Karol39 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Siema! Poczytałem trochę na forum ale żaden temat nie pasuje identycznie do mojego stąd otwieram nowy. Bmw to e39 523i sedan z LPG. Problem pojawił się już tamtej zimy na zimnym silniku auto gasło gdy dojeżdżałem do świateł zawsze był to podobny odcinek po przejechaniu około kilometra. Gasło zapalałem i już było wszystko ok, więcej nie gasł. Latem problem zniknął a teraz gdy zrobiło się zimno wrócił z nasiloną mocą, wiec auto już nie tyle gaśnie co nagle traci zupełnie moc zaczyna strasznie szarpać przy dodawaniu gazu, na wolnych obrotach nie szarpie ale jechać jakby się nie da. Ostatnio gdy tak się stało zgasiłem go odpaliłem ale dalej to samo i tak z 3 razy, odpaliłem go na gazie i było ok ale jak przełączyłem na benzynę to muł max 3000 obrotów, tyle, że nie trzepało autem. Jak wsiadłem następnym razem do auta to zrobiło się tak samo już na gazie wiec to chyba nie ma reguły, że dzieje się tak tylko na benzynie albo tylko na gazie. Zwróciłem uwagę, że nie tyle dzieje się tak po przejechaniu kilometra a w momencie w którym wskazówka temperatury silnika jest w okolicy zejścia z niebieskiego pola. Nie wiem czy to tez ma wpływ ale silnik różnie trzyma obroty na wolnych, czasem jest to około 900(prawie dotyka 1000) a czasem z 800(widać wyraźna przerwę). No i zwracam się do was Panowie zanim udam się do wszechwiedzących mechaników którzy wymienia mi pół auta. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Może być tyle usterek, że klawiatury braknie na wypisywanie. Podobny objaw daje walnięty czujnik wałka rozrządu, lewe powietrze, krokowiec, ale ja obstawiam instalację LPG, jest rozstrojona, parownik zasyfiały, a przez to jazda na gazie rozstraja komputer benzynowy. Co to za instalacja LPG i kiedy był jakiś serwis? Poza tym wypadało by się przedstawić w odpowiednim dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krycha Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 W mojej pierwszej e39 gdzie mialem lpg, z bardzo podobnymi objawami jak Ty opisales, padly wtryski od lpg, z tego co pamietam to padly calkiem dwa, a kolejne dwa juz umieraly. Wymienilem wtryski i jak reka odjol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak by padły wtryski LPG to na benzynie normalnie by jeździło, a jak wyżej napisał, auto kuleje na Pb i LPG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak by padły wtryski LPG to na benzynie normalnie by jeździło jak DME ustawi mapy pod zajechane wtryski LPG to na benzynie też nie pojedzie No i zwracam się do was Panowie zacznij od diagnostyki komputerowej, podaj jakie wyskakują błędy, to bardzo dużo pomożę, niestety nie jest to era malucha gdzie po objawach można było wszystko powiedzieć, tu już żądzi elektronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dokładnie jak napisał grzesiek2304 pierwsze co trzeba zrobić to podpiąć do kompa bo inaczej to wróżenie z fusów,przyczyn może być kilkanaście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 A na moje oko winne są temu: - 1 - brak przywitania - 2 - prezentacji swego "wózka" - 3 - odrobiny kultury - 4 - i tak jak grzesiek2304 i długi Ci napisali My tu z fusów nie wróżymy, najpierw komp. :evil::mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 jak DME ustawi mapy pod zajechane wtryski LPG to na benzynie też nie pojedzie Dokładnie, odpięcie klem od aku i kilka kilometrów na Pb i będzie wiadomo. MImo wszystko, nowy użytkownik nawet nie raczy we własnym poście się wypowiedzieć, taka mała sugestia do administracji, może niech świeżaki zaczynają chociaż od przywitania, a nie od razu z problemami. Nic nie wnoszą w życie Maxbimmera, tylko czekają na gotowe odpowiedzi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 taka mała sugestia do administracji, może niech świeżaki zaczynają chociaż od przywitania, a nie od razu z problemami. Nic nie wnoszą w życie Maxbimmera, tylko czekają na gotowe odpowiedzi. popieram, dopuki się nie przywita to nie może napisać w żadnym dziale, a konta z jednym postem które nie logowały się np przez 30 dni od rejestracji powinny być kasowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol39 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Co do diagnostyki komputerowej już się umówiłem, więc jak tylko coś będę wiedział dam znać. Co do pierwszego posta stosowałem się do "zasad tworzenia tematów" nie wiedziałem, że jest specjalny dział do przywitania się co chyba nie świadczy o braku kultury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nev Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 A na moje oko winne są temu:- 1 - brak przywitania - 2 - prezentacji swego "wózka" - 3 - odrobiny kultury może niech świeżaki zaczynają chociaż od przywitania popieram, dopuki się nie przywita to nie może napisać w żadnym dziale OMG, co jest z wami? Zejdźcie z człowieka, ja też przywitałem się po miesiącu i nikt mi za to nie dał w ryj... Swoją drogą pidey, jaki brak kultury? Chłopak normalnie założył temat, chciał nawet znaleźć podobny problem żeby nie zaśmiecać forum, grzecznie zapytał, a wy do niego wyskoczyliście jak banda dresów... chill the fuck out! :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol39 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 A co do instalacji jest to dream wtryski OMVL. Jakiś rok temu był zmieniany reduktor i jakiś czas później bylem na strojeniu i wszystko było OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Kol. Nev niepotrzebnie się zjeżyłeś, bo kol. Karol39 szybko zrozumiał swój błąd i się poprawił. Nie zarzuciłem mu braku kultury a Twoje wnioski to sugerują. Kiedyś (może się mylę) były przypięte tematy coś typu "zanim napiszesz swój pierwszy post" ale może mylę fora a może przed zmianami było?:wink: Ale do rzeczy: Kol. Nev - wydaje mi się że Twoje problemy leżą w LPG. Dobrze by było po kilku godzinnym postoju auta (jak już całkiem ostygnie - np. rano) odłączyć aku na kilka minut i podłączyć, odpalić na Pb - LPG wyłączyć całkowicie, pozwolić silnikowi się zagrzać na wolnych obrotach i już na zagrzanym przejechać się parę kilometrów spokojnie a na koniec dobrze depnąć (cały czas tylko na Pb - LPG dopiero jak wszystko będzie OK). Jeżeli to nie pomoże to znaczy że nie mapowanie wtrysków tylko może być inna przyczyna dolegliwości lub kilka na raz a wtedy to tylko diagnostyka na kompie. Tak czy inaczej musisz podpiąć swoją bunie pod kompa, bo dalej to wróżenie z fusów, a wiele ciekawych i zaskakujących rzeczy możesz się dowiedzieć z takiej diagnozy. Jeśli nie masz własnego interfejsu, nie znasz się na tym czy też nie chcesz lub nie lubisz - jeżeli lubisz swoją bunię to chociaż raz w roku zrób jej diagnostykę na kompie jak u lekarza :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol39 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dobra będę kombinował, po diagnostyce dam znać co wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Karol czyściłeś kiedyś krokowca swojego ? Jeśli nie to ide o zakład,że się zacina kuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol39 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Siema Georgii, nie czyściłem, a jestem w stanie sam to zrobić? Czy jakaś trudna sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 a wy do niego wyskoczyliście jak banda dresów Relaks kolego, nikt na nikogo nie naskakuje, do sklepu wchodzisz, też warto powiedzieć "dzień dobry". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Sprawdź jaka masz temperaturę przelaczenia na LPG, ja miałem podobnie, temp była 30-35 stopni juz nie pamietam, podniosłem do 40 (a właściwie to o 5 stopni) i jak ręka odjął. Różnica w nagrzewania silnika niewielka bo praktycznie dalej sie przełącza w momencie schodzenia z niebieskiego pola ale spokój z jazdy ogromny. Człowiek głupio wierzył ze jak auto szybciej sie przełęczy na LPG to zaoszczędzi "kupę" pieniedzy. Dodatkowo polecam sprawdzic świece i fajki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 A to nie jest przypadkiem tak że gaśnie Ci lub szarpie akurat w momencie przełączania się na gaz ? Bo jeżeli tak to na 99% masz zabrudzone wtryskiwacze i kleją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol39 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Świece i fajki OK. A co do momentu przełączania na gaz to to nie to bo jak już wspominałem dzieje się tak i na LPG i na Pb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ale po takim czasie pb mógł już zaadaptować błędne dane z lpg, kasowałeś adaptację i jeździłeś na samej pb ? Żeby wyeliminować gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Krokowy wyczyścisz sam dla swojego spokoju.Odkręcisz puszkę filtra powietrza i gumę za przepływką odpinasz przepływkę wyciągasz i masz pod kolektorem wciśnięty krokowy.Do czyszczenia nada się spray do czyszczenia przepustnic czy gaźników pędzelek i szmatka.Zatykasz palcem z jednej strony z drugiej piskasz do środka spray pendzelkiem śmigasz tę ruchomą część co zamyka dopływ oraz z drugiej strony.Wkładasz też szmatkę kręcisz nią i psikasz znów aż ten płyn wypływać będzie czysty a krokowy przy ruszaniu go w dłoni będzie lekko klekotał.Nie wycierasz tylko wylewasz to co w środku i składasz oto cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtec1987 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Kumpel ma myjkę ultradźwiękową z allegro za 100 zł, świetnie to czyści ... mam tak filtry od gazu zamontowane że muszę wyjąć przepustnicę, więc zawsze czyszczę i ją i krokowiec, co jakieś 10 tyś km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Kumpel ma myjkę ultradźwiękową ... Właśnie taki sprzęt posiadam i każdą rzecz którą trzeba wyczyścić a da się zmieścić do myjki to nią czyszczę. Żadne spraye czy pędzelki nie wyczyszcza tak dobrze ale "jak się nie ma co się lubi, to ..." :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi