r4ll Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Cześć, poratujcie proszę. Potrzebuję jakiegoś ogarniętego elektryka. Zadanie: Zamontować i podłączyć oświetlenie LED pod stopniami schodów drewnianych. Korytka będą gotowe. LED'y uruchamiane z detektora ruchu. Termin: 18 Listopada (Sobota) Uwagi: Fajnie by ten elektryk nie zdarł portfela i żeby miał już na koncie takie instalacje. Nie chcę kogoś kto na miejscu będzie eksperymentował i zastanawiał się jak to ma podłączyć. Edytowane 9 Listopada 2017 przez r4ll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Mam elektryka x2 w pracy- kumaci bardzo i mobilni- hale w ryzach elektrycznych trzymają :-), fuszki robią często i zawsze jest OK. Nie wiem jak czasowo bo ich grafiku nie mam :-) Zadzwonisz i się dowiesz. Mów że nr masz od Tulasza z hali :-) Paweł : 889 551 470 (jak nie odbiera dzwon później pracuje w słabym sygnale GSM). Przemek : 785 999 046 Edytowane 9 Listopada 2017 przez cziko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Chcesz zamontowac sobie ten inteligentny sterownik oswietlajacy schody? Jestem na etepie montazu schodow w mieszkaniu i tez sie nad tym zastanawialem, ale jednak bede normalnie montowal lampki co drugi stopien i zapalane normalnie w wlacznika na scianie.A jak bys obejrzal filmiki na yt to bys sam podłączyłMam w pracy elektryka co po pracy robi instalacje w nowych budynkach, ale spadl z drabiny i nie moze sie schylac bo ma sruby w kregoslupie. A szkoda bo bral za punkt 30-40zl, a normalnie we wro biora 80zl.. Jak by ktos kiedys budowal sie w okolicach psiego pola, kielczowa i szukal elektryka to moge do niego zagadac o ile bedzie w pelni sprawny.Wysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Jestę coz tu trudnego jesli juz cała instalacja z rozdzielni wychodzi 12v i wszystko okablowane to puszczasz to tylko przez czujke ruchu i dalej plus i minus do kazdej taśmy Profile do ledów wpuszczone we frez w schodach juz czy dopiero trzeba kleic itd ? z ciekawosci gdzie i jak i jaką masz czujke ruchu do tego ? Edytowane 10 Listopada 2017 przez Xaime91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Profile będą wpuszczone we frez. Czujki chcę zamontować na pierwszym i ostatnim stopniu. Ogólnie lutownica nie jest mi obca i teoretycznie mógłbym się podjąć sam takiego wyzwania, ale znając moje szczęście to polutuję to jak ofiara losu, nieschludnie i nieestetycznie a po pół roku będą rozwarcia. Zastanawiam się czy przez policzek wystarczy puścić dwa przewody + / -. Czy robić 17 podłączeń (tyle jest stopni) I każdy stopień osobno w transformator (równolegle znaczy się). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) JA zrobił bym tak: z rozdzielni z zasilacza wypuscil juz przewody 12v. Poleciał do czujek ruchu. Zrobić jedna puszke "łaczeniowa" gdzies pod schodami zeby bylo niewidocznie i tam pospinac wszystkie paski spod stopni do "kupy" chyba ze masz niedaleko rozdzielnie i mozliwosc to tam wszystko zgrabnie zrobic Poza tym do taśm są dostepne szybko złączki do zaciskania na końcu taśmy także można to zrobić jedynie nozykiem/ sciagaczem do izolacji i zlaczkami wago lub zwyklymi kostkami i srubokretem Edytowane 10 Listopada 2017 przez Xaime91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Zamiast lutowania użyj złączek firmy wago sa dostępne dla drutu oraz linek, kolejna sprawa to napewno nie dałbym transformatora w rozdzielni no chyba że odległość do schodów jest naprawdę mała chodzi o straty na kablu prądu stałego w stosunku do odległości. Jeśli chodzi o kabel pomiędzy punktami swietlnymi to normalnie jeden który dajesz tak aby połączyć równolegle. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Iksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Nie ma tam żadnej rozdzieleni jest wypuszczony kabel z gniazdka pod pierwszy schodek trzeba przykręcic transformator i dalej rozprowadzać kabelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Skusil bym sie ale czasu totalnie brak w listopadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Ja podstawy elektryki znam, kabelki schematy mi nie obce ale cykam się, że będę musiał później co tydzień doglądać bo coś nie zwiera, etc. Nie daj żebym musiał rozmontowywać schody (policzko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jak przewody bokiem wpuscisz odrazu w profil i przylutujesz to nie ma bata tylko nie ładuj 2 x 1.5mm u mnie w zabudowie kominka we wnekach juz ponad 4 lata wszystko hula a zasilacz mam schowany w zabudowie kominka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Masz 17 schodkow? To nie bedziesz miał 1 sterownika chyba bo z tego co czytałem to na 1 sterownik mozna podpiąc tylko 10 schodkow. Ale moge sie mylic bo może sa tez sterowniki o wiekszej ilosci gniazd. Ogolnie to nie jest trudne, ale jak ja to chciałem u siebie zrobic (fajny bajer, ale potem pomyslalem, żę bedzie jak na dyskotece) to koles, ktory mi robi schody powiedział, że w cenie zamontuje to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 7 godzin temu, Kandyn napisał: Masz 17 schodkow? To nie bedziesz miał 1 sterownika chyba bo z tego co czytałem to na 1 sterownik mozna podpiąc tylko 10 schodkow. Ale moge sie mylic bo może sa tez sterowniki o wiekszej ilosci gniazd. Ogolnie to nie jest trudne, ale jak ja to chciałem u siebie zrobic (fajny bajer, ale potem pomyslalem, żę bedzie jak na dyskotece) to koles, ktory mi robi schody powiedział, że w cenie zamontuje to. Nie rozumiem o jakim sterowniku mowisz ? Podlaczasz wszystkie listwy pod czujniki ruchu i koniec filozofii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Nie rozumiem o jakim sterowniku mowisz ? Podlaczasz wszystkie listwy pod czujniki ruchu i koniec filozofii Ja mialem miec do tego sterownik na którym mogles ustawiac jasnosc podswietlania stopni, czy stopnie maja sie zapalac kolejno czy wszystkie na raz, kolor podswietlania, po jakim czasie ma gasnac. I taki sterownik trzeba gdzies zbunkrowac i do niego podlaczasz te kable idacych z ledow i czujnikowWysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Aaaaa no ale tu kolega chce tylko czujke pyk i sie zapalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jestem wstępnie umówiony z Pawłem od @cziko. Jestem dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Widzisz, stary miał pomysła z tym tematem na forum, miejmy nadzieję, że gość Ci to ogarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Na tym forum jak w rodzinie Sebastian Każdy każdemu pomoże jak może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) r4ll daj później info jak poszła robota. :-) Edytowane 11 Listopada 2017 przez cziko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Aaaaa no ale tu kolega chce tylko czujke pyk i sie zapalają Aha. W tym moim co pisze tez sa czujki na dole i górzeJa pisalem o takim sterowniku:Wysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4ll Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Z instrukcjami od Pawła do którego namiar dał @cziko ogarnąłem temat sam Czujka jest na pierwszym i ostatnim stopniu, działa wszystko jak ta lala. Jedynie muszę wysterować czułość. Dzięki chłopaki! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Wyszło mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 No to masz, ledową chatę, ciepło już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Widziałem się z nim powiedział te same słowa co wyżej napisałeś. Ciesze się ze pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrsiwek Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie ma to jak pomoc kolegi z klubu .... btw. Efekt super ?✌️? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi