LSR Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Witam wszystkich Na wstępie pragnę wyjaśnić jakim prawem chcę remontować N42B20 zamiast wymienić, go na 6 cylindrów. Pierwszym powodem jest fakt, że w samochodzie mam instalacje ciekłego wtrysku gazu i nie da jej się zaadaptować pod 6 cylindrów. W moim e46 seryjnie jest N42B18, w którym uszczelniacze zaworowe były dawno do wymiany. Jako, że handlujemy częściami, trafiła się cała e46 anglik na części z N42B20, więc postanowiłem wsadzić większy silnik do siebie, uprzednio go remontując, tak, żeby mieć na dłuższy czas spokój. Mam znajomego, który porządnie robi regeneracje głowic ( Konarski w Krotoszynie), więc zostaje dół silnika. I tu dochodzimy do sedna tego tematu. Na co zwrócić uwagę w tym silniku? Co warto wymienić obligatoryjnie, a co warto dla świętego spokoju? Z góry dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczmar_e30 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) hmm mam taki motor w mojej e46 i napiszę Ci co wymieniłem/naprawiłem/uszczelniłem w swoim n42b20... 1. uszczelniacze zaworowe 2. podstawa filtra oleju wymiana uszczelek 3. vacu pompa wymiana uszczelek 2szt. 4. usunięcie zaworu recyrkulacji spalin-montaż uszczelki i zaślepki. (brak katalizatora) 5. czyszczenie odmy silnika, przed zimą lepiej wymienić na nową... 6. wymiana uszczelki miski olejowej... 7. wymiana uszczelek na czujnikach wałków i zaworów valvetronica. sprawdź rozrząd czy łańcuch nie jest wyciągnięty... zobacz czy sitko w smoku od pompy olejowej jest całe... na tę chwilę tyle... pozdro Edytowane 18 Marca 2016 przez Kaczmar_e30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LSR Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź. Odmę ostatnimi czasy wymieniałem na nową. Czy usunięcie egr w jakiś sposób się wiąże z katalizatorem, który dałeś w nawiasach? Bo nie do końca widzę powiązanie. Czy po usunięciu egr silnik lepiej pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczmar_e30 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Nawias mi przeskoczył podczas edycji... nie zauważyłem różnicy w pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi