yab Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Wyjeżdżam na parę dni do Czech a konkretnie do Pragi. Co tam teraz trzeba mieć by nie d***ła policja? Wiem, że na pewno na wjeździe się kupuje winietki na autostrady. I trzeba mieć komplet żarówek i kamizelkę odblaskową, wszystko dostępne z auta bez wysiadania. Coś jeszcze jest ekstra co u nas nie obowiązuje? Tam mogą mnie spotkać jakieś lotne kontrole stanu technicznego? Mam wycięte katy plus LPG gdzie wlew jest pod klapką a butla w kole (wiem, że w innych krajach ponoć wlew musi być w poszyciu w widocznym miejscu a butla tak zamontowana by nie naruszać wyposażenia auta). Czy mogę mieć przez to problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ja byłem dwa lata temu w Pradze, jeszcze zielona e39 z LPG w kole i wlewem za klapką i żadnych kontroli. Nawet nie jechałem autostradą tylko bocznymi drogami. W Pradze jedyne na co możesz się naciąć to miejsca parkingowe, dokładnie sprawdź na jakich kolorach możesz stawać i na jak długo, a są trzy różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 NA PEWNO WINIETE do tego potrzebujesz lewarka ,kolo zapasowe ,żarówki na wymianę ale wszystkie rodzaje takie jakie masz w samochodzie oraz narzędzia do ich ewentualnej wymiany ,klucz do kol jak dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 http://www.motocaina.pl/artykul/obowiazkowe-wyposazenie-samochodu-za-granica-w-krajach-ue-9361.html "Warto zaznaczyć, że zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym, policja danego państwa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, których wyposażenie jest zgodne z przepisami rodzimego prawa o ruchu drogowym, nawet jeśli jest niewystarczające z punktu widzenia przepisów kraju, przez który przejeżdżają. Niestety ten argument rzadko uda nam się skutecznie wyłożyć funkcjonariuszom podczas kontroli, dlatego lepiej zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ja bylem we wrzesniu w Pradze. Musisz kupić winiete i nakleic ja na szybe (na naklejce jest narysowane ktora strona szyby) nie kupuj winiety po polskiej stronie bo wolaja wiecej. Kup na pierwszym lepszym cpn w Czechach. Policja mnie nie złapała a i dobrze bo nie mialem żarówek i kamizelki. Bardzo malo stacji jest z lpg. Akurat spotkalem shella z gazem- tankuje obsługa. Drogi jak w Polsce. Jechalem przez Bolków a wracalem przez Klodzko. Obie trasy takie same. Szukaj hotelu ktore maja Darmowy Parking. Bo dużo ma platny za dobe to zaplacisz ponad 100zl. Jezdzij tylko metrem bo co 6min podjezdza a bilet 30 minutowy z możliwością zmiany lini kosztuje chyba 24kc. Wysiadajac na stacji Muzeum i Staromestka (stare miasto) zwiedzisz wszystko. Zdjecie z rozpiski trasy w metrze. Ja bylem w hotelu kolo stacji Prosek.Wysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi