MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam serdecznie , Moje auto to poczciwe BMW E39 2.0 kombi 1997 roku Sprawuje się znakomicie ale ostatnio autko profilaktycznie co jakieś pół roku ląduje na komputerku no i niespodzianka :Co -czujnik temperatury powietrza w dolocie -wypadanie zapłonu na każdym cylindrze Z tym że silnik pracuje równo przyśpiesza bardzo ładnie , nic niepokojącego nie zauważyliśmy Co zrobiłem:Podmienilem cewki z auta znajomego ale to nic nie pomogło po skasowaniu pamięci zaraz po odpaleniu problem wraca autko tak jak wcześniej napisałem pracuje bardzo dobrze W maju tego roku bmka była w warsztacie :- regeneracja maglownicy - wymiana uszczelek na pokrywie vanosa- simmering na wale korbowym przód - uszczelka podstawy filtra oleju Dodam że świec, fajek ani cewek nie ruszałem w tym aucie autko ma roczną instalacje LPG KME Wczoraj kolega podłączył sondę szeroko-pasmowa i zauważył nie dopalanie mieszanki na wysokich obrotach , wytypował świece zapłonowe powodem zużycia i nie dopalania mieszanki w sposób odpowiedni Bardzo proszę o pomoc bawarka zostaje u mnie do końca i staram się dbać o nią jak tylko mogę , mam sentyment straszny do niej Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Też bym zobaczył na świece w jakim są stanie, czy wypalone elektrody mają, czy okopcone itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Czy to mógłby być powód takich błędów ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Oczywiście.Miałem tak po zakupie auta.Po wymianie świec jak ręką odjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Też miałeś wypadanie zapłonów w inpie a auto normalnie jechało Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Dobrze jakie te świece powinny być ile elektrod itd. ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ja tam kupuję ngk bkr6ek tutaj bodajże będą . One są na 2- elektrody , ale do gazu może ktoś inne poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Świece takie jakie zaleca producent auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ja tam kupuję ngk bkr6ek tutaj bodajże będą . One są na 2- elektrody , ale do gazu może ktoś inne poleci Dzięki wybiorę również takie założę i zdam relacje czy pomogło Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Żeby się upewnić możesz wpisać w realoem, 7 ostatnich cyfr vinu , znaleźć świece i sprawdzić czy podałem ci dobre, ale na 99% są do tego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ok już patrzę Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Żeby się upewnić możesz wpisać w realoem, 7 ostatnich cyfr vinu , znaleźć świece i sprawdzić czy podałem ci dobre, ale na 99% są do tego silnika Miałeś rację Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Dwa lata temu wymieniałem u siebie (E39 2,5i + LPG) ale moje miały 4 elektrody i chyba też NGK ale co dalej nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 5 godzin temu, MateuszE39 napisał: Też miałeś wypadanie zapłonów w inpie a auto normalnie jechało Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Dokładnie tak.Świece takie jak producent zaleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Producent zaleca 2 i 4 elektrody, ale do silnika m52 1xvanos lepsza jest 2 elektrody, a do m52 2x vanos - 4 elektrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Tak jak Rudix pisze do M52 - 2 elektrody. Do M52TU - 4 elektrody. Ale czesto slysze ze do gazowni polecają DENSO K20TT. Są smiesznie tanie wiec nawet gdyby jakimś trafem sie nie sprawdzily nie bedzie wielkiej straty albo odsprzedaż Odrazu sprawdz fajki na cewkach u mnie wyglądały nieciekawie i tez sie zdarzylo ze wypadal zaplon (u mnie w dodatku olej bylw otworach na świece) jeszcze kpl fajek NGK wymienilem i bajeczka byla Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Xaime91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 U mnie fajki są dojechane gumki oberwane Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek26.85 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To obrazu zmień ją tak miałem i kupiłem cewki ale to nie pomogło dopiero po wymianie fajek przeszło i było ok a mam ten sam silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zamówiłem świece denso k20tt i fajki meyle , zestaw wyniósł 192 zł w środę założę i pokaże jak stare świece wyglądają Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jak masz możliwość, to po założeniu nowego zestawu, skasuj błędy i sprawdź czy dalej wypadają zapłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Jak już będzie pod kompem,to dobrze też skasować adaptację,bo nie wiadomo kiedy kto to robił. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jak masz możliwość, to po założeniu nowego zestawu, skasuj błędy i sprawdź czy dalej wypadają zapłony.Jak najbardziej , odrazu podłączymy pod sondę szeroko-pasmowa dziś zauważyłem że faktycznie brak dencia w górnym zakresie obrotów , zobaczymy jak spalanie , czy się zmniejszy Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jak już będzie pod kompem,to dobrze też skasować adaptację,bo nie wiadomo kiedy kto to robił.O co z tą adaptacja chodzi ? Jakbyś mi zdradził o co z tym biega to będę wdzięczny Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Chodzi o wykasowanie adaptacji w silniku,żeby "nauczył"się wszystkiego od początku.Nic to nie zaszkodzi,a czasem polepsza pracę silnika,w którego komputerze nagromadziło się trochę "śmieci".Ja robię to jakiś raz na pół roku,a na pewno po wymianach np.sondy,czujnika położenia wałka,przepływomierza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszE39 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Chodzi o wykasowanie adaptacji w silniku,żeby "nauczył"się wszystkiego od początku.Nic to nie zaszkodzi,a czasem polepsza pracę silnika,w którego komputerze nagromadziło się trochę "śmieci".Ja robię to jakiś raz na pół roku,a na pewno po wymianach np.sondy,czujnika położenia wałka,przepływomierza itp.Ok dzięki , zrobimy to jak się uda Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi