Peter Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Witam, od jakiegos czasu silnik zaczyna co raz glosniej chodzic. Tzn. nie ma wyraznych problemow z moca czy trudnosci z odpalaniem ale oglosy ktore wydaje przypominaja bardziej cykanie niz mruczenie... a ja za swierszczami czy innymi szerszeniami nie przepadam.. heheheh Czy dolanie jakis uszlachetniaczy do oleju (STP regenurejacy silnik) czy Ceramizerow cos da i nie pogorszy stanu silnika? dziekiz a kazda odpowiedz pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 szkoda że nie byłeś na spocie, byśmy posłuchali, niestety M40 ma taką przypadłość że najcześciej zaczyna stukać z powodu uszkodzonych popychaczy lub wytartych dźwigienek lub wytartego wałka , albo wszystko na raz, bez zaglądnięcia i/lub posłuchania chyba się nie obejdzie, zresztą może stukać wiele rzeczy, ja dalej jestem poglądu że do tego silnika to olej min. półsyntetyk, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beryl Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Czy dolanie jakis uszlachetniaczy do oleju (STP regenurejacy silnik) czy Ceramizerow cos da i nie pogorszy stanu silnika? lanie tych specyfików przeważnie nic nie daje. Wymiana popychaczy i dźwigienek, najlepiej na markowe może pomóc + dobry olej. Bez ingerencji ręcznej nic w tym silniku nie poprawisz. Niektórzy powiedzą ci, że wymiana na odpowiedni olej zlikwiduje problem .... nie wierz w to. Lanie tych wymienionych uszlachetniaczy raczej nie zaszkodzi, ale nie pomoże w problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Dzieki Panowie za info.... niestety przegapilem spot.... Kiedy nastepny? Byloby super gdyby ktos mogl posluchac tego mojego klekota A tak nawiasem to powiedz mi jaki najlepiej olej i filtry dac do M40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nibiru Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Ja do swojego M40 leję Lotos Semisyntetic 10W/40 -sam Piotr raz na spocie przyznał mi, że to najlepszy olej do tego typu silnika. A co do spotów to śledź dział, który się nazwywa "Spoty/Zloty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 dzieki dzieki za rade... a jakie filtry zakladacie? Ja niestety nie mam jeszcze doswiadczenia z BMW i nie wiem co dla jego silnika sluzy a co nie... aha jeszcze jedno.. znacie jakies sklepy/warsztaty we Wroclawiu gdzie kupuejcie oleje/filtry do waszych <bmw> ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Ja do swojego M40 leję Lotos Semisyntetic 10W/40 -sam Piotr raz na spocie przyznał mi, że to najlepszy olej do tego typu silnika.A co do spotów to śledź dział, który się nazwywa "Spoty/Zloty" heh to zależy :lol: mi po zalaniu tego samego lotosa klekotał jak diesel także zmieniłem na mobila i jest ok <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Piotr: a ty jaki olej lejesz do M40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoCureK Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Witam,od jakiegos czasu silnik zaczyna co raz glosniej chodzic. Tzn. nie ma wyraznych problemow z moca czy trudnosci z odpalaniem ale oglosy ktore wydaje przypominaja bardziej cykanie niz mruczenie... a ja za swierszczami czy innymi szerszeniami nie przepadam.. heheheh Czy dolanie jakis uszlachetniaczy do oleju (STP regenurejacy silnik) czy Ceramizerow cos da i nie pogorszy stanu silnika? dziekiz a kazda odpowiedz pozdr Ja u siebie wyciszyłem klepanie / cykanie lejąc shella 5w40. Przedtem klepało podobnie jak u ciebie częściej na wolnych i to nie zawsze (pewnie popychacz). Niemniej nic prócz wymiany zużytych elementów nie przywróci ci ciszy pod maską. Olej może to stłumić. Te cuda to pewnie takie placebo do wyciągania kasy z naiwnych (jak maty ozonowe czy płyny na porost włosów, lub kobietom na zmarszczki). To tyle Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 polecam "szukaj" na samej górze forum, naprawde o olejach i rozrządzie w M40 juz było: http://forum.maxbimmer.pl/topics19/kto-wymienial-w-swoim-m40-hudraulike-vt2959.htm?highlight=olej http://forum.maxbimmer.pl/topics19/o-oleju-do-silnikow-m40-vt2409.htm?highlight=olej polecam ta stronę ( też już była ): http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.asp?sid=203&bid=70&sc=1203&langid=12 olejem zalewanym przez BMW do M40 był synetyk :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 miałem ten sam problem w swoim m40 z tą jednak różnicą że w e36. Zalałem go jakimś holenderskim półsyntetykiem 10/40 w żóltej butelce 4l za 100 zl teraz "cykanie" jest 2 razy cichsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWE Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 sie ma... własnie zkończyłem testy popularnych ceramizerów.... szkoda że nie sprawdziłem cisnienia na cylindrach przed zalaniem tak dla ciekawości... Moja beemka jest w bardzo dobrym stanie tak mi sie wydaje a co do motoru... Więc zalałem ten ceramizer i nic... nic.... nic.... nic..........nic................... aż do dnia kiedy wsiadł mój kumpel do auta i mówi. Robiłes cos z tym silnikiem??? nie.... odpowiadam zalałem tylko tego gówna jakiś czas temu... stwierdził że wygładziło prace silnika i go wyciszyło... ja nic nie zauwarzyłem może codzienność w aucie spowodowała że nie odczuwałem róznicy ale on wyraźnie potwierdził że jest cicho z tym motorkiem nie ma cykania (a miałem jakies delikatne cykanie przy bardzo goracym silniku) ... Wypłukało mi tylko nagar z motoru bo olej to był czarny szlam po 2000 tys km teraz zmieniłem na mobila półsyntetyka mimo iz do wymiany miałem jeszcze sporo kilometrów... Motor-Life Ja osobiście polecam prztestowałem go w warunkach ekstremalnych ale jego lejesz bardziej zapobiegawczo niż "naprawczo"... poszukaj w moich postach jest opis moich testów... a co do ceramizera to sam nie wiem.... nie zaszkodził a może troszke pomógł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beryl Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 kumpel lał ceramizera do opla V6, zmierzył ciśnienie przed i po, no i twierdzi, że wyrównało mu ciśnienie .... po prostu cud uklon_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZAWAŁ Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 witam:P ja do mojej E30 leje 10W40 Mobil S półsyntetyk i wszystko ładnie pracuje;) <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 peter co ty wygadujesz!! przecież słyszałem twoją pszczółkę i naprawdę nie brzmi jak typowe m40 bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Powaznie? Dla mnie to dalej jest cykanie i stukanie... hehehehe w tym tygodniu wymieniam popychacze i dzwigienki. Moze teraz bedzie bloga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoCureK Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Powaznie? Dla mnie to dalej jest cykanie i stukanie... hehehehe w tym tygodniu wymieniam popychacze i dzwigienki. Moze teraz bedzie bloga cisza Masz jakiegoś zaufanego mechanika, czy robisz sam? Zbieram się ze swoją podjechać do kogoś, kto posłucha serducha i oceni co cyka i szukam namiarów na speca. Powoli świerszcz czy bocian mnie zaczyna coraz bardziej wnerwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Popychacze robie sam tzn. przy fachowym nadzorze Piotra <bmw_1> Przyjedz na Spota, zbierze sie konsylium i oceni hehe Jak chcesz mozesz porownac stukanie z moim gdzies na miescie pozdr <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoCureK Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Jak ruszę auto z parkingu to się odezwę, najpewniej koło piątku. Odezwę się na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi