efendi Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Cześć, Zacznę od tego by każdy zanim zacznie czytać dalej zobaczył sobie ten filmik na youtub'ie a konkretnie przysłuchał się dźwiękowi który tam występuje: https://www.youtube.com/watch?v=L4UulBJYDI8 od dobrego roku jak nie dwóch w moim E34 obserwuje taki charakterystyczny metaliczny dźwięk (czasem jeden a czasem kilka po sobie) podczas powolnego ruszania do przodu lub do tyłu. Na dobrą sprawę jestem w stanie wywołać go na zawołanie ruszając przód tył na odcinku 0,5m. Dźwięk ten również słyszalny jest gdy np. jedziemy sobie 30km/h na II biegu i puścimy gaz (wtedy słychać charakterystyczny dźwięk) oraz jak zaraz dodamy mu gazu. Podsumowując jazda 30km/h na II biegu i puszczanie i naciskanie gazu też za każdym razem taki dźwięk wywołuje. Ogólnie problem leży gdzieś na przekazaniu napędu a dźwięk powstaje przy "kasowaniu" luzu i to jest pewne na 100%. Co zrobiłem/sprawdziłem: - luz na wieloklinie na łączeniu wału na środku - brak luzu, śruba dokręcona (akcja z wieloklinem dotyczy w zasadzie w większości przypadków tylko E39), - próbowałem ruszać wałem (kręcić) na kanale, nie wywołałem takiego dźwięku ani też nie zobaczyłem żeby działo się coś takiego jak np. na poniższym filmie w tym E46 gdzie dźwięk jes identyczny tylko nie te objawy. https://www.youtube.com/watch?v=UkmyfZdwFHk - sprawdziłem jak wywołać ten dźwięk - wystarczy wejść pod auto i popukać sobie kluczem płaskim o wał i już otrzymujemy interesujący na dźwięk, - spędziłem kilka godzin na kanałach gdzie ktoś ruszał przód tył a ja siedziałem jak górnik pod spodem i próbowałem namierzyć skąd dobiega dźwięk - bezskutecznie, nic nie widać ale słychać, niesie się to po cały wale od skrzyni do dyfra. Co myślę: - wykluczam podporę wału bo łożysko, które tam jest zazwyczaj wyje a nie stuka - jakby kulki wypadły to razem z wałem na ulicę - nie wiem co mam myśleć o łączniku elastycznym, która ma zatopione gumowe tulejki i nie był zmieniany przynajmniej od 120kkm jak mam to auto, co prawda objawy jego uszkodzenia są inne ale... co auto to inaczej. - może być to dyfer... - wykluczam również przeguby półosi bo przeguby inaczej chrobotają, co prawda może być luz na kwiatkach... nie wiem. Co jest pewne: - dźwięk jak pisałem powyżej występuje do około 2 lat, w zasadzie ani się nie pogorszył w sensie nie zintensyfikował ani nie zmniejszył częstotliwości. Z takimi dźwiękami zrobiłem już ponad 50kkm i póki co nic mi na ulicę nie wypadło , - nie mam kompletnie pomysłu co to może być ani tymbardziej jak to zlokalizować, - jeżeli jest to krzyżak lub krzyżaki to w przypadku E34 są niedostępne i niewymienne wg. książek DIY ponieważ montaż krzyżaka jest na zakucie a nie na seger, więc zostaje wymiana wału. I teraz do Was pytanie: czy ktoś miał już taką przypadłość, najlepiej w E34 i znalazł rozwiązanie tematu ??? P. Edytowane 31 Marca 2017 przez efendi porządek z linkami do yt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Mam tak w e46 i u mnie jest to krzyżak na wale. Jak bylem spawac tlumik i fura na podnosniku to mialem okazje pomacac tu i tam hyhy no i na moje ucho z krzyzaka takie dzwieki dochodza a wcale nie ma takiego luzu jak na pokazanym drugim fimiku a wręcz bym smiał stwierdzic ze naocznie go tak nie widac a dzwoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Mam tak w e46 i u mnie jest to krzyżak na wale. Jak bylem spawac tlumik i fura na podnosniku to mialem okazje pomacac tu i tam hyhy no i na moje ucho z krzyzaka takie dzwieki dochodza a wcale nie ma takiego luzu jak na pokazanym drugim fimiku a wręcz bym smiał stwierdzic ze naocznie go tak nie widac a dzwoni Mam wał do sprzedania jak chcesz. Mam tez dyfer, skrzynie i półoskiWysłane za pomocą łapki na myszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaime91 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Zgadamy sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedzwiedz Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Wymień wał i problem zniknie Miałem to samo w E34. Dzwonilo i dzwonilo przy ruszaniu, zmieniłem wał i problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ-730 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 U mnie w E34 to był łącznik elastyczny wału. Miał luz i dzwoniłoWysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efendi Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 dzięki Panowie, na pierwszy ogień pójdzie łącznik elastyczny wału tak jak pisze JJ-730. W razie jeżeli to będzie nietrafiony zakup, zmienie wał a łącznik zostanie bo wał jaki bym nie kupił to albo bez łącznika albo z wywalonym łącznikiem :D. Oczywiście dalej zachęcam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi