mmaarrcciinn Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, wie ktoś może od czego są te kreski na końcu skali obrotomierza? Nieraz zaobserwowałem po odpaleniu auta "wyskakują" te kreseczki z obrotomierza w górę, nieraz koło 5tys nieraz 6tys, roznie, czasami opada później. Od czego to jest? Czy tak jak piszą niektórzy od temperatury płynu? Więc jak działa?? Jak zimny to tego dużo? Bo zawsze zapomnę sprawdzic. Na rysunku zaznaczylem Edytowane 8 Grudnia 2017 przez mmaarrcciinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid111 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Z tego co słyszałem od znajomego co ma e61 i co można wyczytać w internecie to są to kreski od temperatury. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Z tego co słyszałem od znajomego co ma e61 i co można wyczytać w internecie to są to kreski od temperatury. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkPotwierdzam są to kreski od temperatury . 8 kresek to podobno tak zwany pion w BMW.Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micgam8281 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Masz unikac jazdy w polu tych kresek, i tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) przeprowadziłem małą obserwację ; jak wyjeżdzam z ciepłego garażu kresek jest mało [5] i tak się trzyma , dziś parkowałem na zewnątrz , było parę st na minusie i kresek było dużo , w miarę nagrzewania się auta ubywało ich , aż do 5... tak jak kolega wyżej pisze po mojemu oznaczają zakres obrotów których trzeba unikać..im cieplejszy[ mniej kresek] tym wyżej można kręcić... Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PRZEMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) tak jak napisali wyżej temperatura chłodziwa - nawet jest to opisane w instrukcji. Silnik zimy jest dużo, w miarę zagrzewania schodzi w dół. U mnie standardem jest po długiej jeździe trzyma się w granicach 4,5 :-) Edytowane 12 Grudnia 2017 przez lapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Te kreski oznaczają maksymalne obroty do jakich można kręcić silnik. W miare nagrzania obroty się podnoszą. Najprawdopodobniej zalezą od temperatury silnika(bo niby od czego innego). Temp. silnika można odczytać w menu serwisowym licznika. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez starsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 A kto zabroni wyzej kręcić zimny silnik ? ? musial by miec jakas blokade obrotów. No przeciez ze to od temp. Cieczy chlodzacej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) no różnie piszą w instrukcji. np tu a tutaj: Jeszcze w mojej książce w domu sprawdzę bo to dość interesujące P.S nikt nie zabroni deptać do odcinki ale ja mojemu dieslowi nie "daje na zimnym" Edytowane 12 Grudnia 2017 przez starsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaarrcciinn Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 No tak dzięki za info. Jak mam zimny to mam chyba koło obrotow 5,5 kreski, jak się nagrzeje już całkiem to na dole tylko trzy zostają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi