Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kandyn Opublikowano 12 Lutego 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wymieniałem odbłyśnik w lampach przednich bez soczewki w e46 przed FL i postanowiłem zrobic instrukcje, aby dzieci waszych dzieci wiedziały jak to zrobić gdy kiedyś dorobią sie bmw e46 Narzędzia, które będą nam potrzebne (można użyć innych według uznania) Nasadka jest rozmiaru 8mm Warto kupić też śruby mocujące lampę bo pewnie są już zardzewiałe i trudno sie odkrecają oraz wizualnie wygladaja słabo. Na każda lampę potrzeba 4szt Gdy mamy zdemontowaną lampę zaczynamy od ściągniecia gumowej uszczelki. Górne mocowanie wypinamy wciskając plaski wkrętak, Mocowania boczne wypinamy poprzez odgięcie w bok. Uchwyty uszczelki sa bardzo delikatne. Gdy uszczelke mamy zdemontowaną zaczynamy demontować klosz. Odpinamy 7 zatrzasków jeden z boku: i 3 na dole: Zatrzaski odpinają sie z oporem, więc możan uzyc wkretaka tak jak ja (trzeba uważać aby nie uszkodzić klosza podczas podważania) Gdy zatrzaski zostały odblokowane zaczynamy zdejmować klosz. Najlepiej spróbować złapac reką klosz i pociągnąć uważnie, Klosz ma taki kształt, że da sie go złapać. Najlepiej zaczynać to tej strony co na zdjęciu Teraz demontujemy czarną osłone. Trzyma sie na 4 zatrzaskach: Zaczynamy od tego, ponieważ jeśli zaczniemy od pozostałych zatrzasków, ten sie polamie Luzujemy kazdy uchwyt ciągnąc do siebie: i osłona zdjęta: Nastepnie zdejmujemy gumowe osóny mocowania żarówek: Mozemy chwycić za ucho: Gumy zdjęte: To teraz bierzemy sie za demontaż pokręteł od regulacji świateł: Ja do tego użyłem 2-óch wkretakow. Mozna tez innym sposobem zdemontowac W środku wyglada tak: Teraz prawe: Pokrętła mamy z głowy: Odbłyśnik już jest luźny, ale jeszcze nie wyjdzie, ponieważ trzyma go silniczek od samoregulacji: Po kilku latach od pracy w wyzszej temperaturze (cieplo od lamp) kulka silniczka pewnie łatwo sie uszkodzi podczas próby jej wyciągania z zaczepu, dlatego musimy zdemontować tą osłonkę: Trzyma sie ona na dwóch zaczepach widocznych od wewnątrz lampy: Zaczepy mozna podgiąć i zaslepka wychodzi. Bardzo łatwo o uszkodzenie zaczepu Po zdemontowaniu tej osłonki ukazuje nam sie mocowanie kulki : Ściskamy ją płsko szczypcami i jednoczenie wypychajac do siebie odbłysniki od tyłu I mamy wszystko rozebrane: Montujemy w odwrotnej kolejnosci. Wszystko składa sie lepiej niz sie rozkładało. Mam nadzieję, że komus sie przyda. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 A tu jest video relacja z w/w zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Szukalem kiedys i nie znalazlem na YT i musialem poświęcić jedną lampe żeby zobaczyć jak to sie rozbieraWysłane za pomocą pralki Beko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quad4 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Jak dla mnie wykonałeś kilka nie potrzebnych ruchów ale wstrzymam sie od komentowania ; ) Dobra robota, wazne ze sie udalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi