Łasica Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Witam Szanownych Klubowiczów. Borykam się z problemem pisków tylnych hamulców mimo wg mnie właściwych czynnościach montażowych. E39 520 sedan przed lift. Ze względu na fakt ze jest to tylna oś nie wydawałem majątku i postawiłem na tarcze delphi i klocki TRW. Z jakiego powodu wymiana? Auto świeży nabytek i od kupna hamulec piszczał przy delikatnym dociskaniu hamulca. A teraz tak : wszystko czyste, smar miedziowy na prowadnice, specjalny środek na tył klocków, tłoczek pracuje lekko....A mimo to po założeniu nowych podzespołów jadę kawałek i przy lekkim hamowaniu pisk. Kilka km pisk. Tydzień spokojnej jazdy pisk. Naciskam mocniej cisza. Zagrzeję mocno hamulce przykładowo na trasie przez chwilę spokój a później znów pisk. Czy jest możliwe aby klocki nie współgrały z tarczami? proszę o podpowiedź... Z góry dzięki. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Łasica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 tarcze delphi Aż strach zapytać kto to pakuje dla nich w Chinach. Propozycja moja taka, rozmontuj jeszcze raz wszystko i zamontuj od nowa. Może jakaś ******ła to powoduje. Podejrzewał bym raczej wkłady od ręcznego, może przy hamowania tarcza się odgina i haczy o szczęki, lub to przednia oś piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Na bank piszczy oś tylna. W międzyczasie jeszcze raz od początku wszystko złożyłem i nasmarowałem. Tłoki chodzą ładnie lekko zaciski czyste. Szczęki nie są zbyt mocno naciągnięte raczej świadomie za słabo aby nie blokowały hamulców. Zastanawia mnie fakt ze przed założeniem nowych tarcz piski również występowały... I tu pytanie czemu. W razie czego chętnie rozbiorę to jeszcze raz jeśli ktoś może rzucić na to fachowym okiem. Znajomy mechanik doradza abym zmienił klocki. Na tej zasadzie będę miał kilka kompletów zapasowych a problemu nie rozwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Może się jeszcze ułoży, mam klocki TRW i niema z nimi takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) U mnie po wymianie tylnych hamulców tzn. kloczki,okładziny ręcznego były piski,ale przy wsiadaniu czy wysiadaniu z auta.Po dotarciu się ręcznego i ponownej regulacji problem znikł.Może są jakieś luzy i coś tam drga,albo zawiecha ma luz itp.Sprawdź może koła mają duże bicie i przenosi się drganie na hamulce.Możesz jeszcze zobaczyć tuleje pływające i resztę z tyłu. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek73 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Witam Szanownych Klubowiczów. Borykam się z problemem pisków tylnych hamulców mimo wg mnie właściwych czynnościach montażowych. E39 520 sedan przed lift. Ze względu na fakt ze jest to tylna oś nie wydawałem majątku i postawiłem na tarcze delphi i klocki TRW. Z jakiego powodu wymiana? Auto świeży nabytek i od kupna hamulec piszczał przy delikatnym dociskaniu hamulca. A teraz tak : wszystko czyste, smar miedziowy na prowadnice, specjalny środek na tył klocków, tłoczek pracuje lekko....A mimo to po założeniu nowych podzespołów jadę kawałek i przy lekkim hamowaniu pisk. Kilka km pisk. Tydzień spokojnej jazdy pisk. Naciskam mocniej cisza. Zagrzeję mocno hamulce przykładowo na trasie przez chwilę spokój a później znów pisk. Czy jest możliwe aby klocki nie współgrały z tarczami? proszę o podpowiedź... Z góry dzięki. Kupiłeś takie tarcze i stąd efekt.To już trzeba było iść na całość i kupić klocki delphi(jeśli takie robią-nie znam asortymentu tej firmy).Jeśli montaż był ok.to twardość klocków i tarcz nie współgra.Sprawdz jak mocno pylą,mozesz też gdy piszczą zaciągnąć na dwa ząbki reczny-zobaczysz czy ustanie pisk.Co i tak nie wyklucza tarczo-bębnów firmy Delphi. Najtańsza opcja to wrzucenie na próbę innych klocków(choć jak będą twarde to też będzie pisk).Jeśli potrzeba Ci takich używek to mam pare różnych kompletów i podaruję Ci je,bo u mnie tylko zalegają.I wykluczyłbym raczej zawiechę i inne przyczyny-wtedy nie piski a huczenie(buczenie)byłoby niepokojącym dzwiękiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Kwiatek ale przed wymianą też piszczały... A co do zawieszenia jak koło lekko lata bo gdzieś jest luz też może piszczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieznik Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja mialem podobny problem w jednym z aut, a okazało sie że problemem był przewód hamulcowy. Z zewnątrz wygladał ok, a wyszło, że był spuchnięty w środku i zatrzymywał ciśnienie. Na początek może spróbuj to odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dokładnie w tej chwili wróciłem z garażu. Cały tył rozebrałem, wymieniłem przewody hamulcowe gdyż wydawały mi się Stare i sparciałe na zewnątrz więc tym bardziej w środku mógłby być w niezbyt dobrym stanie. Odpowietrzyłem z pomocą kolegi układ złożyłem wszystko czyste i nasmarowane do kupy przecierając Tym samym jeszcze klocki papierem ściernym i..... To samo!! Pisk jakich mało. Tak więc jestem w kropce. Chyba próbuje montaż delphi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Pierwszy raz spotykam się z niezgraniem klocków z tarczami. A jednak- założyłem klocki dokładnie tej samej firmy co tarcze. Pisków brak... Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi