Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Paliwo

sauber87

Rekomendowane odpowiedzi

Do każdego rodzaju silnika producent (BMW :wink: ) przewidział odpowiednio wysoko "oktanowe" paliwo.

Np. M3 ma jeździc tylko i wyłącznie na Pb 98 lub wyżej (czyt. VPower itd).

Co do różnic - jeżdżę sporo (ok 40 tys. km rocznie) i mogę z całą pewnością stwierdzic, że są różnice (miejscami duże) w jakości paliw.

Od czasu jak mam BMW tankuję wyłącznie na dużych stacjach (BP , Shell, Jetta, czasem Orlen).

Na benzynie tej "gorszej" przejeżdżałem ok. 40 km mniej, niż na "sprawdzonej".

I proszę nie deliberowac ile to procent i czy się opłaca - wystarczy raz na rok wyciągnąc filtr paliwa / gazu jeśli ktoś ma - wtedy wychodzi różnica :twisted:

Aha - i jeszcze jedno - nigdy nie zauważyłem różnicy przy zachowaniu silnika po zatankowaniu BP Racing lub VPower ... :roll:

Pozdr. bmw_beer

w tankowaniu paliwa to nie zauwarzyłem zbyt duzej rurznicy a jesli chodzi o gaz to raz zatankowałem na BP do pełna to pozniej praktycznie przy karzdych swiatłach moja buma gasła i był problem z odpaleniem jej ponownie...

tankuje 98 najczęściej na JET bo w sumie mam po drodze i jest taniej niż na innych stacjach.98 biorę, bo jest niewiele droższe od 95, i tak sobie myślę, że nawet gdyby paliwo było jakieś rozrabiane z wodą, to zawsze 98 ma wyjściowo parę tych oktanów więcej i skutki chrzczenia byłyby mniej widoczne.

Siema,

kiedyś widziałem ciekawy program w telewizji jakieś zagranicznej ;-)

Chodziło właśnie o to czy te ultimaty, racingi cos wogóle dają.

Co się okazało:

1. Dla aut około 100KM, nie ma żadnej różnicy w zatankowaniu zwykłej 98, ultimata czy Vpower Racinga

2. Dla aut ok 170-180KM-z tego co pamiętam golf VR6 wzieli na testy, okazało się że po zatankowaniu ultimata tych koników było około 3-4 więcej niż fabryka mówi, a po Vpower Racingu 8KM

3. Ostatnia grupa aut to już mocarze, testowana była subrayna chyba 280KM, tu się okazało że po ultimacie było koło 10KM więcej, po Vpower racingu coś koło chyba nawet 15stu.

Pomiary były robione na hamowni, w ten sposób że spuszczano do końca paliwo z baku, zalewano nowm rodzajem i testy.

Tak wyglądało to w telewizji, osobiście leję albo Vpower, czasami vpower racinga albo ultimata 98 i robię to bardziej dlatego że wierzę że za tą cenę kupuje lepsze jakościowo paliwo a z racji jazdy na gazie myśle że te50zł na 3 tygodnie na benzynę to nie ma masakry a wtryskiwacze mają trochę lepiej.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...