Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Remont N42B20

LSR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Na wstępie pragnę wyjaśnić jakim prawem chcę remontować N42B20 zamiast wymienić, go na 6 cylindrów. Pierwszym powodem jest fakt, że w samochodzie mam instalacje ciekłego wtrysku gazu i nie da jej się zaadaptować pod 6 cylindrów. W moim e46 seryjnie jest N42B18, w którym uszczelniacze zaworowe były dawno do wymiany. Jako, że handlujemy częściami, trafiła się cała e46 anglik na części z N42B20, więc postanowiłem wsadzić większy silnik do siebie, uprzednio go remontując, tak, żeby mieć na dłuższy czas spokój. Mam znajomego, który porządnie robi regeneracje głowic ( Konarski w Krotoszynie), więc zostaje dół silnika.

I tu dochodzimy do sedna tego tematu. Na co zwrócić uwagę w tym silniku? Co warto wymienić obligatoryjnie, a co warto dla świętego spokoju?

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam

hmm mam taki motor w mojej e46 i napiszę Ci co wymieniłem/naprawiłem/uszczelniłem w swoim n42b20...

1. uszczelniacze zaworowe

2. podstawa filtra oleju wymiana uszczelek

3. vacu pompa wymiana uszczelek 2szt.

4. usunięcie zaworu recyrkulacji spalin-montaż uszczelki i zaślepki. (brak katalizatora)

5. czyszczenie odmy silnika, przed zimą lepiej wymienić na nową...

6. wymiana uszczelki miski olejowej...

7. wymiana uszczelek na czujnikach wałków i zaworów valvetronica.

sprawdź rozrząd czy łańcuch nie jest wyciągnięty...

zobacz czy sitko w smoku od pompy olejowej jest całe...

na tę chwilę tyle... ;) pozdro

Edytowane przez Kaczmar_e30

Dzięki za odpowiedź.

Odmę ostatnimi czasy wymieniałem na nową. Czy usunięcie egr w jakiś sposób się wiąże z katalizatorem, który dałeś w nawiasach? Bo nie do końca widzę powiązanie. Czy po usunięciu egr silnik lepiej pracuje?