry odstresowywacz

sama prawda <bmw_2> bmw_beer sie naprawia samemuu - sie wie 8)

Pozdr.