Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

316i wycieki i kopcenie.

bocian

Rekomendowane odpowiedzi

Może od początku. 
Kilka tygodni temu kupiłem BMW E46 316i 1.8 benzyna (piszę wszystko co mam podane, bo nie jestem znawcą tej marki i nie wiem co jest potrzebne w dokładnej identyfikacji pojazdu) i miało być pięknie. Do zrobienie nie wielki wyciek oleju spod vacum pompy, a tak to auto igła. Niestety zaczęły się schody. Dwa dni po uszczelnieniu vacum zaczęło lać spod odmy. Przy okazji uszczelnienia odmy zrobiono też na nowo uszczelkę pokrywy zaworów. Miało być już dobrze, ale okazało się że na dystansie 200km wywaliło mi stan oleju z max do min przez korek wlewu oleju. Kupiłem nowy korek ale to nie pomogło i dalej pluło olejem z tego miejsca. Postanowiłem wziąć uszczelki dwóch korków zamontować do jednego i tak go zakręcić. Udało się. Niestety ciśnienie musiało gdzieś ujść i po przejechaniu dosłownie 500m samochód nagle zaczął kopcić na siwo. Domyślam się że szlak trafił mi uszczelniacze zaworów. 
Jeśli macie jeszcze jakieś inne podejrzenia to proszę piszcie, bo mi już ręce opadają.
Chętnie też odwiedzę jakiś polecony warsztat w Oleśnicy lub okolicy, bo do mojego mecha straciłem zaufanie...

20 minut temu, Chacko e30 napisał:

zatkana odma na 99%.... jak rozbierzesz to będziesz miał "mleko" w środku...

Też mam takie podejrzenie, ale mój mechanik twierdzi że odma jest drożna. 
Teraz mimo tego że wymienię odmę i tak będę musiał zrobić uszczelniacze zaworów. 

8 minut temu, Chacko e30 napisał:

jedyny element odpowiedzialny za odpowietrzenie skrzyni korbowej...

jedź faktycznie do Dyzia bo przy swoim mechaniku długo autem się nie nacieszysz...

Tak też zrobię. Tylko Dyzio dopiero za tydzień bo na urlopie wypoczywa, więc ładnie zaparkowałem bunie i wróciłem do pojazdu zapasowego, starego 1.8td w budzie mondeo.