Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Skąd ten olej cieknie?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Chciałem pokazać,że 2litry w piątce wystarczy żeby pokręcić się na asfalcie i udało się tylko następnego dnia rano pod autem miałem wielką plamę oleju. Pojechałem do pracy i tam rozkręciłem troche oprzyrządowania,żeby wykukać skąd to kapie. Nie znalazłem,więc umyłem silnik i wróciłem do domu. teraz patrze,a tam dalej cieknie. Pod kolektorem ssącym jest taka listwa w której są przewody elektryczne,tak to wygląda że stamtąd kapie. Nie wiem jak sie do niej wlewa. Blok suchy,spod Głowicy nic nawet nie sączy,powiedzcie gdzie to się wydostaje ten olej? :?

Tak ze Szczytnej. Najgorzej,że patrzyliśmy już tam we trzech u mnie na warsztacie(blacharz,mechanik i ja-lakiernik) i nikt nie wie skąd to leci,a nie chce rozebrać całego silnika żeby sie okazało że trzeba było np.jakąś rurkę założyć którą wydmuchało przy kręceniu autka na 6tyś.obr.

pytanie_bmw

Sprawdz sobie wężyk od odmy (podpięty jest od dołu do przewodu gumowego łączącego przepływomierz z przepustnicą)

Sprawdż go na całej długości,chociaż wydaje mi się ,że nieszczelność tego wężyka a w konsekwencji nieszczelność za przepływomierzem spowodowałaby jakies wyczuwalne zmiany w pracy silnika(drgawki/nierówne obroty itp)

Jesli czujesz w kabinie olej taki spalony to olej kapie na kolektor wydechowy a wtedy wypadałoby sprawdzić uszczekę pod pokrywą zaworów w tej cześci silnika od strony szyby i kolektora wydechowego(cięzko tam cokolwiek dostrzec na 1 szy rzut oka)

Dziki, chyba trafił jeśli o tym samym wężu mówimy. Troche po czasie to czytam,bo dzisiaj z rana już zrzuciłem kolektor ssący i okazuje się że przez kolektor przepleciony jest gumowy wąż od odmy podłączony do pokrywy zaworów. Zrobił się bardzo twardy,jakby plastikowy i popękał(ułamał się). Stamtąd płynął olej,kapał na listwę z przewodami i kapał niżej. Temat zamknięty(mam nadzieję)a Dzikiemu dzięki wielkie za trafną diagnozę! Szkoda że za późno przeczytałem,ale dzięki!

<bmw_2>