Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

uklon_bmw Witam wszystkich.Jestem nowy i odrazu przychodze z problemem. Mam e30 1,6 podobno m10 na wtrysku...Wszystko było ok.Zgasiłem silnik któregoś razu i juz nie mogłem odpalić. Iskra była..gazu cała butla.(Niestety mam tylko lpg) i nic. Aż akumulator siadał.Zczęliśmy sprawdzać z kumplami i nie leciał gaz z parownika po przekręceniu zapłonu.Zawory cykają. Myślałem że jestem w domu.Rozkręciłem parownik przeczyściłem była zapieczona dysza.Złożyłem i po drobnych regulacjach na oko zaczęła pracować.Były problemy z obrotami ale radziłem sobie podciągając linke od gazu :shock: . Zrobiłem trase 120 km silnik gorący zauważyłem że obroty znowu spadają..hm?? i tak:

-jak silnik zimny odkrecałem zawór lpg plastykowy na przewodach za parownikiem i obroty rosły

- kiedy sie rozgrzał odwrotnie, obroty rosły po wkręceniu grzybka..

Kiedy samochód postoi przez noc..Rano załapuje (kichnięcie) przy przekręceniu kluczyka a następnie mogę tak próbować az akumulator siada.I nie odpala.Tym razem gaz leci.

2 dni temu udało mi sie do roboty pojechać..a po pracy to samo.Kumpel mnie pchnął i odpaliła..Wymieniłem palec rozdzielacza.Ale tyle było grzebania że juz nic nie wiem. Czy może ktoś mi napisać w jakiej kolejności powinny być przewody napięcia od kopułki do świec..Na głowicy są numerki ale na kopułce nie ma...Czego to wina?Pozdrawiam[/b]

Witam co do gazu to nie wiem , a jeżeli chodzi o przewody wysokiego to na pokrywie zaworów w M10 są numerki od wentylatora w kierunku kabiny 1 2 3 4 przy każdej świecy a w dolnym lewym rogu pokrywy jest podana kolejność zapłonu , palec rozdzielacza kręci sie w lewo . Sprawdź jeszcze fazy rozrządu, pierwszy tłok w górnym martwym punkcie zawory zamknięte palec rozdzielacza pokrywa sie ze stykiem kopułki , jak tak masz to potem jest już prosta sprawa , a kolejność zaplonu to o ile dobrze pamiętam to 1324 a na korpusie aparatu po zdjęciu kopułik jest widoczna cecha palec powinien patrzeć na tą ceche i wtedy powinien kopryć sie ze stykiem na kopułce .Powodzenia

<bmw_1>