Borys Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 Heja! Dzisiaj robilem przeglad drugiego mojego autka (bialy W124 kombi) i zajechal zaraz za mna piekny bialy BMW 318 na czerwonych blachach. Wlasciciel okazal sie byc uzytkownikiem szacownego Forum Jaki ten swiat maly Ktory kolega z forum sie przyzna do spotkania ? Z gory pozdrawiam i zycze szerokosci, przyjemnosci i niezawodnosci !!! Borys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Komor Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Witam,niestety to nie mnie spotkales ale jesli mozna zadac pytanko,bo widze ze masz 124 na gaz.Choruje na 124 coupe,silnik 2.3 lub 3.0.wiesz moze jak spisuje sie gaz w takich silnikach?Czy oba te silniki sa na mechanicznym wtrysku?bo ponoc te na mechanicznym ciezko znosza LPG.dzieki i pozdrawiam pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumunm5 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 powiem jedno jezeli jest wlasciwie zalozona instalacja takie silniki lataja bez zadnych skutkow ubocznych(kazde auko nie 'lubi gazu')a tak wogole jak samochod moze cos lubiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 A mi sie wydaje ,ze silniki z mechanicznym ukladem wtryskowym nielubią go najbardziej. Pogadaj z fachowcami od instalacji i oni tez raczej bedą Tobie to odradzali w tego typu silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Komor Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 No wlasnie tez tak slyszalem,bede musial sie powaznie zastanowic,auto bardzo ladne ale drogie w utrzymaniu,jazda na benzynie nie wchodzi w gre.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumunm5 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Pogadaj z fachowcami od instalacji i oni tez raczej bedą Tobie to odradzali w tego typu silniku. taki ktos to nie fachowiec. dobry mechanik da rade wszystko i nie marudzi.Owszem po zamontowaniu instalacji gazowej do mechanicznego wtrysku jest troche zabawy przy regulacji koncowej aby wszystko plynnie chodzilo tzn obroty nie falowaly itp ale ogolnie sa bardziej skomplikowane silniki .podpowiem ze mercedes 124 2.6b/g w automatycznej skrzyni spalanie do 15l/100 miasto 13/100 trasa(normalnej jazdy) to chyba niezle jak na ta mase i pojemnosc <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 co do ekonomiczności w spalaniu przy użyciu LPG to nie ma dyskusji-liczby mówią same za siebie. fachowiec najpierw rozjaśni temat w zwiazku z instalacją LPG w silniku z mechanicznym wtryskiem paliwa(za i przeciw) co nie oznacza marudzenia tak jak napisałeś .Jeśli klient sie mimo wszystko zdecyduje to fachowiec załozy instalację z najlepszą starannościa nie obawiając sie tej "zabawy z regulacją'' i skomplikowanym silnikiem. Co do fachowca to napewno wie jeszcze wiecej niż my ,że połączenie układu z mechanicznym wtryskiem i instalacji LPG i użytkowaniem takiego układu może stwarzać więcej problemów klientowi w póżniejszej eksploatacji niz standartowy elektroniczny układ wtryskowy z instalacją LPG. Znajomy ojca miał taki układ mechaniczny w swoim autku(oczywiscie w mietku ).Taki można powiedzieć fanatyk.Jednak spalanie i ekonomika coraz bardziej skłaniały go do założenia instalacji LPG choć silniczek sprawował sie elegancko mimo duzego przebiegu(jak to mietki).Najpierw wypytywał o to fachowców choć odradzali mu takie połączenie i mimo wszystko postanowił założyć instalację LPG. Wcześniej jednak wyremontował silniczek na "pipke anioła" i przejechał nim 2000km po tym remoncie-fanatyk 6 miesięcy po instalacji skończyła sie jego pasja do tego auta-przez co? przez LPG w tego typu silniku. Jeżdził co miesiac na regulację bo silnik szybko gubił ustawione na poprzedniej regulacji parametry i jazda nie sprawiała mu juz takiej przyjemności jak wczesniej+ jakieś awarie z elementami układu wtryskowego( jak go widywałem to mówił ze dwukrotnie coś mu klękło wtym układzie w niedługim czasie-nie wnikałem co bo niechciał nawet o tym gadać) A od fachowca który to montował usłyszał magiczne" a nie mówiłem-można się było tego spodziewać''mimo ze samą instalacje jak i te uszkodzone części zawsze naprawiał/wymieniał/załadał mu z pełną starannością. Z Marki mercedesa nie zrezygnował ale ma juz jakiegos starszego dieselka i jest zadowolony. Najlepiej zrobić dokładny wywiad właśnie z fochowcami(wieloma) jak i z użytkownikami takiej instalacji w takim silniku a potem powaznie sobie to przemyśleć. Decyzja i tak należeć będzie tylko do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witajcie! Troche mnie nie bylo na Forum i jak widze zrobil sie mocny OT.. No ale do rzeczy... Rzeczywiscie smigam MB W124 2,6 w automacie i gazie od prawie roku i poza jedna regulacja nic przy nim nie robilem. Auto spisuje sie doskonale, pali tak jak rumunm5 napisal w przedziale od ok 10 (11) w trasie do 15 (nawet 16) w miescie gazu.. Jak go sprowadzalem z CH w trasie spalil mi srednio 8,9 l. benzynki przy czym pare razy jechalem ponad 200km/h. Generalnie jestem bardzo z niego zadowolony. Jedyna modyfikacja jaka chce zastosowac w najblizszych miesiacach bedzie montaz Blosa. Nie ukrywam ze mieszalnikowa instalacja ma swoje minusy, zwlaszcza dziure w mocy, ktora sie jednak odczuwa.. Autko genialne, proste w naprawach a przede wszystkim tanie w eksploatacji, wbrew roznym opiniom. Czesci tanie, zwlaszcza zamienniki ktorych dzisiaj jest mnostwo. Trwale (korozji w moim modelu brak) i niezawodne. To juz moj drugi MB W124 na gazie, wiec troche doswiadczenia z tym ustrojstwem mam. O gazie w MB kraza od lat legendy. Rzeczywiscie polaczenie mechanicznego wtrysku benzyny KE i standardowej II generacji gazu potrafi rodzic problemy (ktorych juz nie chce tutaj omawiac), jednak jesli silnik nie wykazuje problemow na Pb (typu przedmuchy, luzy zaworowe, poprawny zaplon, dziury w tlokach itd) to nie widze przeciwwskazan w montazu. Z tego co sie orientuje, jesli juz ktos chce miec w miare niezawodny gaz w MB W124 to najlepiej go kupic z silnikiem na elektronicznym wtrysku ( 2,2 lub 2,8 16v i 24v). Auta bardziej ekonomiczne no i mozna zalozyc do nich instalacje z wtryskiem gazu. Jak dobrze wiecie sa one bardziej podatne na adaptacje do silnika (regulacje) i ogolnie w pozniejszej eksploatacji rodza mniej problemow. Pozdrawiam! P.S. Wracajac do oryginalnego tematu, czy kolega, ktorego spotkalem na przegladzie nie byl kolega Kufel? W kazdym razie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi