Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Silniczek krokowy jest czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam E36 318i M43 zagazowana. Ostatnio zaczęła gasnąć na wolnych obrotach zaraz po odpaleniu na benzynie, dopiero jak weszła na wyższe obroty ok 3000 obr/min silnik stabilizował się i wszystko było ok na benzynie (na gazie jest zawsze ok )

Czasem załapie dopiero po 3 razie.

Zacząłem szukać silniczka krokowego bo to może być jego wina ale nie mogę go znależć :(

Podchodziłem do tego ze 3 razy już (z książką "Sam naprawiam" i z info z forum) ale nie znalazłem. Czy ktoś może opisać dokładnie gdzie go szukać ?

I jeszcze jedno pytanie. Czy może nie być silniczka krokowego jak jest instalacja gazowa i może założona być śrubka albo coś innego?

Jeszcze jedno :) : Jeśli nie ma silniczka krokowego to co może być odpowiedzialne jeszcze za gaśnięcie na benzynie na wolnych obrotach zaraz po odpaleniu ?

Z góry dzięki <bmw_3>

nie no silniczek krokowy masz zawsze (bynajmniej tak mi sie wydaje) a co do instalacji to osobiscie jej nie mam ale z tego co wiem kumpel mial podobny problem i sie go dokladniej dzis wypytam ale pamietam ze raz na jakis czas trzeba bylo przejechac z jakies 200 km na benzynie bo cos tam sie dzialo niedobrego z benzynka

ps a moze cos nie tak z filtrem paliwa :P

Wszystkie filtry wymieniłem w listopadzie więc chyba to nie filtr.

Zaraz po odpaleniu (na benzynie) musze dać jej gaz tak do 3000-4000 obr choć na chwile bo jak nie dam gazu to zaczyna szarpać i się dusić i najpierw przez parę sekund podusi się na ok 500 obr a po chwili całkiem sie zadusi :(

Instalacja gazowa włącza się jak silnik przekroczy ok 3000 obr i nawet jak jest zimny więc czasem tak robie że odpalam daję tak na 3500 obr inst gazowa się włącza i jest wtedy ok ale wiem że tak silnik strasznie katuję bo powinien się rozgrzać a jak go rozgrzać jak na bezynie czasem gaśnie :(

Dziś jeszcze poszukam tego silniczka. Pytam czy jest czy nie go nie ma bo coś takiego znalazłem: http://forum.maxbimmer.pl/topics20/ins-gaz-2-generacji-z-s-krokowy-czy-bez-kroko-vt4143.htm?highlight=silniczek+krokowy

Pozdrawiam <bmw_3>

Po tym co piszesz to nie wina silniczka krokowego tylko przepływomierza , znajomy

miał podobnie tez po odpaleniu silnik dostawał telepawki dopiero po jakichs 2-3 minutach

"przetrzymania na gazie" wracał powiedzmy do normy tzn obroty nie spadały ponizej 500.

Jesli masz mozliwosc to znajdzi kogos z takim samym przepływomierzem i zrób

przekładke na chwile zeby sprawdzic :wink:

Wężyk nr 11 ze schematu od Kosy który idzie od przepustnicy do silniczka krokowego u mnie nie idze do tego silniczka :shock:

Łączy sie z kolektorkiem od instalacji gazowej (tak myśle) i od tego kolektorka odchodzą cztery wężyki do każdego cylindra i przy tym kolektorku jest właśnie jakaś śrubka (wydaje mi się że regulacyjna) ale nie chcę jej na razie ruszać żeby czegoś nie spier.... Późnie porobie parę zdjęć to może ktoś coś zauważy. <bmw_3>

Pozdr bmw_beer

Witam

Porobiłem kilka zdjęć z silnika. Postaram się jakoś to opisać.

Zdjęcie A - nr.1 pokazuje miejsce gdzie wężyk od spodu kolktorka łączy się z nim (z tym kolektorkiem). Ze schematu wynika że ten wężyk powinien się łączyć z silniczkiem krokowym ale tak nie jet.

nr.2 - to jest właśnie ta śrubka o której wcześniej pisałem nie wiem do czego ona jest

nr.3 - są takie cztery wężyki i wchodzą do silnika

Na początku myślałem że ten kolektorek nr.1 jest od instalacji gazowej ale na nim jest znaczek BMW więc chyba nie jest ale wężyk który powinien się łączyć z silniczkiem krokowym łączy się z tym kolektorkiem :shock:

Zdjęcie B - nr.4 to właśnie ten wężyk który idzie do kolektorka nr.1 ze zdjęcia A a nie do silniczka krokowego

Zdjęcie C - na czerwono zaznaczyłem drogę którą idzie ten wężyk pod kolektorem

Czy ktoś wie o co w tym chodzi ? <bmw_3>