kleyone Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) zacznę od początku, sprawiłem sobie czytnik mk4, wszystko fajnie, udało mi sie ogarnąć najnowszy soft, ale problem zaczął się z mapami, czytnik zaczął mulić, postanowiłem na początek wyczyscić laser, no i po bezproblemowym zabiegu okazało się że teraz napęd w ogóle nie widzi płyt, sciągnąłem górną obudowe żeby upewnić się czy plasticzek dający sygnał o obecności płyty w napędzie jest wciśnięty, i tutaj ku mojemu zaskoczeniu wyszło na jaw że płyta w ogóle się nie kręci po wsadzeniu do napędu, jakieś pomysły? edit: udało mi się doprowadzić do tego żeby zakręciło płyte, natomiast nadal jej nie widzi, dodatkowo zauwazyłem że na ekranie pokazuje się napis o braku DVD w czytniku, wczesniej było DVD/CD Edytowane 23 Marca 2017 przez kleyone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Są dwie możliwości tej usterki. Najczęstsza to uszkodzony blok optyczny (czyli laser). Rzadko ale też się zdarza moduł sterujący się uszkodził. To nie jest wina softu czy czegokolwiek. Tak czasem jest. Zacząłbym od podstawienia lasera jeśli zadziała to tylko laser. Jeśli nie to trzeba podstawić cały napęd. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleyone Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 dzieki hubert, a podpowiesz jeszcze jaki laser kupić? https://goo.gl/gcwyL9 https://goo.gl/Dkszpy czy któryś z tych się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to może być ten albo ten musisz popatrzeć na ułożenie taśmy. @kleyone a pochwal się jak wyczysciles i czym ten laser Edytowane 24 Marca 2017 przez Iksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleyone Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 nie byl to plyn izopropylanowy bo akurat nie mialem pod reka wiec nie ma sie czym chwalic, zapytalem znajomego ktory ma serwis z telefonami czy mozna takie rzeczy czyscic perfumami, odrzekl ze jak najbardziej, tak tez uczyniłem(wierzylem ze wie co mowi) rozumiem ze kombinacja perfum + patyczek do uszu to mordercze polaczenie dla tego lasera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) No może nie mordercze Ale niektóre perfumy są zanieczyszczone co może spowodować problem ja na twoim miejscu założył bym szybciutko buciki i do monopolowego po czysty spiryt jak najwięcej % powyżej 90 , i podjął bym próbę reanimacji. Edit pamiętaj by patyczkow prawie nie dociskac tylko delikatnie smyrac Edytowane 24 Marca 2017 przez Iksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleyone Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 niestety, spirytus nie pomógł (na tą przypadłość) czyli nowy laser, niestety nie widziałem jakie ma wejście, muszę go zdemontować żeby to sprawdzić, czy jest jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iksu Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 No to szkoda ... a zależności pomiędzy np rokiem produkcji a laserem nie znam a więc raczej demontaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Cześć, sorry za lagi z odpowiedzią. Niestety brak czasu. Jak znam życie to laser którego potrzebujesz to sf-hd4 ale taki jak ten: Nie dość że hd4 są dwa rodzaje (ze względu na taśmę) to jeszcze tego powyżej są dwa rodzaje. Jeden czyta cd+dvd drugi tylko dvd. W przypadku drugiego nie można używać płyt cd i tyle. Co do czyszczenia bloku optycznego. Widzicie tą niebieską poświatę na soczewce? to jest filtr chemiczny specjalnie naniesiony aby wiązka lasera się nie rozpraszała. Coś jak polaryzator w okularach tylko chemiczny. POD ŻADNYM POZOREM NIE MOŻNA TEGO CZYŚCIĆ NICZYM INNYM NIŻ IPA!. Każde perfumy, alkohol spożywczy, czy inne świństwo nie jest wystarczająco czyste aby użyć w tym miejscu. Każde z powyższych jest zanieczyszczone i albo usunie tą powłokę chemiczną albo zmatowi soczewkę. Pozdro ludziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleyone Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 ok, dotarłem do momentu rozmontowania lasera, okazuje się że posiadam sf-hd4, wie ktoś jaka jest różnica miedzy white, a black cover, oprocz ceny? i dlaczego te z zagiętą taśmą są tak drastycznie tańsze? i dlaczego akurat ja takiej nie mam:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleyone Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 zaryzkowałem i kupiłem laser z białą obudową, w moim przypadku nie działa, tak więc ci którzy będą w obliczu wymiany lasera lepiej niech nie ryzykują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi