Wojtec1987 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu problemu ... otóż jak jest na dworze zimno >0 to strasznie skrzypi mi kierownica, wyciągałem ją chyba przez ostatnie 3 tygodnie 6 razy żeby znaleźć usterkę i nic ...smarowałem wieloklin,smarowałem łożysko za kierą, wlałem trochę oliwy do wnętrza taśmy i nic nie pomaga .... najdziwniejsze jest to że na starej kierownicy z poprzednią taśmą kierownicy jest to samo :evil: ale jak się nagrzeje w aucie to przestaje, proszę o rady,ten dźwięk zabija mi całą radość z prowadzenia auta :evil: [video=youtube;fWJrLH9EpCU] Najlepiej słychać od połowy filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Też tak miałem ale to było jeszcze w e36 i tez podczas mrozów. Dałem sobie z tym spokój. Na 99% tak sie dzieje, ponieważ jak jest zimno, mróz to sie skóra "kurczy" i trzeszczy. A jak sie nagrzeje to wtedy staje sie elastyczna i juz wszystko cichnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krycha Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 A to nie jakies lozyska, poduszki mc persona czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ewidentnie to coś w kierownicy, poza tym dlaczego przestaje gdy we wnętrzu się rozgrzeje ? Mc person chyba nie ma tu nic do rzeczy. Kurczę panowie nie wierzę że nie da się tego zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standarth Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mam u siebie identyczną sytuację, gdy temperatura spada poniżej zera zaczyna skrzypieć i po rozgrzaniu jak ręką odjął. Może to taki 'ficzer' w e39 Dziś wieczorem widzę się z darozxr, podpytam może coś poradzi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Miałem to samo w zielonej. Chwilę poskrzypialo i przestawało. Dałem sobie z tym spokój. Później jeszcze trochę jeździłem i nic złego z samochodem się nie działo. Ale co dokładnie wydawało takie dźwięki to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb1897 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 w E36 ta sama historia. Na mrozie chyba tak ma pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kandyn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 To skora pracuje. Jest zimna i przestaje być elastyczna. Nie zawracaj sobie tym glowy Wysłane z mojego LG-D410 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 To jest coś związane z taśmą, jeździłem na próbę 2 dni bez, i nic nie było słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Plastik robi się twardy i skrzypi,jak się nagrzeje cichnie U mnie przy dużym mrozie też czasem poskrzypi tak już chyba musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie mówcie mi że tak musi być bo przestanę jeździć tym autem przez zimę, a tego nie chcę, nie odpuszczę i coś na pewno da się wymyślić, w sobotę wyciągam ją po raz kolejny ... mam starą taśmę i wczoraj ją rozebrałem, znalazłem kilka potencjalnych miejsc skąd ten dźwięk może dochodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Panowie, rozwiązałem problem skrzypiącej kierownicy Niżej opis co trzeba zrobić Więc tak między pierścień nr 5 : Wał kier. kol. kierown. górny BMW 5' E39 523i Limousine ECE - Lista części A kierownicę dałem podkładkę aby odsunąć całą kierownicę do siebie , żeby wyeliminować to : Sama taśma jest do kierownicy przykręcona 3 śrubami torx , pod nie dałem także malutkie podkładki aby odsunąć ją od kierownicy, ponieważ na kierownicy także było widać ślady otarć, w ten sposób wyeliminowałem wszelkie otarcia,o cokolwiek,. Następnie trzeba delikatnie przeszlifować ten plastik ( on odpowiada prawdopodobnie od wyłączanie kierunkowskazów) Widać na zdjęciu rysę, przejeżdżając po niej palcem, było czuć ewidentnie wgłębienie, czyli o coś ocierało : Po tych trzech operacjach mogę śmiało napisać że kierownica nie skrzypi, nie było mrozów -10 , ale przy -5 jest cisza, a u mnie było już słychać przy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krycha Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 No i elegancko :-) bedzie na zas :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Było trochę zabawy poducha,taśma i kiera do ściągnięcia W sumie to myślę,że wystarczyłoby tam przesmarować choćby smarem silikonowym. Ale dobra robota bo masz ciszę :dance: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Tu Cie zdziwię, ponieważ smarowanie nie pomagało ... a ten element miałem przesmarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi