Piotrek e46 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Cześć, około 2 dygodnie wymieniałem parę rzeczy w moim e46 320d lift między innymi olej , niestety przelałem ponad stan około 0.5l za dużo zrobiłem z takim stanem mniej więcej 200 km . W piątek odessałem nadmiar i jest już ok . Czy coś mogło by się wyspać po tak krutkim dystansie ?? Uszczelniacze itd....Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dostaje po uszczelniaczach, dymi na niebiesko i tyle. "Zjadł" by olej do stanu wzorowo i już. Ja kiedyś do E36 M52B28 ok 1,5L więcej wlalem i zrobiłem ok 1400 km nim o tym przypomnialem sobie sposcilem i nic nie było przynajmniej do sprzedaży. Wiec luz i szerokiej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Najbardziej dostaje wał korbowy, a w zasadzie panewki. Wał uderza w "lustro" oleju. Ale aby do tego doprowadzić to trzeba zdrowo przelać....by Tapapapapatatalaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek e46 Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Zdrowo to ile według Ciebie?? bo ja wlałem 0,5l Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 ja, osobiście dla świętego spokoju podjechał bym na jakąś stację z wysysarką do oleju (robi się to przez bagnet) i wyssał nadmiar zapłacisz 20-30zł i będziesz spał spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ-AERO Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Moim zdaniem kompletnie nic złego nie powinno się stać jeżeli wlałeś powiedzmy za dużo oleju o 0,5L, poza oczywiście poddymianiem na niebiesko. Jeżeli chcesz mieć spokój i komfort to na wszelki wypadek podjedź na stację aby odessali nadmiar i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek e46 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dzięki kolego już sobie poradziłem, kupiłem dużą strzykawke i wężyk w aptece .Stan oleju jest w połowie między min a max. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 7 godzin temu, Piotrek e46 napisał: Stan oleju jest w połowie między min a max. A z jakiego powodu nie max ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Właśnie.Nawet chyba w serwisówce jest napisane,żeby lać do MAX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudix-R1 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja zawsze trzymam stan oleju na max. A dlaczego? Np. auto stoi na górce, tak że olej spłynął gdzieś poza obręb smoka, jak będzie go mało to smok może zaciągnąć powietrze i mogą być tego złe konsekwencje. Dlatego olej zawsze na max a nawet minimalnie ponad stan to też się nic nie stanie? Niech mnie ktoś poprawi, jak źle myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 a co z tym stwierdzeniem ze za duży stan czy tez max zapycha katy? Słyszę to co chwile bo tak bez szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 A kto tak twierdzi ?? Skoro producent zazaczył max na bagnecie to chyba wie co robi ? Jak olej może zatkać katy, poprzez jego spalenie, zbyt duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Nie raz spotkałem się z tą opinią. Idąc twoim tokiem rozumowania zaznacza też minimum więc każdy poziom pomiędzy max a min będzie dobry Co do tego co producent mówi to każe wymieniać olej co 20pare tysięcy kilometrów na oleju longlife a większość z nas wymiana po 10 Edytowane 22 Lutego 2017 przez Pawel4freak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tak, generalnie między min a max smok jest w tanie zaciągnąć olej na równej powierzchni, a co z przechyłami...... pewnie jest jakiś zapas ilości jeszcze , ale jaki ... Każdy silnik bierze olej, jaki sens jest trzymać niższy stan wobec tego , czy nie lepiej/bezpieczniej mieć wyższy stan oleju ?? Co do olejów longlife wszyscy wiedzą że to kit, ale to wymysł 21 wieku, natomiast bagnet istnieje od dawien dawna zanim księgowi dorwali się do motoryzacji. Po co producetowi samochodów auta jeżdżące po milion km....... to gwóźdź do ich trumny. Natomist niszczenie katów przez max oleju może ich łupnąc po kieszeni dosyć mocno... Pytałem o racjonalne poparcie tej teorii na temat niszczenia katów. Ale poproszę o linka, chętnie poczytam dlaczego max oleju niszczy katy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel4freak Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 No właśnie to ja się pytałem bo usłyszałem to od dwóch mechaników do których już od dawna nie jeżdżę Nie neguje żadnej wypowiedzi i sam uważam, że powinno być co najmniej 3/4 miarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ-AERO Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Co najmniej 3/4 czyli wiece niż połowa Dolałbym oleju do maksimum poziomu i nie martwił przedwcześnie zapychaniem katów bo od dawna nie zaobserwowałem niczego takiego. Poza tym co do olejów longlife- dla mnie bzdura, wymieniam zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi