mmaarrcciinn Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam, jaki olej polecacie zalać do m54 2.2? Z tego co wiem to lany był u poprzedniego właściciela castrolem edge 5w40, a zbliża się wymiana i tu pytanie czy zalać go tym samym czy polecacie coś innego i jeśli tak to czemu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Miałem valvoline max life 5w40 teraz zmienilem na millersa xf 0w40. Silnik startuje zdecydowanie lżej, na pewno zostane przy tej oliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Wlasnie parę osób go poleca i nie wiem czy na ten może zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o oleje do m54 to jest tematów na tym i innych forach bmw od groma, poczytaj trochę, będziesz wiedział jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 http://www.millersoils.co.uk/which-oil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tak jak rall napisał tematów sporo na forum, ale z tego co pamiętam Jaro zalewał do swojego valvoline vr1 Racing 5w40 i był zadowolony, wymiany bodajże co 10tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 27 minut temu, BASTARS napisał: valvoline vr1 Racing 5w40 z tego co pamiętam to VR1 Racing jest tylko 5w50 sync coś tam był chyba 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgadza się 5w50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zaleje może tego millersa i zobaczę. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Zalałem Motula 8100 X-CLEAN 5W-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micgam8281 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Panowie apropo bo zapomniałem napisać... Kupiłem 7l tego motula no bo 6,5 wchodzi. Wjechalem na kanał a że dalej mam delikatnie wyżej to auto przodem stało trochę wyżej, nie wiem może z 5 cm. I tu jest pies pogrzebany bo odkręciłem korek i w podstawionym wiaderku 10l wyleciało mi na oko z 5, ale myślę ok wiaderko różnie ma te pojemności... No ale wlałem 5 litrów oleju nowego i chyba 3 czy 4 setki z litra jeszcze i mialem już ponad stan, przed maximum... Wiec czy możliwe jest że przez te minimalne położenie przodu wyżej nie wyciekł ten ponad litr????? Chyba nawet lepiej jak delikatnie wyżej był przód bo by zleciał cały.... Czekalem aż zleci wszystko. Co o tym myślicie? Edytowane 10 Lutego 2018 przez mmaarrcciinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 A filtr oleju odkreciles jak spuszczałeś olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 No bez przesady.... Przed spuszczeniem oleju go wyjąłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Na pewno, po założeniu nowego filtra, zalaniu nowym olejem, odpalam na chwile auto, potem gasze i sprawdzam stan oleju, wtedy dolewam ok. 0.5 l bo mniej więcej tyle zaciąga nowy filtr oleju. Mi we wszystkich silnikach r6 wchodzi na max stan prawie 7L oleju, chodź wg. Katalogu powinno być ok. 6.5L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Mam bez zmian, nigdzie się nie uluźniło..... Nigdzie się nie ułożył ten olej.... Z 7 litrów które kupiłem został mi 1l nietknięty i 0,4 z drugiego... I mam między stan, a max.... Chyba najwidoczniej nie wyleciał ten litr, ale czemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Panowie, wymieniałem dziś znów olej i weszło mi 5 litrów z delikatnym haczykiem. Na wylewającym wiaderku zrobiłem sobie miarkę i mniej więcej tyle też wyleciało. Czy więc jest taka możliwość że jeśli silnik ma 6,5 litra pojemności oleju to wejdzie 5 z hakiem? Wiem że zostanie coś bo nie wyleci no ale aż tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 6,5 litra to jest z filtrem i miarka na max. Patrzyłeś bagnet po odpaleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Tak, zalałem 5 litrów i miałem stan, potem odpaliłem żeby się rozbrechtał i jak sprawdziłem bagnet po chwili to było między minimum a stan więc zalałem około 200ml i zostawiłem żeby sprawdzić po nocy jak się ułoży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 W sumie na bagnecie też jest podane że między minimum a maximum wchodzi 1,5 litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Więc Piotr jeśli masz rację że ta pojemność jest podana ze stanem ma max to i by się zgadzało tyle ile weszło..... Czy tak? Bo już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzie Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Generalnie to chyba wszyscy producenci podają wartość, żeby zalać na max. Jak będziesz miał mniej to się przecież nic nie stanie. Ja ostatnim razem zalałem trochę mniej niż jest wartość zalecana i przejeździłem rok i mi nawet poziom nie spadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_BMW Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Wiadomo, ze leje się na max'a ale po to jest zakres zeby mogło być trochę mniej, aby nie było poniżej minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.owies Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Dnia 26.01.2018 o 08:30, r4ll napisał: Miałem valvoline max life 5w40 teraz zmienilem na millersa xf 0w40. Silnik startuje zdecydowanie lżej, na pewno zostane przy tej oliwie. Nic dziwnego. Valvoline było dobre jakk musieli się wypromować i wtedy robili dobry olej. A teraz to jest śmieciuch na poziomie co najwyżej średnim niższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekarz_mar Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Trudno się nie zgodzić, mi na Valvo teraz silnik w dówch samochodach tak głośno chodzi, że nigdy więcej tego nie zaleję. Czas przesiaść się na inną markę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi