Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E46 M43 temperatura na czerwonym polu

dawid111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakaś godzinę temu jechałem autem na stację paliw aby sprawdzić ciśnienie w oponach, temperatura cieczy była w normie jak zawsze.

Przyjechałem do domu zgasilem auto i zabrałem się do zmierzenia piór wycieraczek aby pojechać kupić nowe. Odpalam auto patrzę a tam temperatura na czerwonym polu, zgasilem szybko silnik sprawdzam jeszcze raz nadal taka temperatura. Sprawdzam w teście zegarów i pokazuje 128C, włączyłem ciepły nawiew na maxa ale wskazówka nic nie odpadła a w teście nic się nie zmieniło.

Nie mam nawet jak pojechać na kompa, bo nie wiem czy przez takie coś nie uszkodzę silnika.

Czy ktoś miał z was podobny objaw?

Coś wyczytałem na necie, że może to być uszkodzony czujnik temperatury w bloku o numerze:

13621433076. Czy faktycznie tak może być, że uszkodzony jest ten czujnik? Temperatura po około godzinie postoju nawet nie spadła o 1C :/

Liczę na jakieś sugestie :)

Pozdrawiam Dawid

Dodaje filmik aby pokazać o co chodzi, ponad godzina od zgaszenia auta a temperatura nadal taka sama.

Edytowane przez dawid111

Otworz maske do gory zeby szybciej wystygl silnik. Za jakis czas wez jeszcze raz wlacz zaplon i zobacz test. Jak po kilku godzinach nadal bedzie max temp. to bedzie cos nie tak z elektroniką. Bo na dworze chlodno jest, wiec szybko powinien ostygnac.

Wysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka

Okazało się, że to jednak ten czujnik. On daje właśnie sygnał do licznika na wskazówkę. Po wymianie na nowy temperatura wróciła na swoje miejsce, na wskazówce i w funkcjach licznika :)

Temat można przenieść do kosza

Edytowane przez dawid111