Kondziu Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Witam Panowie, mam pytanko i proszę o pomoc i podpowiedź. Otóż dziś podczas jazdy moim E39 530D nagle wyłączyło mi się radio, po czym po jakiejś 1 minucie znowu się włączyło ale już niestety nie działo mi sterowanie z kierownicy radiem (ciszej, głośniej, tempomat też się nie załączał). Po wyłączeniu silnika, następnie znowu zaczęło działać, po czym w trasie objaw z brakiem sterownia z kiery znowu się powtórzył. Co mam sprawdzić alby znaleźć przyczynę, jakiś moduł, bezpieczniki, akumulator itd. Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Hej, na zdrowy rozsądek, jeżeli sterowanie pokrętłami/przyciskami w radio działa to ja bym zaczął od problemu z taśmą kierownicy jako ślepy strzał. Warto by było sprawdzić błędy bo moze cos sieje po magistrali Ibus(komunikacyjna) Jezeli cos faktycznie sieje, albo zwiera linie magistrali do masy to wszystko co odbiera/nadaje umiera czyli: wyswietlacz radia, sterowanie kierownicą etc Jeżeli masz tempomat i tempomat działa to raczej nie wina taśmy/kierownicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Dzięki za info. Tempomat też nie działał. Całe sterowanie z kiery padło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlas00 Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 36 minut temu, starsky napisał: Hej, na zdrowy rozsądek, jeżeli sterowanie pokrętłami/przyciskami w radio działa to ja bym zaczął od problemu z taśmą kierownicy jako ślepy strzał. Warto by było sprawdzić błędy bo moze cos sieje po magistrali Ibus(komunikacyjna) Jezeli cos faktycznie sieje, albo zwiera linie magistrali do masy to wszystko co odbiera/nadaje umiera czyli: wyswietlacz radia, sterowanie kierownicą etc Jeżeli masz tempomat i tempomat działa to raczej nie wina taśmy/kierownicy. true ! w E46 się przeciera kabelek i lutowanko albo nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 1 godzinę temu, Kondziu napisał: Dzięki za info. Tempomat też nie działał. Całe sterowanie z kiery padło. Do sprawdzenia bezpiecznik F44 w schowku od strony pasażera. Jeżeli bezpiecznik cały to niestety organoleptyczne sprawdzenie taśmy kierownicy, kostek etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Bezpiecznik 44 sprawdzony - jest cały. Dzięki za kolejne info. A znajdę tą taśmę gdzieś na BMW store? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starsky Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 to będzie numer 3 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/8379091-centrum-sterowania-kolumny-kierownicy/i47545/kL/sM/r2001/m05 Wyjdę przed szereg ale wstrzymał bym się z kupnem Jak qlas00 zasugerował to może być przetarty przewód. Wydaje mi się, ze to jedna z tych rzeczy która się nie psuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Dzięki za kolejne info. A tak bardziej konkretnie co mam sprawdzić, co rozebrać itp. bo nie za bardzo rozumiem od czego zacząć i jak się za to zabrać. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Szanowni koledzy, wracając do mojego tematu informuję, że moja usterka czyli brak sterownia z kierownicy była spowodowana uszkodzeniem kostki stacyjki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Kostki stacyjki ? z odpalaniem nie bylo problemów np ? Albo inne cyrki poza kierownica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kondziu Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 No właśnie nie. Żadnych problemów z odpalaniem nie było. Generalnie brak sterowania z kierownicy, głośniej - ciszej, tempomat itp. Był też taki dziwny objaw, że przy opuszczaniu osłony przeciwsłonecznej i odsuwaniu osłony lusterka gasło radio. Po zamknięciu wszystko wracało do normy. Robił mi oczywiście Damian ze Zgorzelca, pomierzył, posprawdzał i stwierdził że to kostka stacyjki. Nie miał nawet innej na wymianę, więc odpicował starą, poczyścił. Po zamontowaniu wszystko śmiga. Tak czy inaczej muszę kupić nową i wmontować dla świętego spokoju. Już do szeryfa Krzycha napisałem:) Pozdro 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja ostatnio przerabiałem to w E46 Dzisiaj @Kamcio do mnie z tym dzwonił a'propos E39 Tak zwany KLASYK @Kondziu - nie kupuj nowej. Po czyszczeniu pośmiga jeszcze ze 4-5 lat a PLN w kieszeni Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez Lijo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja ostatnio przerabiałem to w E46 Dzisiaj [mention=4536]Kamcio[/mention] do mnie z tym dzwonił a'propos E39 Tak zwany KLASYK Tak jest, też w E39 dziś to robiłem Lijo wisze Ci dobra flaszkę Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 1 minutę temu, Kamcio napisał: Tak jest, też w E39 dziś to robiłem Lijo wisze Ci dobra flaszkę Sorry za OT: Razem se wisimy to sie mabimbamy w październiku w Ikarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi